Τα δύο σενάρια για το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης

Το παρασκήνιο πριν από τη μάχη

Το επόμενο «ραντεβού» των θεσμών στην Αθήνα αποτελεί το ζητούμενο για το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. 


Η απόφαση για την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών, αλλά και ο προσδιορισμός ημερομηνίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης συνιστούν το θετικό σενάριο που θα «ξεκλειδώσει» τις εξελίξεις για το ελληνικό πρόγραμμα.
«Μετά και τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ στο Νταβός, αφού συναντήθηκε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την πρόθεση του Ταμείου να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, ο δρόμος για το ''κλείσιμο'' της αξιολόγησης έχει ανοίξει» δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» πηγή της Ευρωζώνης. «Αν οι επικεφαλής των θεσμών συμφωνήσουν κατά το Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης στα αιτήματά τους προς τις ελληνικές Αρχές και η ελληνική πλευρά δεχθεί, θα μπορούσαμε να έχουμε την ολοκλήρωση της συμφωνίας τεχνικού περιεχομένου και άρα της αξιολόγησης ακόμη και μέσα στον Φεβρουάριο».
Ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγούσε ότι «αυτό είναι το θετικό σενάριο. Ο Ελληνας υπουργός θα παρουσιάσει την κατάσταση και προτάσεις για τη συνέχιση των διαδικασιών. Τότε μπορεί οι υπουργοί Οικονομικών να ρωτήσουν τους θεσμούς πότε θεωρούν πιο αποτελεσματικό να επιστρέψουν τα κλιμάκια στην Αθήνα κι εκείνοι να απαντήσουν θετικά και άμεσα».
Ο ίδιος συνέχισε με το απαισιόδοξο σενάριο: «Αν δεν υπάρξει αλλαγή ή πρόοδος μέσα στον Φεβρουάριο ή αν η ελληνική κυβέρνηση δεν δεχθεί να νομοθετήσει κάποια από τα μέτρα που θα ζητήσουν οι θεσμοί -συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ- τότε η αξιολόγηση κινδυνεύει να μείνει στον αέρα για τους επόμενους μήνες, ακόμα και έως τον Μάιο ή Ιούνιο».
Η συζήτηση που άνοιξε μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Γερμανός υπ. Οικονομικών, στην οποία «προετοίμαζε» τους βουλευτές της χώρας του για ένα εναλλακτικό σχέδιο για το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, έκλεισε «απότομα» από τον ίδιο. Μιλώντας στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο Σόιμπλε απεφάνθη ότι «αν το ΔΝΤ δεν συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν θα συνιστούσα να πάμε στη γερμανική Βουλή ένα νέο πρόγραμμα». Οπως εξήγησε, για να μη συμμετέχει το ΔΝΤ, σημαίνει ότι οι Ελληνες δεν έχουν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις τους, συνεπώς το γερμανικό κοινοβούλιο δεν θα ενέκρινε μια νέα συμφωνία.
Τι άλλαξε
Πηγές των Βρυξελλών ανέφεραν ότι στην αλλαγή της στάσης του Σόιμπλε συνέβαλαν οι δηλώσεις στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και μερίδας της ελληνικής κυβέρνησης που ήταν πανηγυρικά υπέρ της μη συμμετοχής του ΔΝΤ. «Ηταν εντελώς επιπόλαιες δηλώσεις» σχολίασε κοινοτικό στέλεχος που δήλωσε «κατάπληκτος» από όσα άκουσε μετά την πρώτη τοποθέτηση του Σόιμπλε. Πιο συγκεκριμένες εξηγήσεις έδωσε στο «Εθνος της Κυριακής» Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Αν δεν υπάρχει συμμετοχή του ΔΝΤ, θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια χωρών που το 2017 έχουν εκλογές, όπως η Ολλανδία και φυσικά η Γερμανία» είπε και συνέχισε: «Αυτό το ΔΝΤ δεν θα το αποφασίσει αύριο, θα του πάρει χρόνο. Χάνουμε την ημερομηνία των ολλανδικών εκλογών. Η οριστική άρνηση θα έρθει λίγο πριν από το καλοκαίρι. Μετά θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από την αρχή για το καινούργιο πρόγραμμα. Θα χρειαστεί μία, δύο Συνόδους Κορυφής σίγουρα. Και έτσι θα φτάσουμε στον Σεπτέμβριο. Στις 24 είναι οι γερμανικές εκλογές...».
Ο φόβος του Σόιμπλε
Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών δεν θέλει σε καμία περίπτωση να «εμπλακεί» το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης με τις γερμανικές εκλογές. Αλλωστε, «η μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε... ΔΝΤ της Ευρώπης προϋποθέτει αλλαγή της συμφωνίας για τον ΕΜΣ, δηλαδή μακρές διαδικασίες, που δεν πρόκειται να έχουν ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους» συμπλήρωσε η ίδια πηγή. Τον Ιούλιο, όμως, η Ελλάδα θα χρειάζεται χρήματα για τη μεγάλη δόση του δανείου ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ. Η πρόταση Σόιμπλε για... «αντικατάσταση» του ΔΝΤ από τον ΕΜΣ είναι πάντως ένα σχέδιο που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το προσεχές διάστημα. Ο ΕΜΣ τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2013. Πλέον, οι μηχανισμοί της ΕΕ θεωρούνται έμπειροι σε προγράμματα διάσωσης - δεν είναι όπως στο ξέσπασμα της κρίσης, που η εμπειρία του ΔΝΤ ήταν απαραίτητη.
Συνεπώς, είναι ώριμο το ενδεχόμενο να γίνουν ενέργειες ώστε τα μελλοντικά προγράμματα να αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ο ΕΜΣ. «Αν αυτό δεν σχετιστεί με το ελληνικό πρόγραμμα, θα πάρει τον απαραίτητο χρόνο για να εφαρμοστεί. Αλλιώς, όλα θα πρέπει να γίνουν γρήγορα, εν μέσω μιας δύσκολης, εκλογικής χρονιάς» κατέληξε ο αξιωματούχος.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ