Στο επίκεντρο η οικονομία τον Σεπτέμβριο - Εξαγγελίες ΔΕΘ, μείωση επιτοκίων ΕΚΤ, ραντεβού με Moody’s

Newsroom
Newsroom

Στις 13 του μήνα, ο οίκος Moody’s θα αξιολογήσει για δεύτερη φορά φέτος την ελληνική οικονομία - Μέσα στο μήνα ξεκινούν οι συζητήσεις με τις Βρυξέλλες για το 4ετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2025-2028

Οριστικοποιούνται μέσα στην εβδομάδα οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ για τα προβλήματα της καθημερινότητας, τις ενισχύσεις και μειώσεις φόρων για τους οικονομικά ευάλωτους και ένα πρόγραμμα πολλαπλών αξόνων για το πρόβλημα της στέγης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κοντά στο τέλος τους βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για τη νέα μερική αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με την οποία θα διατεθούν 1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση του προγράμματος "Σπίτι μου ΙΙ”, στο οποίο θα προστεθεί άλλο 1 δισ. από τις εμπορικές τράπεζες.

Ως γνωστό, το νέο πρόγραμμα, θα διευρύνει την περίμετρο των δυνητικών δικαιούχων για άτομα μέχρι 49 ετών και για ακίνητα νεότερα από τα 15 έτη. Το πρόγραμμα αναμένεται ότι θα έχει μέριμνα για μηδενικά επιτόκια σε πολυτέκνους. 

Το σχέδιο για την αύξηση της προσφοράς στέγης με 200.000 νέα ακίνητα θα περιλαμβάνει επίσης αντικίνητρα για την επέκταση των βραχυχρόνιων μισθώσεων και φορολογικά κίνητρα για το άνοιγμα κλειστών - σήμερα - κατοικιών, με μείωση της φορολογίας των ενοικίων. Επίσης, από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει ο πρώτος διαγωνισμός για την "κοινωνική αντιπαροχή" με 7.500 ακίνητα του Δημοσίου. 

Οι ελαφρύνσεις που θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός θα ξεκινήσουν από τον χώρο της εργασίας, για την οποία βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες, ώστε η προγραμματισμένη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% να αυξηθεί στο 1%. Σχεδιάζονται επίσης παρεμβάσεις για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης στους συνταξιούχους, αύξηση των συντάξεων κατά 2,5% -3%, αύξηση του επιδόματος ανεργίας, αύξηση των επιδομάτων τέκνων, αλλά και εξίσωση των τριτέκνων με τους πολυτέκνους. Επίσης σχεδιάζονται αυξήσεις, για τις αμοιβές του προσωπικού του ΕΣΥ. 

Η μείωση των επιτοκίων

Λίγες μέρες μετά τη ΔΕΘ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνέλθει για να αποφασίσει για την δεύτερη μείωση των επιτοκίων του ευρώ, μάλλον κατά 0,25%, εν όψει ανάλογης κίνησης που θα κάνει η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, στην διήμερη συνεδρίαση της στις 17-18 του μήνα. Η υποχώρηση του πληθωρισμού της ευρωζώνης στο 2,2% για τον Αύγουστο δίνει ένα θετικό μήνυμα για την επίτευξη του στόχου για προσγείωση του πληθωρισμό κοντά στο 2% το γ’ τρίμηνο του 2025.

Παρά τις αντιρρήσεις και τις προκλήσεις που υπάρχουν ακόμη διεθνώς στο επίπεδο των τιμών, η υποχώρηση αυτή έχει πείσει πλέον και τους πλέον συντηρητικούς κύκλους του Διοικητικού Συμβουλίου ότι υπάρχει περιθώριο μείωσης των επιτοκίων άμεσα - και μάλιστα με προοπτική και μιας τρίτης μείωσης των επιτοκίων, πριν από το τέλος του χρόνου. Η κίνηση αυτή μαζί με την τόνωση της ανάπτυξης των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης θα βοηθήσει - μέσω της αύξησης των επενδύσεων και των εξαγωγών - και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. 

Το ραντεβού με την Moody’s 

Την Παρασκευή της ίδιας εβδομάδας, στις 13 του μήνα, ο οίκος Moody’s θα αξιολογήσει για δεύτερη φορά φέτος την ελληνική οικονομία. Η Moody’s είναι ο μόνος οίκος αξιολόγησης που δεν έχει δώσει ακόμη στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα. Στην πρώτη αξιολόγηση που έκανε, στις 15 Μαρτίου, διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση που είχε κάνει το Σεπτέμβριο του 2023, όταν ο οίκος είχε προχωρήσει σε διπλή αναβάθμιση της Ελλάδας από την βαθμίδα Βa3 σε Ba1 αλλάζοντας - τότε - την αξιολόγηση της οικονομίας από "θετική" σε "σταθερή".

Το ερωτηματικό τώρα είναι αν ο οίκος αυτή τη φορά θα κάνει την κίνηση να αναβαθμίσει την οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα.

Οι διαπραγματεύσεις για το μεσοπρόθεσμο

Όλα αυτά, ενώ μέσα στο μήνα θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τις Βρυξέλλες για το τετραετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2025-2028.

Το κρίσιμο σημείο σε αυτή τη διαπραγμάτευση θα είναι η αποδοχή από τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των προβλέψεων της Αθήνας και οι οροφές για την αύξηση των πρωτογενών δαπανών για τα έτη από το 2026 έως και το 2028 (για το 2025 έχει οριστεί ως οροφή αύξησης δαπανών το 3%) να αφήνουν περιθώρια για τη συνέχιση της μείωσης φόρων και την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. 

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ