ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι είδε ο Ρέγκλινγκ στην Αθήνα; Μπαράζ επαφών με εύσημα και «υποσημειώσεις»

Ο επικεφαλής του ESM εξέφρασε ικανοποίηση για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο υπογράμμισε ότι μένουν ακόμα να γίνουν αρκετά

No profile pic

Σειρά επαφών στην Αθήνα είχε την Τετάρτη ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, στις οποίες εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των μεταρρυθμίσεων παρά την πανδημία, ωστόσο υπογράμμισε ότι μένουν ακόμα να γίνουν αρκετά.

O πρωί ο επικεφαλής του ESM συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Στο διάλογο που είχαν μεταξύ τους ο πρωθυπουργός επισήμανε στον κ. Ρέγκλινγκ ότι η Ελλάδα ποτέ δεν σταμάτησε την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας.

«… Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ποτέ δεν σταματήσαμε να εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσουμε μια βιώσιμη ανάκαμψη, χωρίς αποκλεισμούς, στην περίοδο μετά την πανδημία. Και τώρα που διαθέτουμε και τα επιπρόσθετα κεφάλαια….» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Ρέγκλινγκ.

Το κλειδί είναι η υλοποίηση

Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις «που καθιστούν την Ελλάδα πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό».

«Σε συμφωνία με τους θεσμούς, μειώσαμε την φορολογία με τρόπο βιώσιμο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, προωθήσαμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού κράτους, ενώ ταυτόχρονα έγιναν και παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα, το οποίο γνωρίζω ότι είναι ένα ζήτημα με ιδιαίτερη σημασία για εσάς. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και με τον ρυθμό μείωσης των μη-εξυπηρετούμενων δανείων. Είμαστε λοιπόν αισιόδοξοι για το μέλλον και ανυπομονούμε για την εποικοδομητική μας συνεργασία» είπε.

Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει όντως θετικούς δείκτες: «Αυτή την περίοδο γνωρίζουμε πως υπάρχουν προκλήσεις για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις χώρες -θα συζητήσουμε για αυτό. Ξέρουμε ότι η εφαρμογή των θετικών σχεδίων που έχουν προετοιμαστεί δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση για καμία χώρα. Αλλά είναι κάτι που είναι πολύ σημαντικό σε αυτή τη συγκυρία. Το κλειδί τώρα θα είναι η υλοποίηση» σημείωσε.

Αναφορικά με το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Ρέγκλινγκ η υπογράμμισε ότι ήταν το δεύτερο σχέδιο που υπεβλήθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Είδα πως ο Επίτροπος Τζεντιλόνι είπε πως οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί είναι οι σωστές, κατά την παρουσία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπου θα μιλήσω και εγώ αύριο. Επομένως θεωρώ πως είναι ένα καλό σχέδιο, ενώ το κλειδί θα είναι η υλοποίηση. Αλλά γνωρίζω πως εσείς και η κυβέρνησή σας συμμερίζεστε αυτή την άποψη».

 

Εν συνεχεία ο επικεφαλής του ESM είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Καλοσωρίζοντας τον κ. Ρέγκλινγκ μετά από ενάμιση χρόνο στο υπουργείο Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην παραγωγική και αμοιβαία επωφελή, όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασία.

Μιλώντας για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίστηκε τις επιπτώσεις της κρίσης και τη διαδικασία της εξίδου από αυτή, ο υπουργός επεσήμανε ότι:

«Πρώτον, αξιοποιούμε την δημοσιονομική ευελιξία που ισχύει για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, όμως το πράττουμε με υπευθυνότητα, ώστε να μην οδηγηθούμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

 

Ψηφιακή Σύγκλιση και Πράσινη Ανάπτυξη

Ο επικεφαλής του ESM από την πλευρά του, επεσήμανε πως η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα ως προς τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και εκτίμησε ότι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας θα προέλθει από την απορρόφηση, τις αποκρατικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, την ενδυνάμωση του του τραπεζικού συστήματος, αλλά και τη Ψηφιακή Σύγκλιση και την Πράσινη Ανάπτυξη.

Τόνισε επίσης πως η Ελλάδα έχει προχωρήσει πολύ την τελευταία δεκαετία και έχει αναδυθεί από την προηγούμενη κρίση ισχυρότερη. Η ελληνική οικονομία ήταν δομικά πιο ανθεκτική στην αρχή της πανδημίας από ό, τι πριν από την κρίση του δημόσιου χρέους. Όπως ανέφερε η διατήρηση αυτής της ισχυρής θέσης και η ενίσχυση ενός υψηλού δυναμικού ανάπτυξης είναι μια βασική πρόκληση για το μέλλον. 

 

Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο τραπεζικό σύστημα με τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η ελληνική Κυβέρνηση συζητήθηκε σε συνάντηση που είχαν σήμερα ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργος Ζαββός με τον Κλάους Ρέγκλινγκ.

Τα «κόκκινα δάνεια»

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το θέμα της μείωσης των «κόκκινων» δανείων, με τον επικεφαλής του ESM κ. Regling να αποδίδει τα εύσημα για την επιτυχημένη μεταρρύθμιση του «Ηρακλή», αλλά και για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

 

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών κ. Ζαββός ενημέρωσε τον κ. Regling ότι με την 18μηνη παράτασή του, ο «Ηρακλής» θα μπορέσει να μειώσει σε μονοψήφιο ποσοστό τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συμπεριλαμβάνοντας και τα επιπλέον μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα προκύψουν από την πανδημική κρίση.

Υπογραμμίζοντας την εξαιρετική συνεργασία των δύο πλευρών, ο κ. Ρέγκλινγκ χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες της ελληνικής Κυβέρνησης και τόνισε την υποστήριξη του ESM στις προσπάθειες της

Ελλάδας για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Πηγή: ΟΤ

Πηγή:in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση