ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τουρισμός: Πλώρη για 15 δισ. ευρώ το 2022
Τι δείχνουν οι προκρατήσεις - Σε θολά νερά οι χειμερινοί προορισμοί
SHARE:
"Πλώρη" για να κερδίσει η χώρα και το στοίχημα του 2022, βάζει η «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδος, ο τουρισμός. Η θερινή σεζόν του 2021 αυτές τις ημέρες ολοκληρώνει την πορεία της με τα τελευταία εποχικά ξενοδοχεία, κυρίως σε Κρήτη και Ρόδο, να κατεβάζουν ρολά.
Οι παράγοντες του τουρισμού από την μία δηλώνουν ικανοποιημένοι για το τελικό αποτέλεσμα, αλλά από την άλλη σημειώνουν ότι πρέπει άμεσα να διορθωθούν οι παθογένειες που παρουσιάστηκαν την χρονιά που κλείνει. Αυτό που πρέπει σε κάθε περίπτωση να διατηρηθεί είναι η βαριά προίκα της χρονιάς που φεύγει και η οποία δεν είναι άλλη από την αυξημένη δαπάνη ανά ταξιδιώτη, αλλά και την επιμήκυνση της περιόδου.
Ήταν δύο στόχοι που επιδίωκε για πολλά χρόνια η χώρα και τελικά εφέτος κατόρθωσε να κάνει ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Προβληματίζει ο χειμερινός τουρισμός
Ωστόσο όλα δεν είναι ρόδινα, αφού υπάρχουν προβλήματα και μάλιστα σημαντικά. Το ένα έχει να κάνει με το ότι η χειμερινή περίοδος δεν έχει ξεκινήσει με καλούς οιωνούς, αφού η νέα έξαρση της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα, έχουν ως αποτέλεσμα η κίνηση να είναι περιορισμένη και οι κρατήσεις για την εορταστική περίοδο, είναι πολύ χαμηλότερη του αναμενομένου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι χειμερινοί προορισμοί αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα αφού, ούτε και πέρυσι δούλεψαν εξαιτίας της πανδημίας. Και ως εκ τούτου, αν δεν καταφέρουν να δουλέψουν ικανοποιητικά και εφέτος, τότε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα, ακόμη και επιβίωσης για πολλές επιχειρήσεις.
Όπως μάλιστα σημείωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος «η φετινή τουριστική χρονιά κλείνει θετικά, πολύ καλύτερα του αναμενόμενου». Δεν παρέλειψε ωστόσο να τονίσει ότι «οι χειμερινοί μήνες, με την πανδημία και το αυξημένο ενεργειακό κόστος, θα είναι δύσκολοι». Γι' αυτό και πρέπει «ν’ αρχίσουμε δουλειά για την επόμενη μέρα, βάζοντας στο επίκεντρο τις υποδομές, το ποιοτικό προϊόν και τις εμπειρίες» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Καμπανάκι κινδύνου χτυπά πάντως και για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, αφού τα συνέδρια και οι εταιρικές εκδηλώσεις, που αποτελούσαν ένα μεγάλο όγκο δουλειάς, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, ενώ ακόμη και τα επαγγελματικά ταξίδια, υπολείπονται κατά πολύ από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Στόχος έσοδα 15 δισ για το επόμενο έτος
Τα πρώτα δείγματα γραφής για την επόμενη τουριστική θερινή περίοδο είναι μάλλον ικανοποιητικά και το υπουργείο, σταθμίζοντας αυτά τα δεδομένα, βάζει τον πήχη της πρόβλεψης για τα έσοδα στο 80% έως 85% με έτος αναφοράς το 2019, κάτι που μεταφράζεται πέριξ των 15 δις, δηλαδή αύξηση σε σχέση με εφέτος της τάξεως του 50%.
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών τα έσοδα για εφέτος θα διαμορφωθούν οριακά πάνω από τα 10 δις.
Στο πλαίσιο αυτό οι εκτιμήσεις για το 2022 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, ειδικά από τις δύο μεγαλύτερες αγορές εισερχόμενου τουρισμού για την χώρα (Γερμανία και Βρετανία). Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές πτήσεις θα ξεκινήσουν του χρόνου, νωρίτερα από πότε, ακόμη και από αρχές Μαρτίου.
Περισσότερες αεροπορικές θέσεις με απευθείας συνδέσεις από τις ξένες πρωτεύουσες και τα περιφερειακά αεροδρόμια του εξωτερικού για την χώρα μας, περισσότερα πακέτα city break για τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας είναι μερικές μόνο από τις θετικές ενδείξεις για την επόμενη θερινή σεζόν.
Οι προκρατήσεις 2022 από Μ. Βρετανία και Γερμανία σε ιστορικά υψηλά. Οι αεροπορικές προβλέπουν τουριστικό μπουμ» ανέφερε σχετικά πρόσφατα ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ και Διευθύνων Σύμβουλος του Sani/Ikos Ανδρέας Ανδρεάδης. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη αφού η ολική επαναφορά και τα νέα ρεκόρ θα έρθουν μόνο με σωστό σχέδιο, πολύ δουλειά και ορθή διαχείριση της πανδημίας».
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ