ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι σημαίνει για την Κρήτη το νέο data center Heraklion 1
Η εγκατάσταση θα λειτουργεί ως κόμβος διασύνδεσης για διηπειρωτικά και περιφερειακά υποθαλάσσια καλώδια
Φάρος ψηφιακού μετασχηματισμού και καινοτομίας και σταυροδρόμι διεθνών διαδρομών ψηφιακών δεδομένων μεταξύ τριών ηπείρων αναμένεται να γίνει η Κρήτη με την δημιουργία του νέου data center Heraklion 1, επένδυση που υλοποιεί η Lamda Hellix στο νησί.
Η μεγαλύτερη επένδυση του κλάδου τεχνολογίας στην Κρήτη
Το νέο data center Heraklion 1 αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση εταιρίας του κλάδου της τεχνολογίας στην Κρήτη μέχρι σήμερα, καθώς θα είναι η πρώτη εγκατάσταση carrier-neutral στο νησί και αναμένεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη έως και 6,5 MW εγκατεστημένου φορτίου ΙΤ, με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης να έχει προγραμματιστεί για το 2025.
Η εγκατάσταση θα λειτουργεί ως κόμβος διασύνδεσης για διηπειρωτικά και περιφερειακά υποθαλάσσια καλώδια που θα καταλήγουν μελλοντικά στην Κρήτη, συμπεριλαμβανομένων του Ηρακλείου ,των Χανίων, του Τυμπακίου και της Σητείας.
Σε συνδυασμό με την αυξανόμενη παρουσία της Digital Realty στην Αθήνα (δύο λειτουργικά data center και δύο υπό ανάπτυξη), η εγκατάσταση στην Κρήτη αναμένεται να επιτρέψει στους πελάτες της να δημιουργήσουν νέα network routes με υψηλότερες ταχύτητες προς τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική.
Ανθεκτικότητα δικτύων
Επιπλέον, οι φορείς εκμετάλλευσης υποθαλάσσιων καλωδίων και δικτύων αναμένεται να είναι σε θέση να μειώσουν το κόστος ανάπτυξης και να αυξήσουν την ανθεκτικότητα των δικτύων τους στη Μεσόγειο, καθώς επεκτείνονται για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση χωρητικότητας.
Η επέκταση στην Κρήτη έχει σχεδιαστεί σε στενή συνεργασία με τις εταιρείες υποθαλάσσιων καλωδίων και αναμένεται να καλύψει τη ζήτηση ενός carrier-neutral data center παρόχου στο νησί.
Σημείο διασύνδεσης οι εγκαταστάσεις στο Ηράκλειο
Οι εγκαταστάσεις στο Ηράκλειο θα αποτελέσουν σημείο διασύνδεσης για διηπειρωτικά και περιφερειακά υποθαλάσσια καλώδια, αναδιανέμοντας δεδομένα στην Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ανατολική Ευρώπη, καθώς και στα Βαλκάνια.
Πρόκειται για ένα έργο που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης, καθώς σε όλη τη διάρκεια υλοποίησης του data center θα απασχοληθούν δεκάδες εθνικές και τοπικές επιχειρήσεις και εκατοντάδες στελέχη τους στον σχεδιασμό και την κατασκευή του, χρησιμοποιώντας τελευταίες τεχνολογίες και υπηρεσίες, καθώς και υλικά κατασκευών
Γιατί επιλέχθηκε η Κρήτη
Η νέα επένδυση στην Κρήτη πέραν ότι αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση τεχνολογίας στο νησί, και το πρώτο μεγάλης κλίμακας multi-tenant data center, είναι ταυτόχρονα εμβληματική και κυρίως μαγνητική καθώς θα δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες ώστε να προσελκυστούν νέα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και φορτία δεδομένων με χαμηλότερο κόστος και ταχύτερη υλοποίηση, να μειωθούν οι τηλεπικοινωνιακές αποστάσεις και έτσι η απόκριση των εφαρμογών, να αυξηθεί η τηλεπικοινωνιακή και ψηφιακή ασφάλεια της Ευρώπης, να έρθουν εγγύτερα και να εξυπηρετηθούν χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και έτσι να καταστήσουν σύντομα την Κρήτη και την Ελλάδα ανάμεσα στα μεγαλύτερα Internet Hubs στον κόσμο, όπως ακριβώς και η Μασσαλία.
Εμβληματική επένδυση στρατηγικής σημασίας
“Θα μπορούσε κανείς να αναφέρει ότι σε αναλογία η Κρήτη, μέσω της επένδυσης μας αυτής, καθίσταται το ανάλογο της Αλεξανδρούπολης μέσω της επένδυσης στον σταθμό FSRU. Τις επόμενες εβδομάδες σκοπεύουμε να καταθέσουμε τον φάκελό μας στο Enterprise Greece προκειμένου το Game-Changing αυτό έργο να ενταχθεί στις Εμβληματικές/Στρατηγικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας, ανέφερε ο υπουργός
Αξίζει να αναφερθεί ότι σε όλη τη διάρκεια υλοποίησης της επένδυσης θα απασχοληθούν δεκάδες τοπικές επιχειρήσεις και εκατοντάδες στελέχη τους στον σχεδιασμό και την κατασκευή του data center χρησιμοποιώντας τελευταίες τεχνολογίες/υπηρεσίες/υλικά κατασκευών. Ενώ από τη λειτουργία της και μετά θα δημιουργηθούν άμεσα και έμεσα εκατοντάδες καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας.
Δείτε επίσης
Διεθνής κόμβος δεδομένων η Κρήτη! - "Έρχεται" το Heraklion-1