ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τουρισμός: Παγκόσμιος ανταγωνισμός για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων
Ποιος αναδείχθηκε κορυφαίος προορισμός για τους νομάδες
66 χώρες σε όλο τον κόσμο, κυρίως στην Αμερική και την Ευρώπη, προσφέρουν από τον Φεβρουάριο την ψηφιακή νομαδική βίζα, σύμφωνα με στοιχεία διεθνών ιστοσελίδων με αντικείμενο τους ψηφιακούς νομάδες.
Η άνοδος των ψηφιακών νομαδικών θεωρήσεων (DNV- Digital Nomad Visas) συμβαδίζει με την αύξηση των ψηφιακών νομάδων, κάτι που ωθεί όλο και περισσότερους προορισμούς σε όλες τις περιοχές του πλανήτη να εργάζονται για να ανταποκριθούν στην τάση της αγοράς. Η ψηφιακή νομαδική βίζα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία από τις παραδοσιακές θεωρήσεις εργασίας και την ευκαιρία στους αιτούντες να βιώσουν τη ζωή στο μοναδικό περιβάλλον του προορισμού υποδοχής.
Έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (Un Tourism) ανέδειξε τα ακόλουθα συμπεράσματα για το θέμα αυτό:
- Το 47% των προορισμών προσφέρουν βίζα έως και ενός έτους.
- Το 39% των προορισμών απαλλάσσει τους ψηφιακούς νομάδες από φορολογικές υποχρεώσεις
- Το 17% των προορισμών δεν έχει απαιτήσεις ελάχιστου εισοδήματος από τους ψηφιακούς νομάδες
- Το 76% των προορισμών έχει διαδικτυακές εφαρμογές για προγράμματα DNV.
- Το 80% των προορισμών επεξεργάζεται αιτήσεις εντός ενός μηνός.
- Μόνο το 6% των προορισμών δεν έχουν τέλη στην αίτηση θεώρησης.
- Σχεδόν όλοι οι προορισμοί απαιτούν κάποια μορφή ελέγχου ποινικού μητρώου.
- Η Εσθονία ήταν η πρώτη χώρα που εισήγαγε επίσημα ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα ψηφιακής νομαδικής βίζας τον Ιούλιο του 2020.
- Η Αρούμπα, η Γεωργία και ο Μαυρίκιος επεξεργάζονται τις αιτήσεις βίζας δωρεάν.
- Τα υψηλότερα τέλη βίζας εντοπίζονται στην Ανγκουίλα, την Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, τα Μπαρμπάντος, τα Νησιά Κέιμαν και τη Γρενάδα.
- Ο Καναδάς προσφέρει τη συντομότερη διαμονή (30 ημέρες) για ψηφιακούς νομάδες, ενώ η Ταϊλάνδη εκδίδει τις μεγαλύτερης διάρκειας DNV (έως 10 χρόνια).
- Γενικά, οι ψηφιακοί νομάδες γίνονται φορολογικοί κάτοικοι στη χώρα υποδοχής (με λίγες εξαιρέσεις) μετά από 183 ημέρες παραμονής τους.
- Η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, η Βραζιλία, το Κάβο Βέρντε, το Κουρασάο, η Γεωργία, η Μάλτα, ο Μαυρίκιος, η Ναμίμπια και οι Σεϋχέλλες απαιτούν οι κάτοχοι βίζας να διαθέτουν τόσο ασφάλιση υγείας όσο και ταξιδιωτική ασφάλιση, ενώ οι υπόλοιποι προορισμοί απαιτούν είτε ταξιδιωτική είτε ασφάλιση υγείας.
Οι ψηφιακοί νομάδες ξοδεύουν πολλά χρήματα
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC οι ψηφιακοί νομάδες ξοδεύουν πολλά χρήματα. Η Έκθεση Digital Nomads 2023 της εταιρείας συμβούλων MBO Partners με έδρα τις ΗΠΑ, έδειξε ότι 17,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι στις ΗΠΑ είναι ψηφιακοί νομάδες, ενώ ακόμη 24 εκατομμύρια φιλοδοξούν να γίνουν ψηφιακοί νομάδες τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια. Μια έρευνα του 2023, που διεξήχθη από τον ταξιδιωτικό αρθρογράφο Carlos Grider εκτιμά ότι οι ψηφιακοί νομάδες συνεισφέρουν σχεδόν 800 δισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία ετησίως.
Πολλά από αυτά τα μετρητά έρρεαν σε μέρη όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Το Nomads List, ένας ιστότοπος για εργαζόμενους εξ αποστάσεως ανέφερε ότι η Πορτογαλία φιλοξενούσε περίπου 16.000 ψηφιακούς νομάδες τον Δεκέμβριο του 2023. Η Ισπανία, εξάλλου, με το VisaGuide.World αναδείχθηκε κορυφαίος προορισμός για τους νομάδες, θέτοντας ως προϋπόθεση εισόδημα 2.600 ευρώ το μήνα για τη χορήγηση βίζας, εισόδημα, που έχουν πολλοί εργαζόμενοι σε αρκετές χώρες.
Πηγή: tornosnews.gr