Το 8ωρο εργασίας γίνεται 9ωρο, ενώ οι υπερωρίες αυξάνονται και δεν θα πληρώνονται, αλλά θα εξαργυρώνονται με ρεπό.
Αυτές είναι οι βασικότερες ανατροπές που προωθούνται στα εργασιακά από την κυβέρνηση και οι οποίες θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο.
Το πακέτο των αλλαγών στα εργασιακά που εξήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι βασισμένο στις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη, ενώ θεωρούν στην κυβέρνηση ότι λόγω της ανασφάλειας που προκαλεί η οικονομική κρίση, εξαιτίας του κορονοϊού, οι αντιστάσεις των εργαζομένων θα είναι ελάχιστες.
Παράλληλα αποδυναμώνει τον ρόλο των συνδικαλιστών καθώς, δρομολογεί την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την πραγματοποίηση απεργιακής κινητοποίησης, με στόχο να συμμετέχει σε αυτή το σύνολο των εργαζομένων και να μην αποφασίζει μια μερίδα των εργαζομένων, οι οποίοι προσέρχονται στην ψηφοφορία.
Ακόμη, προωθείται το «κούρεμα» των αδειών που απολαμβάνουν σήμερα οι συνδικαλιστές, ορισμένοι εκ των οποίων δεν εργάζονται καθόλου(!) όπως επίσης και η κατάργηση διαφόρων προνομίων που έχουν.
Ο κ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνησή τους, τις οποίες ωστόσο δεν περιέγραψε με σαφήνεια, είπε ότι «στόχος είναι να καταργηθούν παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα» και μίλησε για «μεγαλύτερη ευελιξία στην κατανομή του χρόνου εργασίας, εφόσον το επιθυμούν όπως είπε οι εργαζόμενοι και χωρίς αυτό να σημαίνει κατάργηση του 8ώρου».
Ωστόσο με τις προωθούμενες αλλαγές που προετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας όλα είναι υπό αίρεση. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που υποβάλλονται ο χρόνος εργασίας θα μπορεί να διευθετηθεί μεταξύ 35 και 45 ωρών εβδομαδιαίως κατόπιν συμφωνίας εργαζόμενου και εργοδότη σε επίπεδο επιχείρησης.
Δηλαδή. το 40ωρο την εβδομάδα μπορεί να γίνει 45ωρο και ο ημερήσιος χρόνος εργασίας να αυξηθεί από 8ωρο σε 9ωρο.
Όμως, οι επιπλέον ώρες δεν θα γράφονται ως υπερωρίες αλλά θα εξαργυρώνονται με ρεπό, ή με μειωμένο ωράριο κάποια άλλη μέρα ή με άδεια στον εργαζόμενο.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες το πλαφόν των υπερωριών θα αυξηθεί σε όλους τους κλάδους στις 120 ώρες ανά εξάμηνο από τις 98 που είναι σήμερα.
Επίσης εξετάζεται η αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου υπερεργασίας, που αμείβεται φθηνότερα απ’ ό,τι η υπερωρία.
Η ευελιξία για τις επιχειρήσεις θα είναι τεράστια καθώς η διευθέτηση του χρόνου των υπερωριών ή της υπερεργασίας, θα γίνεται σε επίπεδο έτους.
Έλεγχος από την ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ
Τα νέα ελαστικά ωράρια θα ελέγχονται από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε πραγματικό χρόνο, καθώς προτείνεται, να καθιερωθεί ταυτόχρονα το ψηφιακό ωράριο και η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας.
Θα δημιουργηθεί δηλαδή μια ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, στην οποία θα αποστέλλονται αυτόματα οι αλλαγές ή οι προσαρμογές στο χρόνο εργασίας των εργαζομένων και ο έλεγχος θα είναι πιο εύκολος.