ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεοχάρης: "Θα έλθει ξεχωριστά διάταξη για τα πρόστιμα οφειλών"

Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του «Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας»

Θεοχάρης: "Θα έλθει ξεχωριστά διάταξη για τα πρόστιμα οφειλών"

Ολοκληρώθηκε και σε δεύτερη ανάγνωση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τον εκσυγχρονισμό του «Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας», το οποίο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.

Υπέρ της αρχής του τάχθηκε η ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, εκτός του ΚΚΕ που καταψήφισε, επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, έκανε λόγο για «μία ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση που έγινε και ανέδειξε την ισχύ της ουσίας του νομοσχεδίου», επικρίνοντας την Αντιπολίτευση ότι «παρά την κριτική της είχε ένδεια επιχειρημάτων και δεν μπόρεσε να αντικρούσει τις πολύ θετικές διατάξεις που αφορούν την ψηφιοποίηση, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των φορολογικών συναλλαγών και την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ φορολογικών αρχών και φορολογουμένων».

Από την πλευρά τους τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, μίλησαν για «αποσπασματικές και πρόχειρες λύσεις», για την «ανάγκη αποσαφηνίσεων εννοιών του νομοσχεδίου, αλλά και περαιτέρω βελτιωτικών αλλαγών», εστιάζοντας κυρίως τις επικρίσεις τους, «στα υπέρογκα, άδικα και μη αναλογικά πρόστιμα, που χαϊδεύουν τους μεγαλοοφειλέτες, ενώ οδηγούν τα αδύνατα οικονομικά νοικοκυριά και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε απόγνωση», όπως είπαν, ζητώντας ταυτόχρονα «γενναίες ρυθμίσεις ειδικά για τους οφειλέτες μικροποσών».

Απαντώντας στη κριτική που δέχτηκε η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, από την Αντιπολίτευση, σχετικά με τα πρόστιμα, ο κ. Θεοχάρης αναγνώρισε ότι πράγματι είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, διαβεβαιώνοντας ότι θα εξεταστεί σοβαρά και θα επανέλθει σε επόμενο στάδιο.

«Ο νέος φορολογικός κώδικας θα μπορούσε να ασχοληθεί με τα πρόστιμα όμως είναι ένα πράγματι πολύ σοβαρό ζήτημα, χρειάζεται διαβούλευση, θα επανέλθουμε σε επόμενο στάδιο. Να συζητήσουμε για το ύψος τους και τη μείωση του κόστους τους, δεν μπορεί όμως να μην υπάρχουν. Και δεν θελήσαμε να τώρα, μέσα στους ασφυκτικούς χρόνους του Ταμείου Ανάκαμψης, να μπούμε σε διαδικασίες που θα γίνουν στο γόνατο, θα το δούμε στο χρόνο του, ώστε να έρθει μία σαφής διάταξη, με αρχή, μέση και τέλος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «τεράστια καινοτομία την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών», σημειώνοντας ότι «θα οδηγήσει στη μείωση μεγάλου φόρτου των δικαστηρίων και ελπίζουμε να βρει ανταπόκριση από τους πολίτες».

Έμφαση έδωσε, τέλος, ο κ. Θεοχάρης, στην αυστηριοποίηση του πλαισίου για τους λαθρέμπορους, τονίζοντας ότι «πλέον είναι ξεκάθαρο ότι όποιος κατηγορείται για λόγους λαθρεμπορίας αναστέλλεται η λειτουργία του ΑΦΜ του μέχρι τη δίκη ή αν καταδικαστεί μέχρι την έκτιση της ποινής του και εφόσον θέλει να ξεκινήσει μία νέα επιχείρηση με νέο ΑΦΜ να του ζητάμε εγγύηση».

«Για εμάς έχει μεγαλύτερη απαξία η λαθρεμπορία για αυτό και είναι πολύ αυστηρότερο το νέο πλαίσιο σε σχέση με άλλους φορολογούμενους και όποιος δεν ψηφίσει τη διάταξη σημαίνει ότι είναι υπέρ της διατήρησης της ελαστικής αντιμετώπισης του λαθρεμπόρου για τον οποίο μέχρι σήμερα δεν προβλεπόταν αναστολή του ΑΦΜ του», είπε.

«Το νομοσχέδιο έχει 11 πολύ σημαντικές και ουσιαστικές αλλαγές και πάνω σε αυτές θα κριθούμε και όχι στη ρητορική και στην αδυναμία επιχειρημάτων , κρίνοντας μας για αυτά που παραλείπουμε και όχι για αυτά που κάνουμε», σημείωσε ο κ. Θεοχάρης και συμπλήρωσε:

«Έχει γίνει μία πολύ ουσιαστική τεχνική δουλειά, αναγκαία, ώστε να θωρακίσουμε την πολιτεία από αυτούς που δεν πληρούν όρους και προϋποθέσεις και ταυτόχρονα να προστατεύσουμε τους συνεπείς και οικονομικά ευάλωτους φορολογούμενους από μία άδικη φορολογική αντιμετώπιση με αναβίωση των χρεών τους».

Τέλος, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε από τον ειδικό αγορητή της Νέας Αριστεράς, Δημήτρη Τζανακόπουλο, που χαρακτήρισε «απαράδεκτο η ΑΑΔΕ να καλεί τους φορολογούμενους να πληρώσουν τα χρέη τους πριν την ψήφιση του νόμου», ο κ. Θεοχάρης αντέτεινε ότι, «η ΑΑΔΕ έκανε το χρέος της, έχει υποχρέωση απέναντι στην αποστολή της να ενημερώνει και να προτρέπει τους φορολογούμενους να ασκήσουν το δικαίωμα τους για να σώσουν τη ρύθμιση των οφειλών τους και όχι να τους καταδυναστεύει» .

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Γαβρήλος έκανε λόγο για μη επαρκή διαβούλευση, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «πρόχειρο και χωρίς ουσιαστικές και αναγκαίες παρεμβάσεις για την επίλυση των προβλημάτων του επιχειρηματικού κόσμου και των νοικοκυριών, όπως τα επιβαλλόμενα πρόστιμα που είναι υπέρογκα και οριζόντια».

«Τα πρόστιμα πρέπει να διέπονται από δικαιοσύνη και αναλογικότητα. Το νομοσχέδιο που φέρνετε αντίκειται στο μέτρο της αναλογικότητας, δεν αφορά το σύνολο των φορολογουμένων, υπάρχει έλλειψη μέριμνας της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις νέες τεχνολογίες ενώ απουσιάζουν εντελώς ευεργετικές διατάξεις κυρίως για ευάλωτους οικονομικά φορολογούμενους. Είναι αδιανόητο να επιβάλλονται κυρώσεις όταν δεν είναι σε πλήρη λειτουργία το Mydada», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Γαβρήλος που κατέληξε:

«Η όλη λογική της κυβέρνησης διαπνέεται στη πίστη ενός διορισμένου διοικητή της ΑΑΔΕ, που είναι ο απόλυτος άρχων της φορολογικής διοίκησης. Το ιδιωτικό χρέος χτυπά καμπανάκι, οι μικροί οφειλέτες πνίγονται, για αυτό χρειάζονται γενναίες παρεμβάσεις με γενναίες ρυθμίσεις».

Ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Πάρις Κουκουλόπουλος, τόνισε την ανάγκη αποσαφηνίσεων ορισμένων διατάξεων από την πλευρά της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ενώ έδωσε έμφαση στη περίπτωση συνταξιούχου στο Κερατσίνι ο οποίος, όπως είπε, έχει προσδιοριστεί ο πλειστηριασμός του σπιτιού του την επόμενη βδομάδα για μικρή οφειλή στο δημόσιο, ενώ την ίδια ώρα έχει να λαμβάνει και το εφάπαξ και τη σύνταξη του».

«Πρέπει η πολιτεία να δείξει κοινωνική ευαισθησία και σε περιπτώσεις σαν και αυτές να προβλεφθεί η δυνατότητα να μην πλειστηριάζεται το σπίτι τους. Όλοι οι φορείς που κλήθηκαν στην Επιτροπή ζητάνε γενναία ρύθμιση για την ρύθμιση των προστίμων τους. Η φορολογική διοίκηση έχει όλα τα εργαλεία ώστε με φίλτρα πολύ συγκεκριμένα να μπουν σε ρυθμίσεις οι συνεπείς φορολογούμενοι και να εντοπιστούν όσοι είναι συστηματικοί κακοπληρωτές», τόνισε ο κ. Κουκουλόπουλος.

Έντονα επικριτικός για το νομοσχέδιο εμφανίστηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Τσοκάνης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «το καταψηφίζουμε με χέρια και με πόδια γιατί σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί τον ελληνικό λαό και τις σύγχρονες ανάγκες του».

«Εμείς λέμε ότι το τί γίνεται και δεν γίνεται δεν θα το αποφασίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και η ΕΕ αλλά ο ελληνικός λαός. Πάνω από όλα χρειάζεται γενναία περικοπή του κεφαλαίου και των τόκων των προστίμων. Επιβάλλεται να θεσπιστεί μία καινούργια ρύθμιση με αύξηση φόρων 45% των μεγάλων επιχειρήσεων και κατάργηση των προστίμων σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Δεν μπορεί το 95% των φόρων να τον πληρώνουν οι πολίτες και μόλις το 5% να πληρώνει το κεφάλαιο», τόνισε ο κ. Τσοκάνης.

Μίλησε ακόμα για «ψηφιακό κυκεώνα στον οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί το 90% του λαού» και για «πολύ αυστηρά, αντιλαϊκά και άδικα πρόστιμα».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Στυλιανός Φωτόπουλος, εστίασε στο «εκρηκτικό ιδιωτικό χρέος» όπως το χαρακτήρισε, τονίζοντας ότι «είναι άστοχο να λέμε ότι δεν μπορεί να μπει επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων, ώστε οι φορολογούμενοι να αισθάνονται ότι μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγικότητα τους και να πάνε μπροστά».

Ακόμα, τόνισε την ανάγκη προστασίας ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού, μείωση των προστίμων, μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια για την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα POS και ανοχή και μέριμνα σε εκείνους που θέλουν να είναι νόμιμοι.

«Στην κρίση του ιδιωτικού χρέους που ξεπέρασε τα 106 δις ευρώ» όπως είπε, έδωσε έμφαση ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς, Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι «είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα το οποίο θα το βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας γι αυτό και χρειάζεται να παρθούν γενναίες ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την είσπραξη οφειλών και όχι να οδηγούν σε ασφυξία επιχειρήσεις και νοικοκυριά ».

Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για «ένα νομοσχέδιο που σε μεγάλο βαθμό είναι τεχνικό, ωστόσο ο διάβολος κρύβεται πίσω από τις λεπτομέρειες», επισημαίνοντας ότι «σε σχέση με τις οφειλές δεν είναι επαρκές το πλαίσιο και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα των ανείσπρακτων οφειλών που συνεχώς διογκώνεται, για αυτό και χρειάζεται γενναία ρύθμιση με ένα νέο πακέτο 120 δόσεων για να καταφέρουν οι μικροοφειλέτες να ανταποκριθούν».

Ο ειδικός αγορητής της ΝΙΚΗΣ, Ανδρέας Βορίλας, χαρακτήρισε σημαντικό το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι «χρειάζεται να είναι ενιαίος ο φορολογικός κώδικας και να μην είναι ξεκομμένος από το ευρύτερο φορολογικό πρόγραμμα αλλά και να ανανεώνεται και να επικαιροποιείται συνεχώς».

Επεσήμανε, επίσης, ότι «η ψηφιακή επικοινωνία φορολογούμενου και φορολογικής αρχής δεν πρέπει να δημιουργεί αποκλεισμούς σε όσους δεν έχουν την δυνατότητα πρόσβασης», ενώ πρότεινε «την επανένταξη όλων των οφειλετών σε νέα γενναία ρύθμιση για χρέη που δημιουργήθηκαν μέχρι το 2023».

Ο ειδικός αγορητής των Σπαρτιατών, Αθανάσιος Χαλκιάς, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, «είναι απαράδεκτο και απάνθρωπο να ορίζεται πως μπορεί να γίνεται έστω και συντηρητική κατάσχεση, πριν τη λήξη πληρωμής του χρέους, χωρίς να προηγηθεί κλήτευση και ενημέρωση του φορολογουμένου ή να γίνεται αναγκαστική δήμευση περιουσίας για χρέη 500 και 600 ευρώ».

Η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελένη Καραγεωργοπούλου, υποστήριξε ότι « οι διατάξεις του νομοσχεδίου χρίζουν διευκρινίσεων», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μόνο για επικοινωνιακούς λόγους νομοθετεί», εκτίμησε ότι «οι φορείς θα εξωθηθούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να κατακτήσουν τα αυτονόητα», ενώ χαρακτήρισε «Φαρανωϊκού τύπου και γεμάτο αγκυλώματα το φορολογικό σύστημα My dada».

Όπως είπε, «πρέπει να εκλογικευθούν και να εξορθολογιστούν οι διατάξεις με τα απαράδεκτα και εξοντωτικά πρόστιμα και με τις παράλογες κυρώσεις για μικροποσά αν θέλουμε να έχουμε σε υγιέστερη, δικαιότερη και σταθερή βάση τον φορολογικό κώδικα και όχι πάνω σε κινούμενη άμμο».

Τέλος, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Θόδωρος Καράογλου, υπεραμύνθηκε της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας χαρακτηρίζοντας την ως « βαθειά υποστηρικτική παρέμβαση για τους φορολογούμενους» ενώ καταλόγισε στην Αντιπολίτευση «μίζερη κριτική χωρίς ουσιώδη επιχειρήματα».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση