ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συναγερμός για το ηλεκτρικό ρεύμα: Ο «χάρτης» των ανατιμήσεων το τελευταίο 5μηνο
Τι αυξήσεις θα ανακοινώσουν οι πάροχοι
Εκρηκτικές αυξήσεις αναμένονται στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που θα ανακοινώσουν σήμερα 20 Αυγούστου, οι πάροχοι για το Σεπτέμβριο.
Οι αρχικές τιμές αναμένεται να αυξηθούν από τα περίπου 50 λεπτά την κιλοβατώρα τον Αύγουστο και να κινηθούν ακόμα και προς τα 70 με 80 λεπτά. Το πιο πιθανό είναι να υπάρξουν από κάποιες εταιρείες χαμηλότερες χρεώσεις με τους καταναλωτές να κυνηγούν εκ νέου την πιο φθηνή τιμή.
Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει σημαντικά τις επιδοτήσεις και για να φτάσει τον στόχο που έχει θέσει η ίδια, δηλαδή τα 0,15-0,17 λεπτά την κιλοβατώρα, και θα χρειαστεί να δώσει σε εκπτώσεις πάνω από 1,5 δις. ευρώ. Οι τρομακτικές αυξήσεις στο ρεύμα για τον Σεπτέμβριο οφείλονται στην άνοδο των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, η οποία είναι αποτέλεσμα της εκτόξευσης των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, με τις εκτιμήσεις των ειδικών να κάνουν λόγο για ακρίβεια διαρκείας στις τιμές της ενέργειας.
«Θα πρέπει να συνηθίσουμε τις υψηλές τιμές της ενέργειας»
Όπως είπε στο Open ο Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας, Κώστας Ανδριοσόπουλος, «δυστυχώς θα πρέπει να συνηθίσουμε αυτές τις υψηλές τιμές ενέργειας τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο γιατί υπάρχουν δομικά ζητήματα στην αγορά της Ευρώπης που δείχνουν ότι θα έχουμε αρκετά τέτοια μηνύματα το επόμενο διάστημα».
Το ολοένα και αυξανόμενο ενεργειακό κόστος τροφοδοτείται και από το έλλειμμα ενέργειας που παρουσιάστηκε λόγω του θερμού καλοκαιριού που ενίσχυσε σημαντικά τη ζήτηση. Η παρατεταμένη ξηρασία οδήγησε σε μείωση της ηλεκτροπαραγωγής από υδροηλεκτρικές και πυρηνικές μονάδες, δημιουργώντας κενό περίπου 30% στο ενεργειακό μείγμα που καλύπτεται από αέριο που προμηθεύεται σε τιμές δέκα φορές μεγαλύτερες από ότι πέρυσι την ίδια περίοδο πέρυσι και που είναι δυσεύρετο όσο η Μόσχα κρατά στον αναπνευστήρα την Ευρώπη.
«Αν η Ρωσία μειώσει περαιτέρω τις ροές μέσα στο χειμώνα, το αμερικάνικο αέριο δε θα είναι αρκετό. Δεν υπάρχουν επαρκείς υποδομές για εισαγωγές LNG στην Ευρώπη. Η Ευρώπη χρειάζεται συνεχή ροή φυσικού αερίου για να βγάλει το χειμώνα», σημείωσε ο ενεργειακός αναλυτής, Μπιλ Πέρκινς. Η εκτόξευση των τιμών αλλά και η έλλειψη ποσοτήτων αερίου κρατούν ζωντανό τον εφιάλτη του δελτίου στην ενέργεια, με την Ευρώπη να τρέχει να μειώσει την κατανάλωση για να μη χρειαστεί να βγάλει το χειμώνα στο σκοτάδι και το κρύο.
Χωρίς τέλος το «ράλι» στις τιμές του ρεύματος
Ο μέσος όρος της χονδρικής του ρεύματος από τον Απρίλιο είναι ένα γράφημα που ανεβαίνει συνεχώς προς τα επάνω. Ξεκίνησε στα 248 ευρώ τον Απρίλιο, ενώ τον Μάιο υπήρξε μία μικρή αποκλιμάκωση στα 225. Τον Ιούνιο η Μόσχα ανακοινώνει ότι μειώνει τις ροές προς την Ευρώπη. Από εκεί και πέρα αρχίζει το ράλι και στις τιμές της χονδρικής. 240 ευρώ έκλεισε τον Ιούνιο, 335 ευρώ τον Ιούλιο, μέχρι στιγμής ο μέσος όρος είναι 384 ευρώ και αναμένεται να κλείσει σε πάνω από 400 ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις για τον Σεπτέμβριο είναι από 500 έως 550 ευρώ. Σε περίπτωση που υπερδιπλασιαστεί η τιμή του φυσικού αερίου, δε, μπορεί να φτάσει έως και τα 700 και 750 ευρώ η μεγαβατόρα στην Ελλάδα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι επιδίωξη της κυβέρνησης για τον Σεπτέμβριο είναι να διατηρηθούν οι τελικές τιμές καταναλωτή κοντά στα επίπεδα του Αυγούστου, που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι αντίστοιχα αυξημένη η κρατική επιδότηση.
Σημειώνεται πάντως ότι με την επιβολή πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών που ισχύει από τον Ιούλιο, οι αυξημένες τιμές του ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, αυξάνουν και τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση των καταναλωτών.
Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο οι προμηθευτές ανακοινώνουν έως τις 20 κάθε μήνα τα τιμολόγια που θα εφαρμοστούν τον επόμενο, παρέχοντας έτσι το περιθώριο στους καταναλωτές να αλλάξουν προμηθευτή, διαδικασία που επίσης με το ισχύον πλαίσιο γίνεται χωρίς προϋποθέσεις.
Φωτογραφία από Oto Zapletal από το Pixabay