ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι ισχύει για την ψηφιακή κάρτα εργασίας σε βιομηχανία και λιανεμπόριο - Οι εκκρεμότητες και ποιοι εξαιρούνται
Ποιοι μένουν εκτός ψηφιακής κάρτας
Με διπλές επιλογές, που δίνουν την ευκαιρία στους εργοδότες να εξαιρούνται από την εφαρμογή, έκανε επίσημη πρεμιέρα από την 1η Ιουλίου η Ψηφιακή Κάρτα στην βιομηχανία και το λιανεμπόριο που αφορά σε περίπου 600.000 εργαζόμενους.
Τελικά δόθηκε παράταση ή εφαρμόζεται κανονικά από 1/7;
«Παράταση δε δόθηκε. Δόθηκε οδηγία στον ΣΕΠΕ να ασκείται συμβουλευτικός ρόλος», αναφέρει ο σύμβουλος εργασιακών θεμάτων Βασίλης Πρασσάς που μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».
Ποια είναι τα πρώτα μηνύματα από την αγορά;
- 30.000 επιχειρήσεις δεν είναι έτοιμες ή δεν εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, ακόμη υπάρχουν θολά σημεία που χρειάζονται νέα διευκρίνιση για παράλληλες δραστηριότητες.
«Ισχύει ότι το πρόστιμο για μη χτύπημα κάρτας είναι 10.500€ δηλαδή ίδιο με την ανασφάλιστη εργασία; Δεν γίνεται να εξισώνεται αυτό;», υπογραμμίζει ο Βασίλης Πρασσάς.
Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Τα θολά σημεία, οι εκκρεμότητες και ποιοι εξαιρούνται
Υπενθυμίζεται ότι η σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος που εκδόθηκε από το υπουργείο Εργασίας, λύνει μια σειρά από ζητήματα.
Ποιοι μένουν εκτός ψηφιακής κάρτας
Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας:
-Όταν ο κύριος ΚΑΔ ανήκει στους εντασσόμενους στην Ψηφιακή Κάρτα, αλλά υπάρχουν υποκαταστήματα που βρίσκονται εκτός διαδικασίας, τότε η συγκεκριμένη καταγραφή του ωραρίου δεν εφαρμόζεται για το υποκατάστημα.
-Όταν στην ίδια επιχείρηση εκτελούνται πολλαπλές δραστηριότητες, τότε η επιχείρηση μένει επίσης εκτός ψηφιακής κάρτας. Για παράδειγμα, αν κάποιο ζαχαροπλαστείο έχει και τραπεζοκαθίσματα, θα εξαιρείται από τη δέσμευση οι εργαζόμενοί του να χτυπούν ψηφιακή κάρτα για την καταγραφή του ωραρίου.
-Εκτός ψηφιακής κάρτας παραμένουν οι εργάτες γης, οι αλιεργάτες, οι εργαζόμενοι σε οικοδομοτεχνικά έργα και οι δικηγόροι που αμείβονται με πάγια αντιμισθία.
-Εξαιρούνται επίσης και τα διευθυντικά στελέχη, εάν μπορούν να τεκμηριώσουν την ιδιότητά τους.
-Σε αυτή τη φάση, εξαίρεση υπάρχει και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τα Νομικά Πρόσωπά του, καθώς και για όσους απασχολούνται στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Το ίδιο ισχύει και για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ενέργειας, των πετρελαιοειδών, των ορυχείων και των ναυπηγείων.
-Εκτός ψηφιακής κάρτας διατηρούνται όσοι εργάζονται με το μοντέλο της τηλεργασίας. Το ίδιο ισχύει και για πωλητές, οδηγούς, ιατρικούς επισκέπτες και όσους απασχολούνται σε συνεργαζόμενες εταιρίες και όσοι εργάζονται σε άλλους πελάτες. Όμως θα πρέπει να αποδείξουν, μέσω της σύμβασής τους και του πίνακα προσωπικού για τη φύση της εργασίας τους, ώστε να λάβουν σχετική εξαίρεση.
-Αντίθετα, υποχρέωση χρήσης ψηφιακής κάρτας αποκτούν όσοι εργάζονται ως security, ακόμα και αν ο τόπος απασχόλησής τους είναι μακριά από την επιχείρηση που τους έχει προσλάβει. Σε αυτή την περίπτωση, τα στοιχεία της ψηφιακής κάρτας θα μπορούν να υποβληθούν ακόμα και έως τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας, δηλαδή ετεροχρονισμένα.
Τα χτυπήματα στην κάρτα, η ευέλικτη προσέλευση, η άδεια και το διάλειμμα
-Ο αριθμός των χτυπημάτων της ψηφιακής κάρτας ως προς την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας πρέπει να είναι ζυγός. Αποδεκτά θεωρούνται έως τρία μονά χτυπήματα τον μήνα ανά εργαζόμενο και συνεπάγονται σύσταση από την Επιθεώρηση Εργασίας.
-Η ευέλικτη προσέλευση στους χώρους εργασίας, μπορεί να φτάνει έως τα 120 λεπτά ημερησίως, αρκεί να έχει προηγηθεί σχετική συμφωνία ανάμεσα στον εργοδότη και στον εργαζόμενο. Όμως δεν αφορά την έναρξη του ωραρίου εργασίας, η οποία δεν μπορεί να μεταφερθεί νωρίτερα από εκείνη που έχει δηλωθεί από την επιχείρηση.
-Η μονομερής χρέωση ημερών αδείας, ή ο συμψηφισμός των αποδοχών των εργαζομένων επειδή δεν έγινε ορθή χρήση της ψηφιακής κάρτας, απαγορεύονται.
-Όσοι εργάζονται στη βιομηχανία, έχουν διάλειμμα και χρόνο προετοιμασίας που μπορεί να ανέλθει έως και τα 30 λεπτά, τόσο για την έναρξη όσο και για τη λήξη του ωραρίου. Το μέτρο αφορά ουσιαστικά χρόνο ανοχής για την παραμονή των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, όχι όμως για τη σήμανση της κάρτας. Δεν ισχύει όμως κάτι ανάλογο για όσους εργάζονται στο λιανεμπόριο.