ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνταξιοδότηση: Εκτιμήσεις για αύξηση των ορίων στα 75 έτη
Μέχρι το 2050, ο ΟΗΕ αναμένει ότι ένας στους έξι ανθρώπους παγκοσμίως θα είναι 65 ετών και άνω
Όταν το 2019 τα «κίτρινα γιλέκα» έκαιγαν το Παρίσι και δεκάδες άλλες πόλεις της Γαλλίας διαμαρτυρόμενοι για την πρόθεση του Εμμ. Μακρόν να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης στα 64 από 62, δεν φαντάζονταν τις μελλοντικές προθέσεις των «ισχυρών».
Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Διευθύνων Σύμβουλός της BlackRock Λάρι Φινκ, σε επιστολή του προς τους επενδυτές, ανέφερε ότι έως το 2044 οι εργαζόμενοι θα συνταξιοδοτούνται στα 68 τους χρόνια, ενώ στα επόμενα 30 χρόνια θα πρέπει να δουλεύουν έως τα 75!
Η εξήγηση, βρίσκεται στο αυξημένο προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως και στις δυσκολίες των ασφαλιστικών ταμείων να πληρώνουν περισσότερες συντάξεις όταν μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές.
«Η συνταξιοδότηση είναι πολύ πιο δύσκολη σήμερα από ό,τι ήταν πριν από 30 χρόνια», έγραψε ο Φινκ υπογραμμίζοντας, ότι «θα είναι ακόμη πιο δύσκολη στα επόμενα 30 χρόνια».
Η σύνταξη στα 65 δεν είναι ρεαλιστικός στόχος
Όπως αναφέρει το BBC, από το 2000 έως το 2019, το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε από τα 67 στα 73 χρόνια. Μέχρι το 2050, ο ΟΗΕ αναμένει ότι ένας στους έξι ανθρώπους παγκοσμίως θα είναι 65 ετών και άνω.
Καθώς ο πληθυσμός γερνάει, πολλές χώρες θα φτάσουν σύντομα σε ένα σημείο όπου περισσότεροι άνθρωποι θα βγαίνουν από τον εργατικό στίβο από αυτούς που θα μπαίνουν. Το Ηνωμένο Βασίλειο, θα φτάσει σε αυτό το σημείο γρηγορότερα έως το 2029, η Βραζιλία έως το 2035, η Ινδία έως το 2048· και οι ΗΠΑ έως το 2053.
«Το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται σημαντικά από τα μέσα της δεκαετίας του 1850 στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η ηλικία συνταξιοδότησης δεν αυξάνεται με τους ίδιους ρυθμούς», λέει η Rebecca Sear, καθηγήτρια πληθυσμού και υγείας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine.
Πηγή: huffingtonpost.gr