ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο "μικροσκόπιο" η "bad bank" που προτείνει η ΤτΕ

Θα μπορεί να δεχτεί κόκκινα δάνεια έως 40 δισ. ευρώ

No profile pic

Κόκκινα δάνεια έως 40 δισ. ευρώ, τα οποία θα αποτελούνται από το απόθεμα των NPLs που θα απομείνει μετά την "εκκαθάριση" μέσω του "Ηρακλή" και τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η κρίση του κορωνοϊού, εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να μεταβιβαστούν στην Asset Management Company που προτείνει η ΤτΕ.

Το σχέδιο που είναι εις γνώσιν της κυβέρνησης, αν και δεν είχε κατατεθεί ακόμη μέχρι χθες επισήμως στο Υπουργείο Οικονομικών, θα παρουσιαστεί στους Διευθύνοντες Συμβούλους των τραπεζών από τον Διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα την ερχόμενη εβδομάδα. 

Η συζήτηση μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών για το σχέδιο της σύστασης AMC και η ενδελεχής εξέτασή του από την κυβέρνηση, θα ξεκινήσουν τις αμέσως προσεχείς ημέρες, με τις όποιες αποφάσεις να αναμένονται μέσα στον Οκτώβριο. 

Η δέσμευση των τραπεζών για τη μείωση των κόκκινων δανείων υπό την πίεση της δημιουργίας νέων, που πιθανολογούνται έως και 10 δισ. ευρώ, εξαιτίας της πανδημικής κρίσης, επιβάλλουν υψηλές ταχύτητες στους χειρισμούς για τα NPLs. Όπως φαίνεται, το επιθυμητό είναι, αφού οι τράπεζες τελειώσουν επιτυχώς με τον "Ηρακλή", η AMC να είναι έτοιμη να αναλάβει μετά τα υπόλοιπα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συν όσα θα προκύψουν από την πανδημία. Με το σκεπτικό αυτό, η κυβέρνηση θα εξετάσει την πρόταση της ΤτΕ και εφόσον την κρίνει πρόσφορη και εφικτή, θα σπεύσει, από κοινού με την ΤτΕ, να την παρουσιάσει και να την διαπραγματευτεί με την DGComp και τον SSM.

Ο εθελοντικός χαρακτήρας της συμμετοχής των τραπεζών στην AMC, η λύση που προτείνεται για την αντιμετώπιση του θέματος του αναβαλλόμενου φόρου, η δυνατότητα στις τράπεζες να κατανείμουν σε βάθος πενταετίας τις ζημίες από τη μεταβίβαση των κόκκινων δανείων και η συμμετοχή των εταιρειών διαχείρισης στη διαδικασία απομείωσης των NPLs, αποτελούν, σύμφωνα  με τις πληροφορίες του Capital.gr, τα σημεία της πρότασης της ΤτΕ που η κυβέρνηση βρίσκει ενδιαφέροντα. Ωστόσο, πρόκειται για ένα θέμα περίπλοκο που πρέπει να εξεταστεί από πλευράς δημοσιονομικού κόστους, κεφαλαιακών επιπτώσεων στις τράπεζες και συμβατότητας με τους κανονισμούς της ΕΕ για την απαγόρευση των κρατικών ενισχύσεων.

Όπως έχει γράψει το Capital.gr,  η μεταφορά των κόκκινων δανείων των στην Asset Management Company θα διενεργείται στην καθαρή λογιστική αξία των δανείων και έναντι αυτών, η τράπεζα θα λαμβάνει ομολογίες, χωρίς rating. Στη συνέχεια, η AMC θα τιτλοποιεί το χαρτοφυλάκιο σε τίτλους υψηλής, μεσαίας και χαμηλής διαβάθμισης και θα πουλά σε επενδυτή τουλάχιστον το 50% των τίτλων υψηλής διαβάθμισης (senior notes) και ενδεχομένως τμήμα των τίτλων μεσαίας διαβάθμισης (mezzanine notes).

Για τη διευκόλυνση της πώλησης και προκειμένου να καλύπτεται η διαφορά μεταξύ της αξίας των τίτλων με την οποία τα δάνεια είναι γραμμένα στα βιβλία των τραπεζών και έχουν μεταβιβαστεί στην AMC και της τιμής στην οποία θα τα αγοράζει ο επενδυτής, οι τίτλοι θα συνοδεύονται με κρατική εγγύηση. Έναντι προμήθειας από τις τράπεζες, η κρατική εγγύηση θα καλύπτει τη ζημιά που θα προκύπτει από την πώληση των NPLs σε τιμές αγοράς (λόγω διαφοράς με το net book value).

Οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν τις ζημίες τμηματικά, σε βάθος πενταετίας ή επταετίας, στους ισολογισμούς τους, ενώ η πληρωμή της εγγύησης στο Δημόσιο θα γίνεται  με διαγραφή από την τράπεζα ισόποσης αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου όπως π.χ. το ακριβές χρονικό διάστημα για την απόσβεση των ζημιών  ή τυχόν προϋποθέσεις για το ύψος των δανείων που θα μπορεί να μεταβιβάσει η κάθε τράπεζα στην AMC αναμένεται να εξειδικευτούν μέσα στον Οκτώβριο κατόπιν των συζητήσεων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Πηγή:capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση