ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το τέλος της πανδημίας φέρνει απολύσεις στη Novavax

Μεγάλες ζημίες το α΄ τρίμηνο, καθώς η ζήτηση για εμβόλια κορωνοϊού έχε μειωθεί

Το τέλος της πανδημίας φέρνει απολύσεις στη Novavax

Σε μείωση του κόστους και σε απολύσεις προχωράει η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax, γνωστή για την παραγωγή εμβολίων κατά του κορωνοϊού, αφού η πανδημία υποχωρεί και η ζήτηση για τα εμβόλια έχει μειωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Χθες η εταιρεία ανακοίνωσε πως το 2024 θα μειώσει το κόστος περίπου 40%-50% σε σύγκριση με το 2022, γεγονός που μεταφράζεται στην ενοποίηση κάποιων παραγωγικών εγκαταστάσεων και υποδομών, αλλά και σε πτώση κατά 25% του αριθμού των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται πως τώρα ο αριθμός τους αγγίζει τις 2.000.

Για φέτος, εκτός από τη συγκράτηση του κόστους, η εταιρεία βασίζεται στην παραγωγή νέων εμβολίων για να ενισχύσει τα μεγέθη της, προβλέποντας πως οι πωλήσεις τη φετινή χρονιά θα κλείσουν στο 1,6 δισ. δολ., βάσει και των επιδόσεων κατά το πρώτο τρίμηνο. Η εταιρεία δήλωσε πως ο συνδυασμός ενός εμβολίου που στοχεύει στην αντιμετώπιση τόσο του κορωνοϊού όσο και της γρίπης δημιουργεί ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα κατά των ιών, τονίζοντας πως αυτό δείχνει να έχει καλά αποτελέσματα στη δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, που επικαλείται ανακοίνωση της Novavax, τα έσοδα της εταιρείας βιοτεχνολογίας κατά το πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν στα 81 εκατ. δολ. από 704 εκατ. δολ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Η περιορισμένη ζήτηση οδήγησε σε ζημίες ύψους 294 εκατ. δολ. τους τρεις πρώτους μήνες του 2023, όταν πέρυσι τέτοια εποχή κατέγραφε κέρδη ύψους 203 εκατ. δολ. Τα οικονομικά της αποτελέσματα δεν ευθυγραμμίστηκαν πάντως με τις εκτιμήσεις αναλυτών της Wall Street. Ερευνα της Refinitiv έδειχνε πως οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα κοντά στα 87,6 εκατ. δολ για το πρώτο τρίμηνο.

Το 2024 θα περικόψει το κόστος περίπου 40%-50% σε σύγκριση με το 2022 και θα μειώσει το προσωπικό κατά 25%.

«Η Novavax στοχεύει στη σημαντική μείωση των εξόδων διατηρώντας παράλληλη τη δυνατότητά της να εκτελεί τα σχέδια για τη λειτουργία της», γνωστοποίησε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία. Η είδηση για τα σχέδιά της οδήγησε σε άνοδο τη μετοχή κατά 7% πριν από το άνοιγμα της αγοράς στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο η μετοχή κατέγραφε πτώση 86% εξαιτίας των ανησυχιών για την ικανότητα της εταιρείας να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της. Η Pfizer, η Moderna και άλλες εταιρείες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για μαζική παραγωγή προϊόντων με στόχο να καταπολεμηθεί η πανδημία σε σύντομο χρονικό διάστημα, βλέπουν τώρα μια αντιστροφή της ζήτησης, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, μειώνουν τα επίπεδα συναγερμού εκτάκτου ανάγκης για τον κορωνοϊό.
«Η μείωση του εργατικού μας δυναμικού ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά πιστεύουμε ότι ήταν απαραίτητο να ευθυγραμμίσουμε καλύτερα την υποδομή και την κλίμακά μας με την ενδημικότητα της νόσου COVID», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Τζον Γιάκομπς.

Πηγή:kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση