ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη… ΜΕΘ παραμένει χρόνια η Attica Bank
Δρομολογεί τη δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσα σε ένα εξάμηνο και την τέταρτη την τελευταία πενταετία
SHARE:
Σε σίκουελ κακής ταινίας εξελίσσεται η περίπτωση της Attica Bank, που δρομολογεί τη δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσα σε ένα 6μηνο και την τέταρτη κατά σειράν την τελευταία 5ετία. Αν και ζητούμενο όλων των μέχρι σήμερα προσπαθειών ήταν η εξυγίανση της τράπεζας, η κεφαλαιακή της ενίσχυση και εντέλει η ιδιωτικοποίησή της, όλες οι σχετικές προσπάθειες κατέληγαν στην έμμεση ή άμεση κρατική στήριξη με χρήματα είτε των φορολογουμένων είτε των ασφαλισμένων.
Κάπως έτσι εξελίσσεται και η προγραμματισμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, την οποία θα καλύψει κατά το μεγαλύτερο μέρος της το ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ, αλλά και ο ΕΦΚΑ που θα συμμετάσχει με το ποσοστό του, έχοντας όμως προεξοφλήσει ότι τα χρήματα που θα βάλει θα απομειωθούν στο πλαίσιο της επόμενης ΑΜΚ που έχει προαναγγελθεί για το α΄ εξάμηνο του 2022. Σταθερός αιμοδότης όλων των μέχρι σήμερα κεφαλαιακών ενισχύσεων της τράπεζας είναι το Ταμείο Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΤΜΕΔΕ) που είτε με την παλιά ιδιότητά του ως ασφαλιστικό ταμείο (ΤΣΜΕΔΕ τότε) είτε με τη νέα, ως εγγυοδοτικός φορέας, παραμένει ο πιο πιστός μέτοχος της Attica Bank, παρά το διαρκές dilution που υφίσταται η συμμετοχή του, που ξεπερνάει τα 800 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια.
Ζημίες και DTC ξανά
Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 240 εκατ. ευρώ που βρίσκεται σε εξέλιξη με ορίζοντα τη 17η Δεκεμβρίου, έχει τα ίδια χαρακτηριστικά, δηλαδή της κάλυψης των ζημιών του παρελθόντος αλλά με τρόπο όχι οριστικό. Οι νέες ζημίες που πρόκειται να ανακοινώσει η τράπεζα στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2021, προεξοφλούν την ανάγκη μιας δεύτερης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός του α΄ εξαμήνου του 2022. Θα προηγηθεί η οριστικοποίηση των ζημιών που θα επιφέρει η τιτλοποίηση ύψους 3 δισ. ευρώ που δρομολογεί η τράπεζα, κάνοντας χρήση του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», εξέλιξη που θα σημάνει την ενεργοποίηση επίσης για δεύτερη φορά, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία (DTC) και την έκδοση warrants υπέρ του Δημοσίου. Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο έργο επαναλήφθηκε τον περασμένο Αύγουστο, όταν η τράπεζα ανακοίνωσε ζημίες ύψους 306 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που οδήγησε για πρώτη φορά στην ενεργοποίηση του νόμου για το DTC και σε καταβολή από το Δημόσιο 151,8 εκατ. ευρώ για την εξαγορά των warrants που εκδόθηκαν, τα οποία στη συνέχεια μετατράπηκαν σε μετοχές και πέρασαν στην κυριότητα του ΤΧΣ. Με τον τρόπο αυτό το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ κατέχει πλέον το 68,2% της Attica Bank, η οποία είναι πλέον μια κρατική τράπεζα με χρήματα των φορολογουμένων. Στο πλαίσιο της μετατροπής των warrants οι άλλοι δύο βασικοί μέτοχοι, δηλαδή το ΤΜΕΔΕ και ο ΕΦΚΑ, είδαν την αξία της συμμετοχής τους να μειώνεται από το 46,32% στο 14,7% και από το 32,34% στο 10,3% αντίστοιχα, ενώ για τους λοιπούς μετόχους (free float), το ποσοστό τους μειώθηκε στο 6,8% από 21,35%.
Η μετατροπή δεν έλυσε το πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας της Attica Bank και γι’ αυτό η τράπεζα προχωράει στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ, επιδιώκοντας παράλληλα και τη συμμετοχή ιδιώτη επενδυτή και εν προκειμένω του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου Ellington που στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει υπογράψει με το ΤΧΣ θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ με ένα μικρό ποσοστό.
Ενόψει της επικείμενης ΑΜΚ το ΤΧΣ θα καλύψει τα 153,8 εκατ. ευρώ από τα 240 εκατ. ευρώ, ενώ τη δέσμευσή τους να καλύψουν την αύξηση έως του ποσοστού συμμετοχής τους έχουν αναλάβει όχι μόνο το ΤΜΕΔΕ που εμφανίζεται ως ιδιώτης μέτοχος που θέλει να «προασπίσει» την επένδυσή του αλλά και ο ΕΦΚΑ. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης δεν αποθαρρύνεται ούτε από τη συνεχή απομείωση της αξίας της επένδυσής του μέχρι σήμερα, αλλά ούτε από την προοπτική του νέου dilution που έχει προεξοφληθεί στο πλαίσιο της ΑΜΚ που θα γίνει προσεχώς. Στο πλαίσιο της ΑΜΚ, ο ΕΦΚΑ έχει δεσμευθεί να ασκήσει στο σύνολό τους τα δικαιώματα προτίμησης που του αντιστοιχούν και να διατηρήσει το ποσοστό συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank για περίοδο 6 μηνών μετά την έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων κοινών μετοχών. Από την πλευρά του το ΤΜΕΔΕ και η Ellington θα συμμετέχουν με συνολικό ποσό 62 εκατ. ευρώ, με το ΤΜΕΔΕ να ασκεί πλήρως τα δικαιώματα προτίμησης που του ανήκουν, ενώ η Ellington θα αποκτήσει όλες τις αδιάθετες νέες μετοχές που θα προκύψουν τόσο από τη μη άσκηση δικαιωμάτων προτίμησης από μετόχους μειοψηφίας, όσο και από τη μη πλήρη άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης του ΤΧΣ, το ποσοστό του οποίου θα μειωθεί στο 64,1% από 68,2%.
Ερχεται και νέα ΑΜΚ
Η δεύτερη πράξη του έργου θα διαδραματιστεί το α΄ εξάμηνο του νέου έτους όταν πια θα έχει ξεκαθαρίσει το ύψος της ζημίας που θα επιφέρει η τιτλοποίηση των 3 δισ. ευρώ και η τράπεζα θα προσδιορίσει το ακριβές ύψος της νέας ΑΜΚ μέσω της οποίας θα επιδιωχθεί και η ιδιωτικοποίησή της. Οπως έχει δημοσιοποιήσει η τράπεζα, τα μέρη, δηλαδή ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ και Ellington, «δεσμεύονται να προβούν σε δεύτερη επένδυση στην τράπεζα το αργότερο εντός 3 μηνών από τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων του 2021, κατά τρόπο ώστε το ΤΜΕΔΕ και η Ellington να κατέχουν τελικά ποσοστό περίπου 68% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Αυτή η δεύτερη επένδυση συνίσταται σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είτε με δικαίωμα προτίμησης παλαιών μετόχων είτε χωρίς, και ενδεχομένως σε μια τρίτη εισφορά κεφαλαίου, που θα δομηθεί είτε ως τρίτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είτε ως έκδοση από την τράπεζα τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) ή οποιουδήποτε άλλου εναλλακτικού χρηματοοικονομικού μέσου, όπως μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο, που θα συμφωνηθεί μεταξύ των μερών».