ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συντάξεις: Τα μυστικά που πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδοχική ασφάλιση
Oι διευκρινίσεις για την διαδοχική ασφάλιση
Ορισμένες παγίδες κρύβει η εφαρμογή των διατάξεων για τη διαδοχική ασφάλιση, όπως προκύπτει από σχετικό οδηγό του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Ενδεικτικά αυτό αφορά την ασφάλιση που έγινε έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016 σε διαδοχικά χρονικά διαστήματα και σε διαφορετικούς φορείς, τομείς ή λογαριασμούς που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, ενώ από το 2017 και μετά ισχύει η παράλληλη ασφάλιση. Διευκρινίζεται πως οι διατάξεις για την διαδοχική ασφάλιση εφαρμόζονται μόνο όταν επέρχεται το γήρας, η αναπηρία ή ο θάνατος.
Δεν είναι υποχρεωτική η χρήση των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης για τους χρόνους που έχουν πραγματοποιηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 και δεν είναι δυνατή η μερική άσκηση του δικαιώματος, η προσμέτρηση δηλαδή μόνο μέρους του χρόνου που διανύθηκε στην ασφάλιση κάθε ενταχθέντα φορέα, επισημαίνει μεταξύ άλλων το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ στον οδηγό του.
Για να δοθεί σύνταξη σύμφωνα με τις διατάξεις για τη διαδοχική ασφάλιση, ο πολίτης στην ασφάλιση του τελευταίου ενταχθέντα στον E-ΕΦΚΑ φορέα υποχρεούται να έχει πραγματοποιήσει:
-Συνολικά 1.000 ημέρες ασφάλισης για τη λήψη σύνταξης λόγω γήρατος. Από αυτές, οι 300 ημέρες ασφάλισης θα πρέπει να έχουν γίνει τα τελευταία 5 χρόνια πριν από την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης ή πριν από τη διακοπή της ασφάλισης. Για να συμπληρωθούν χρονικά αυτές οι προϋποθέσεις λαμβάνονται υπόψη ο χρόνος πραγματικής ασφάλισης, ο χρόνος προαιρετικής ασφάλισης και ο χρόνος στρατιωτικής θητείας, αν έχει εξαγορασθεί ως πλασματικός χρόνος.
Εάν όμως ο ασφαλισμένος δεν έχει συγκεντρώσει τον παραπάνω αριθμό ημερών εργασίας ή τον έχει πραγματοποιήσει αλλά δεν πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτεί η νομοθεσία του τελευταίου φορέα, τότε το αίτημά του διαβιβάζεται στον φορέα, στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποίησε τον περισσότερο χρόνο ασφάλισης, εκτός από τον τελευταίο.
πηγή: enikonomia.gr