ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τουρισμός: Κλιματική αλλαγή και υψηλές τιμές φέρνουν νωρίτερα την επιμήκυνση της σεζόν
Το μεγάλο ζητούμενο για Πολιτεία και τουριστική βιομηχανία επί δεκαετίες είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
Τα θετικά μηνύματα που έρχονται για τον ελληνικό τουρισμό, δεν εστιάζονται μόνο στην αύξηση της κίνησης κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αλλά και για το υπόλοιπο της χρονιάς, κάτι που φάνηκε τόσο τους τελευταίους τρεις μήνες πέρυσι, όσο και τους δύο πρώτους εφέτος.
Το συγκεκριμένο 5μηνο είναι παραδοσιακά το πλέον αδύναμο του έτους, αλλά τα στοιχεία δείχνουν σημαντική αύξηση τόσο σε σχέση με το αντίστοιχο ένα χρόνο πριν, αλλά και με το 2019 που είναι και το τελευταίο έτος αναφοράς για την προ covid εποχή.
Όλα συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι έστω και δια της πλαγίου οδού, επιτυγχάνεται ή για την ακρίβεια μπαίνει σε μία άλλη ρότα η επίτευξη του στόχου για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Δύο είναι οι βασικές αιτίες που υπάρχει αυτή η εικόνα.
Οι βασικές αιτίες της επιμήκυνσης που έρχεται
Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι ταξιδιώτες, λόγω της κλιματική αλλαγής, δείχνουν να προτιμούν, περιόδους που οι καύσωνες δεν είναι συχνοί ή έντονοι. Μάλιστα περίοδοι όπως Απρίλιος και Μάιος ή Σεπτέμβριος και Οκτώβριος δείχνουν να είναι ιδανικοί για διακοπές στην Ελλάδα, αφού το κλίμα είναι τέτοιο που και μπάνια επιτρέπει, αλλά και η ζέστη δεν είναι τόσο ανυπόφορη.
Η άλλη αιτία έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι τιμές σε ξενοδοχεία και εστίαση είναι πολύ πιο χαμηλές σε σχέση με διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου που παρατηρείται υψηλή ζήτηση και έρχεται στην Ελλάδα ο μεγαλύτερος όγκος των τουριστών.
Η τάση αυτή όμως δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη, αφού οι για να αποφύγουν τους καύσωνες, όλο και περισσότεροι ξένοι επισκέπτες προγραμματίζουν διακοπές εκτός θερινής περιόδου.
Το σημαντικό ίσως, αλλά και η τάση για τα επόμενα χρόνια είναι η διακοπές όλο τον χρόνο, ένα προϊόν που ήδη έχει ξεκινήσει να προσφέρεται από την TUI.
Όλα δείχνουν ότι ο στόχος που δεκαετίες τώρα επιδιώκουν κυβέρνηση και φορείς της αγοράς να κάνουν πράξη, την τη διεύρυνση της τουριστικής σεζόν, έρχεται πιο κοντά και πιο γρήγορα ελέω κλιματικών αλλαγής.
Ένας στους δύο ψάχνουν διακοπές εκτός της φουλ σεζόν
Έρευνα της εταιρείας ξενοδοχείων Accor, δείχνει ότι ένας στους τρεις ερωτηθέντες σε όλη την Ευρώπη (32%) λέει ότι θα κάνει σκόπιμα διακοπές πέραν της περιόδου αιχμής ώστε να επωφεληθεί τη μείωση του κόστους, ενώ ένας στους πέντε (19%) θα το κάνει για να αποφύγει τους καύσωνες.
Τόσο οι περσινές υψηλές θερμοκρασίες όσο και οι δασικές πυρκαγιές δημιουργούν νέα δεδομένα στον τομέα της φιλοξενίας.
Η τάση αυτή φαίνεται να ισχύει εκτός από την Ελλάδα αλλά και στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία η ζήτηση για ταξίδια εντός Ιουλίου και Αυγούστου μειώνεται, ενώ αυξάνεται η ζήτηση για τα ταξίδια σε περιόδους που μέχρι πρόσφατα δεν ήταν ανάμεσα σε αυτούς που προτιμούσαν οι ταξιδιώτες.
Την τάση αυτή δείχνουν να την εκμεταλλεύονται και μεγάλοι tour operator αρχίσουν να προσφέρουν διακοπές σε χώρες της νότιας Ευρώπης όλο το χρόνο, ωστόσο, αντιμετωπίζονται, επίσης, και διάφορες προκλήσεις στη διεύρυνση της χρονιάς.
Βέβαια υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως οι ξενοδοχειακές μονάδες που θα πρέπει να βρουν το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργήσουν και βέβαια να μπορούν να είναι βιώσιμη (οικονομικά) μία τέτοια κίνηση.