ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρισμός: Oι χώρες του πλανήτη που ανοίγουν τις πύλες τους μετά το lockdown

Τι ισχύει ανά την υφήλιο

No profile pic

Πολλοί από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του πλανήτη επανεκκινούν τον θερινό τουρισμό, μετά το πολύμηνο lockdown που επιβλήθηκε για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αλλά η επανεκκίνηση αυτή δεν γίνεται παντού με τους ίδιους όρους, αφού ορισμένες χώρες ανοίγουν τα σύνορά τους για όλους, ενώ άλλες, όπως η Ελλάδα, δέχονται τουρίστες από συγκεκριμένα κράτη, που έχουν λάβει ανάλογα μέτρα για την πανδημία ή έχουν ανάλογα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ακολουθεί ένας κατάλογος με τις χώρες ανά την υφήλιο που υποδέχονται ξανά – ή θα το κάνουν πριν τον Αύγουστο - επισκέπτες για να κερδίσουν το δύσκολο ομολογουμένως στοίχημα του τουρισμού για το φετινό καλοκαίρι.

Ευρώπη

Μετά τις συστάσεις της Κομισιόν για άρση των περιορισμών στα εσωτερικά σύνορα από τις 15 Ιουνίου, η ΕΕ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι από την 1η Ιουλίου θα επιτρέπεται η είσοδος σε μη Ευρωπαίους πολίτες με την άρση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης να γίνεται βαθμιαία και εν μέρει, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέπ Μπορέλ. Όσον αφορά στα εσωτερικά σύνορα η Ιταλία και η Βουλγαρία ήδη δέχονται επισκέπτες από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ χαλάρωσαν τα μέτρα και η Κύπρος, η Αυστρία, η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η Σλοβενία και η Σλοβακία, αλλά μόνον για συγκεκριμένα κράτη.

Στα μέσα Ιουνίου η Ευρώπη έκανε ένα τεράστιο βήμα για την εσωτερική επανεκκίνηση του τουρισμού. Στις 13 Ιουνίου η Πολωνία ξανάνοιξε τα σύνορά της, δύο μέρες αργότερα το ίδιο έκαναν η Γερμανία (για 31 ευρωπαϊκά κράτη), η Ελλάδα (για 29) κι η Ολλανδία για 12 χώρες. Η Ισλανδία, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ελβετία άνοιξαν τα σύνορά τους σε όλους τους ταξιδιώτες από χώρες της ΕΕ και της ζώνης Σένγκεν . Την ίδια μέρα, στις 15 Ιουνίου, χαλάρωσαν οι περιορισμοί μετακινήσεων ανάμεσα σε σκανδιναβικές χώρες πλην της Σουηδίας, όπου απέτυχε παταγωδώς η ιδιότυπη στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας.

Η Ισπανία ανέβαλε το άνοιγμα των συνόρων της για τις 21 Ιουνίου για κατοίκους της ζώνης Σένγκεν πλην της Πορτογαλίας. Σημειωτέον, πάντως, ότι σε ορισμένες περιοχές της νότιας Ιταλίας οι ταξιδιώτες καλούνται να στέλνουν πριν την άφιξή τους πιστοποιητικά υγείας, ενώ στην Ισλανδία οι επισκέπτες μπορούν να αποφύγουν την 14ήμερη καραντίνα αν διαγνωστούν αρνητικοί στον κορωνοίό κατά την άφιξή τους στο διεθνές αεροδρόμιο Κέφλαβικ.

Μέση Ανατολή

Από το Ισραήλ μέχρι το Κατάρ οι περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής δεν έχουν ακόμη προχωρήσει σε επανεκκίνηση του τουρισμού. Τα ταξίδια στο Ντουμπάι ίσως είναι εφικτά στο δεύτερο ήμισυ της θερινής σεζόν, κάπου ανάμεσα στον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο.

Ασία

Προς το παρόν, τουλάχιστον, η Ασία παραμένει κλειστή στους ξένους τουρίστες. Η Ιαπωνία -μετά και την πρόσφατη έξαρση κρουσμάτων σε συνοικία του Τόκιο -, το Βιετνάμ και η Σιγκαπούρη δεν έχουν ανακοινώσει πότε θα ξανανοίξουν τα σύνορά τους, ενώ το Μπαλί της Ινδονησίας σχεδιάζει να το κάνει τον Οκτώβριο. Κάποιες φήμες ότι η Ταϊλάνδη θα υποδεχόταν αλλοδαπούς επισκέπτες από την 1η Ιουλίου διαψεύστηκαν από τις Αρχές, που είπαν ότι οι τουρίστες ίσως επιστρέψουν το τελευταίο τρίμηνο του έτους «το νωρίτερο».

Στις 17 Ιουνίου η Ταϊβάν άνοιξε λίγο α σύνορά της για επισκέπτες που φθάνουν στη χώρα για επιχειρηματικούς λόγους από συγκεκριμένα κράτη της νοτιοανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού. Η Τουρκία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα υποδεχθεί τουρίστες από τον Ιούλιο, όπως και η Γεωργία. Η Σρι Λάνκα ετοιμάζεται να ανάψει το πράσινο φως σε επισκέπτες από όλες της χώρες από την 1η Αυγούστου, εφόσον παρέχουν ιατρικές διαβεβαιώσεις ότι δεν νοσούν και σχεδιάζουν να παραμείνουν εκεί για τουλάχιστον πέντε 24ωρα.

Γαλλική Πολυνησία

Η Γαλλική Πολυνησία ανακοίνωσε ότι τουρίστες από όλες τις χώρες μπορούν να μεταβούν εκεί από τις 15 Ιουλίου υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν μαζί τους πιστοποιητικό ανοσίας ότι έχουν αναρρώσει από την Covid-19 ή αρνητικό τεστ, στο οποίο υποβλήθηκαν έως και τρία 24ωρα πριν την άφιξή τους.

Αφρική

Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινώσει σχέδια για χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών δημοφιλείς αφρικανικοί προορισμοί όπως το Μαρόκο και η Νότια Αφρική, όπου παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα. Την περασμένη εβδομάδα οι Σεϋχέλες άνοιξαν τα αεροδρόμια και τα λιμάνια τους για ιδιωτικά τζετ, πτήσεις τσάρτερ και γιοτ, ενώ οι εμπορικές πτήσεις αναμένεται να επαναληφθούν από τον ερχόμενο μήνα. Η Τυνησία άνοιξε τα σύνορά της για επισκέπτες από την Αλγερία και συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Βρετανία, από τις 27 Ιουνίου, ενώ η Τανζανία προχώρησε σε ανάλογες κινήσεις από τον Μάιο αν και έχει δεχθεί επικρίσεις για το κατά πόσον αναφέρει τους πραγματικούς αριθμούς αναφορικά με τα κρούσματα, αλλά και γα τις δηλώσει του προέδρου της χώρας, Τζον Μαγκουφούλι, ότι ο ιός μπορεί να θεραπευτεί με… τζίντζερ και λεμονάδα.

Καραϊβική

Ορισμένα από τα δημοφιλέστερα νησιά της Καραϊβικής, όπως η Αντίγκουα, η Τζαμάικα, η Σάντα Λουτσία και οι Αμερικανικές Παρθένες Νήσοι έχουν ήδη ανοίξει τα σύνορά τους.

Στις 15 Ιουνίου οι Μπαχάμες άνοιξαν τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά τους για ιδιωτικά γιοτ και αεροσκάφη, ενώ οι… κοινοί θνητοί μπορούν να ακολουθήσουν από την 1η Ιουλίου, όπως και στις Βερμούδες. Η Αρούμπα θα υποδεχθεί την ίδια μέρα επισκέπτες από τον Καναδά, την Ευρώπη κι άλλα νησιά της Καραϊβικής, και από τις ΗΠΑ μετά τις 10 Ιουλίου. Στο Πουέρτο Ρίκο τα σύνορα θα ανοίξουν στις 15 Ιουλίου ενώ στη Γρενάδα πιθανώς στις 30 Ιουνίου και στο Σεν Μάρτιν ενδεχομένως από την πρώτη του ερχόμενου μήνα, αν και δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί κάτι επίσημα.

Βόρεια Αμερική

Τα ταξίδια στις ΗΠΑ απαγορεύονται σε επισκέπτες από χώρες της ζώνης Σένγκεν , την Κίνα, το Ιράν, τη Βρετανία, την Ιρλανδία και τη Βραζιλία κι όλοι οι υπόλοιποι ενδεχομένως να υποχρεούνται από τις κατά τόπους πολιτειακές αρχές να μπαίνουν σε καραντίνα, όπως ισχύει στη Χαβάη μέχρι τις 31 Ιουλίου.

15ήμερη καραντίνα απαιτεί και ο Καναδάς για τους επισκέπτες, ενώ τα σύνορα παραμένουν κλειστά με τις ΗΠΑ για τα μη αναγκαία ταξίδια μέχρι τις 21 Ιουλίου.

Η Ριβιέρα Μάγια στην πολιτεία Κιντάνα Ρου στο Μεξικό είναι ανοικτή για τους ξένους τουρίστες / Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ
Στο Μεξικό τα σύνορα ανοίγουν από Πολιτεία σε Πολιτεία, ενώ απαγορεύονται οι μη αναγκαίες μετακινήσεις στη χώρα από τις ΗΠΑ μέχρι και την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου.

Νότια Αμερική

Στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου καλπάζει η πανδημία το τελευταίο διάστημα, απαγορεύεται προς το παρόν η είσοδος σε επισκέπτες από άλλα κράτη. Η Κολομβία απαγόρεψε τις διεθνείς πτήσεις μέχρι τις 31 Αυγούστου, η Αργεντινή μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, αν και γίνονται σκέψεις να μεταφερθεί η ημερομηνία αυτή τον Ιούλιο.
 

Πηγή:iefimerida.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση