ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής οι ηλεκτρονικές καταγγελίες

Πώς θα γίνονται.

Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής οι ηλεκτρονικές καταγγελίες

Στο κυνήγι της φοροδιαφυγής μπαίνουν και οι καταγγελίες σε μία προσπάθεια περιορισμού του φαινομένου. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ημερησία στην αξιοποίηση πληροφοριών για φοροδιαφυγή μέσω μιας νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου οι φορολογούμενοι θα μπορούν να κάνουν καταγγελίες προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Η ανάπτυξη συστήματος αξιοποίησης καταγγελιών και πληροφοριών από φορολογούμενους θα αφορά ακόμα περιπτώσεις κλοπής, λαθρεμπορίου και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Οι καταγγελίες θα μπορούν να είναι επώνυμες ή ανώνυμες, εφόσον το επιθυμεί ο καταγγέλλων, ενώ το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει τα στοιχεία όσων είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή.

 

Οι καταγγέλλοντες θα μπορούν να περιγράφουν αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους προχωρούν στην καταγγελία της επιχείρησης ή του επαγγελματία, ενώ στη συνέχεια οι αρμόδιοι ελεγκτές, αφού θα αξιολογούν την καταγγελία, θα προχωρούν σε ελέγχους για να διαπιστώσουν εάν όσα καταγγέλλονται ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Τα έργα που προωθούνται

 

Η λειτουργία της πλατφόρμας έως το τέλος του έτους εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο της ΑΑΔΕ για την αναβάθμιση του φοροελεγκτικού μηχανισμού.

 

Αλλα σημαντικά έργα που προωθούνται είναι:

  • Διασύνδεση με το Κτηματολόγιο 2022-2023.
  • Επιβράβευση συνέπειας
  • Ανάλυση φορολογικής συμπεριφοράς με κριτήρια υπευθυνότητας 2023-2024.
  • Ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής.
  • Σύστημα σύνδεσης ταμειακών και POS 2025
  • Παρακολούθηση κίνησης επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων 2025
  • Προηγμένη Επιχειρησιακή Νοημοσύνη (ΒΙ) & Ανάλυση Δεδομένων (Data Analytics).
  • «Φακέλωμα» οφειλετών και αυτόματες κατασχέσεις.

 

Παράλληλα, το Eispraxis θα αποτελέσει το νέο υπερόπλο της ΑΑΔΕ για το κυνήγι των οφειλετών και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς θα καταγράφει τη συμπεριφορά του κάθε οφειλέτη και θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά του στοιχεία από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, όπως το Taxis, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφοι, Χρηματιστήριο, ΕΡΓΑΝΗ, ΓΕΜΗ κ.ά.).

Με βάση τα στοιχεία αυτά θα αξιολογείται η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη για την αποπληρωμή του χρέους και θα ειδοποιείται με ηλεκτρονικά μηνύματα για την τακτοποίηση της εκκρεμότητας. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης η φορολογική διοίκηση θα προχωρά σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.

 

Πηγή:ethnos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση