Συμβούλιο υπ. Ενέργειας της ΕΕ: Τουλάχιστον 16 κράτη υπέρ του γενικού πλαφόν στο αέριο

Newsroom
Newsroom

Ευρείας αποδοχής έχει τύχει η ελληνική πρόταση, τόνισε ο Κώστας Σκρέκας

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα και τις πληροφορίες που υπάρχουν, κατά την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, υπάρχει μεγάλη αποδοχή και σύγκλιση κρατών μελών για γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο και όχι μόνο στο ρωσικό. Αυτό σημαίνει ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί, αλλά τουλάχιστον 16 κράτη θέλουν κάτι τέτοιο. Μεταξύ αυτών Ιταλία, Ελλάδα, Βέλγιο, Ιρλανδία, Μάλτα, Κύπρος, Σουηδία, Πολωνία, Βουλγαρία, Σουηδία και η Γερμανία υπό προϋποθέσεις. Παρ’ όλα αυτά η Κομισιόν δεν είπε ότι δεν θα ξαναφέρει στο τραπέζι η αρμόδια Επίτροπος την πρόταση για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο. Είπε θα το αναλύσουμε, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο θέλουν τα κράτη μέλη.

Την υποχρεωτική μείωση ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας στήριξαν Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ιρλανδία, Σουηδία ωστόσο οι περισσότεροι δεν θέλουν κάτι υποχρεωτικό ενώ σκέφτονται το πώς θα γίνει κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με πληροφορίες,  στη συζήτηση έγινε αναφορά στον μηχανισμό που χρησιμοποιεί η χώρα μας τους δυο τελευταίους μήνες και υπάρχει και αναφορά στα συμπεράσματα για το πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών άλλων τεχνολογιών. Ειδικότερα υπάρχουν δύο αναφορές που αφορούν την Ελλάδα κι έχουν σχέση με τις φθηνότερες τεχνολογίες, τον μηχανισμό της Ελλάδας που χρησιμοποιείται και την πρόταση Ελλάδας και Ιταλίας για γενικό πλαφόν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπ. Ενέργειας: «Ο ελληνικός μηχανισμός ανάκτησης εσόδων, ο οποίος προτάθηκε ως ένα από τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο οποίος εφαρμόζεται από τις 7 Ιουλίου στην Ελλάδα, έτυχε ευρείας αποδοχής από τα κράτη- μέλη της ΕΕ. Η Επίτροπος Ενέργειας, Kadri Simson, απευθυνόμενη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, δήλωσε: “Ο ελληνικός μηχανισμός είναι ενδιαφέρων και λειτουργεί σωστά”».

O υπουργός επανέλαβε την πρόταση που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αποστείλει στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή ενός γενικού πλαφόν στο φυσικό αέριο και τη δημιουργία ενός διαφορετικού μοντέλου τιμολόγησής του, αλλά εξέφρασε τη διαφωνία της Ελλάδος για την επιβολή πλαφόν αποκλειστικά στο ρωσικό φυσικό αέριο, δεδομένου ότι θα έχει το ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα στις τιμές ενέργειας. Επιπλέον, επεσήμανε τη μείωση ζήτησης φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού που έχει επιτύχει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, αλλά ζήτησε η όποια σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να είναι ισορροπημένη ώστε να μην έχει επίπτωση στη λειτουργία της οικονομίας.

Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένονται από την Κομισιόν περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα κινηθεί.

Ο κ. Σκρέκας, κατά την τοποθέτησή του, επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει τον στόχο μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% χάρη στη μεγάλη αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα που φέτος θα προσθέσουν πάνω από 1700 MW, και προσέθεσε ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη έχει διπλασιαστεί από 10% σε 20%. Επίσης, ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στη δυνατότητα εναλλαγής λειτουργίας των πέντε μονάδων διπλού καυσίμου από φυσικό αέριο σε diesel, καθώς και στον διπλασιασμό της αποθηκευτικής ικανότητας στον σταθμό LNG της Ρεβυθούσας, με την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής σε χρόνο ρεκόρ.

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εισάγει κίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από νοικοκυριά με τη χορήγηση υψηλότερων επιδοτήσεων, όταν επιτυγχάνεται μείωση της τάξεως του 10%. Ανάλογα κίνητρα εξετάζεται να θεσπιστούν και για τις επιχειρήσεις, όπως γνωστοποιείται. Ο Έλληνας υπουργός ανακοίνωσε την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης με τον Ιταλό ομόλογό του για την αποθήκευση φυσικού αερίου 1,5 TWh στην Ιταλία, ποσότητα η οποία μπορεί να μεταφερθεί στην Ελλάδα μέσω της αντίστροφης ροής. Στη συνέχεια, εξήγησε στους ομολόγους του τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, που εφαρμόζεται από τις 7 Ιουλίου στην Ελλάδα, και ο οποίος έχει αποφέρει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ τους πρώτους δύο μήνες της λειτουργίας του.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος το πρωί στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας δήλωσε: «Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να λάβει άμεσα αποφάσεις, ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις πρωτοφανείς προκλήσεις που συνεπάγεται η χειρότερη ενεργειακή κρίση των 50 τελευταίων ετών. Αυτό που η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός της πρότειναν από την πρώτη φάση της κρίσης, είναι ανάγκη να το υιοθετήσει η Ευρώπη ως βάση μιας συγκροτημένης και ισχυρής απάντησης. Ζούμε ιστορικές στιγμές και δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθυστερήσουμε ούτε μια μέρα για να ορθώσουμε το ανάστημά μας. Οφείλουμε να ακούσουμε την κραυγή αγωνίας των Ευρωπαίων πολιτών και με πνεύμα αλληλεγγύης να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να θωρακίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή σε όλη την Ευρώπη».

 Πηγές: ertnews.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ