Τράπεζες: Η μεγάλη μάχη του Σεπτεμβρίου για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων

​Καταλυτική στην επιταχυνόμενη στρατηγική μείωσης των NPLs θα είναι η έγκριση της συστημικής λύσης που έχει προτείνει το ΤΧΣ

Με κινήσεις σε έξι άξονες θα δοθεί η "μάχη" των "κόκκινων" δανείων από τον Σεπτέμβριο, με τις τράπεζες, συνεπικουρούμενες από παρεμβάσεις της κυβέρνησης, να προχωρούν πλέον επιθετικά για την επίτευξη των στόχων μέχρι τα τέλη του 2021.

Καταλυτική στην επιταχυνόμενη στρατηγική μείωσης των NPLs θα είναι η έγκριση της συστημικής λύσης που έχει προτείνει το ΤΧΣ, η οποία θα διευρύνει τον δρόμο για τις μαζικές τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες. Παράλληλα, η εφαρμογή του νέου νόμου 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας και οι βελτιώσεις που αναμένονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα εντείνουν την αποτελεσματικότητα της νέας γενιάς "γενναίων" ρυθμίσεων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που προωθούν οι τράπεζες. Παράλληλα με τις μεγάλες αυτόνομες κινήσεις που θα υλοποιήσουν οι τράπεζες, στόχος της "μάχης" που ξεκινά τον Σεπτέμβριο είναι, στο τέλος του 2021, τα "κόκκινα" δάνεια να έχουν υποχωρήσει στα 30 δισ. ευρώ από 80 δισ. ευρώ σήμερα.

Η πρόταση του ΤΧΣ

Τον "μίτο της Αριάδνης" για την έξοδο από τον λαβύρινθο των NPLs αναμένεται να ξετυλίξει η πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη μεταβίβαση μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών σε Όχημα Ειδικού Σκοπού (SPV) με την παροχή κρατικών εγγυήσεων.

Η δρομολόγηση της άμεσης έγκρισης του σχεδίου του ΤΧΣ αποτέλεσε προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης κυριολεκτικά από την πρώτη ώρα της ανάληψης των καθηκόντων του. Οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίχθηκαν από την ομοφωνία απόψεων μεταξύ ΤΧΣ, ΤτΕ, τραπεζών και κυβέρνησης, αλλά και την άμεση αλλαγή του οικονομικού κλίματος και τις προσδοκίες για περαιτέρω βελτίωσή του. Οι παράγοντες αυτοί "κάλυψαν" τις ενστάσεις για την έλλειψη επενδυτικής βαθμίδας των ελληνικών ομολόγων και βρέθηκαν τα "φερέγγυα σημεία αναφοράς" (benchmarks) έτσι ώστε το σχήμα του Asset Protection Scheme (APS) του ΤΧΣ να προσεγγίσει το ιταλικό μοντέλο.

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ