ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρισμός: Υποδομές και έλλειψη προσωπικού τα δύο μεγάλα αγκάθια στο δρόμο για το νέο ρεκόρ το 2024

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου έχει ήδη ξεκινήσει και η Ελλάδα βλέπει όλο και πιο κοντά την επίτευξη ενός νέου ρεκόρ, ενώ ταυτόχρονα είναι αντιμέτωπη με τις χρόνιες παθογένειές της

Τουρισμός: Υποδομές και έλλειψη προσωπικού τα δύο μεγάλα αγκάθια στο δρόμο για το νέο ρεκόρ το 2024

Όλες οι ενδείξεις που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο τραπέζι δείχνουν ότι το 2024 θα είναι μία ακόμη εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό και το ρεκόρ που δημιουργήθηκε το 2023 θα καταρριφθεί και μάλιστα με σχετική ευκολία.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι οι εισπράξεις θα υπερβούν τα 22 δισ. ευρώ, έναντι 20,4 δισ. ευρώ πέρυσι, ενώ οι αφίξεις θα υπερβούν τα 35 εκατ. ταξιδιώτες έναντι 33 εκατ. πέρυσι.

Βέβαια σε πρώτη ανάγνωση αυτά πολύ καλά νέα, αλλά υπάρχει και οι αμφιβολίες που διατυπώνονται από κάποιες, που όσο περνάει ο καιρός με μεγαλύτερη ένταση, για το αν η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να εξυπηρετήσει και μάλιστα με ευκολία τόσο μεγάλο όγκου τουριστών.

Φέρνουν μάλιστα το περυσινό παράδειγμα για Μύκονο και Σαντορίνη, αναφέροντας πως η εικόνα που παρουσίασαν δεν είναι απόρροια κάποιων συγκυριακών πραγμάτων, αλλά ούτε και εξαιτίας της ακρίβειας που υπάρχει. Και όπως τόνισαν μάλιστα μάλλον είναι εύκολη ανάγνωση να λέει κάποιος ότι σε ένα από πλέον ακριβά μέρη του πλανήτη (Μύκονος), υποχωρεί η ζήτηση εξαιτίας της αύξησης κάποιων υπηρεσιών ή αγαθών.

Υποδομές και προγραμματισμός ναρκοθετούν την προσπάθεια

Οι περισσότεροι αναφέρουν ότι η περυσινή εικόνα είναι ένα ηχηρό καμπανάκι που κάποιοι θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη και έχει να κάνει με την έλλειψη προγραμματισμού, αλλά της έλλειψης υποδομών σε αυτές τις περιοχές, που κάνουν την διαμονή τουριστών με χοντρό πορτοφόλι όχι ιδιαίτερα ευχάριστη. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η έλλειψη οδικού δικτύου, αλλά η ανομία που υπάρχουν στο κακό αυτό δίκτυο έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι να γυρίζουν την πλάτη και να επιλέγουν άλλους προορισμούς.

Επίσης αναφέρουν ότι πρέπει ειδικά σε αυτά τα δύο νησιά να δοθεί λύση ή να υπάρξει καλύτερη διαχείριση στο θέμα των επισκεπτών που φτάνουν σε αυτά τα δύο νησιά με κρουαζιερόπλοια. Σημειώνουν ότι αν δύο τέτοιου είδους πλοία καταπλεύσουν στην Μύκονο και αποβιβαστεί το σύνολο των ταξιδιωτών, τα στενά δρομάκια της Μυκόνου θα φρακάρουν και θα δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα σε αυτούς που διαμένουν στο νησί.

Μεγάλο έλλειμμα στο προσωπικό 

Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα, που όμως δεν είναι ελληνικό, αλλά αναμφίβολα προκαλεί αναταράξεις και απαιτεί λύσεις, είναι η έλλειψη προσωπικού που εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 50.000 άτομα για συγκεκριμένες ειδικότητες. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Handelsblatt η αυξανόμενη έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα και βάζει σε πρώτο πλάνο την ανάγκη που υπάρχει για επίλυση του συγκεκριμένου θέματος. Ειδικότητες που λείπουν είναι σεφ, μάγειρες, ρεσεψιονίστ, καμαριέρες, κηπουροί. Το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις του τουρισμού είναι υπαρκτό και οι αριθμοί αμείλικτοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού ανέρχονται σε 53.000 και μαζί με τις κενές θέσεις στην εστίαση φτάνουν συνολικά τις 80.000.

«Η έλλειψη εργατικού δυναμικού αποτελεί ένα ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα» αναφέρει το ρεπορτάζ της Handelsblatt με την κυβέρνηση να δέχεται πυρά για την απογύμνωση του ελληνικού τουρισμού από το εξειδικευμένο ελληνικό εργατικό δυναμικό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κυβέρνηση μη μπορώντας να δώσει λύσεις σχεδιάζει τη σύναψη συμφωνιών με άλλα κράτη, που θα επιτρέψουν σε δεκάδες χιλιάδες αλλοδαπούς εργαζόμενους να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα.

 

Πηγή: imerisia.gr  - Φωτογραφία από Pat από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση