ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σταθάκης: Έρχονται τρία νομοσχέδια για υποθηκοφυλακεία και ενέργεια
Η αρχή θα γίνει την επόμενη εβδομάδα πιθανότατα, με την κατάθεση του νομοσχεδίου για τις ενεργειακές κοινότητες.
SHARE:
Τρία νομοσχέδια, για το κτηματολόγιο, τις ενεργειακές κοινότητες και το χρηματιστήριο ενέργειας, εξήγγειλε από το βήμα του συνεδρίου Capital+Vision, που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με το Capital.gr, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, προαναγγέλλοντας ότι θα έχουν κατατεθεί μέσα στον επόμενο μήνα.
Η αρχή θα γίνει την επόμενη εβδομάδα πιθανότατα, με την κατάθεση του νομοσχεδίου για τις ενεργειακές κοινότητες. Με αυτό θα δίνεται η δυνατότητα σε καταναλωτές (ιδιώτες, επιχειρήσεις και βιομηχανίες) να παράγουν τη δική τους ενέργεια συστήνοντας ενεργειακές κοινότητες, εξοικονομώντας κόστη ενέργειας μέσω του net metering και πουλώντας μέρος της ενέργειας στο δίκτυο. Είναι μια μεγάλη τομή, τόνισε ο κ. Σταθάκης, που θα διαμορφώσει τις συνθήκες για να υπάρξουν νέες δραστηριότητες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και θα ισχυροποιήσει την αποκεντρωμένη παραγωγή.
Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά το χωροταξικό σχεδιασμό για την ενοποίηση των υποθηκοφυλακείων με τα κτηματολόγια και το οποίο θα ψηφιστεί, όπως είπε ο υπουργός, τον επόμενο μήνα. Εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης τομής με την ανάρτηση των δασικών χαρτών και την κατάρτιση ολοκληρωμένου κτηματολογίου με στόχο έως το 2020 να έχει κτηματολόγιο το 70% της Επικράτειας.
Το τρίτο νομοσχέδιο αφορά τη δημιουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και εντάσσεται στις αλλαγές που γίνονται για την εφαρμογή του μοντέλου στόχου (Target Model). Όπως σημείωσε ο υπουργός, το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα αρχίσει να λειτουργεί εντός του 2018 και θα ανοίξει τρεις νέες αγορές: την προημερήσια, την ημερήσια και την προθεσμιακή.
Πολιτική Ενέργειας
Ο κ. Σταθάκης έκανε εκτενή αναφορά στην ενεργειακή πολιτική της χώρας αλλά και στα βήματα που γίνονται στην κατεύθυνση της αλλαγής του ενεργειακού μίγματος.
Με το μοντέλο που προωθούμε, είπε, στόχος μας είναι μέχρι το 2030 το 50% ή και παραπάνω της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ. Αυτή τη στιγμή, όπως σημείωσε ο κ. Σταθάκης, βρίσκεται σε εξέλιξη το δεύτερο κύμα επενδύσεων στα αιολικά ύψους 1,2 δισ. ευρώ και είναι ο τελευταίος κύκλος έργων με εγγυημένες τιμές. Στο εξής τα νέα έργα θα παίρνουν τιμή που θα προσδιορίζεται από διαγωνιστικές διαδικασίες ανά τεχνολογία με βάση το νέο πλαίσιο που διαμορφώσαμε.
Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι παρά τη δυναμική ανάπτυξη των ΑΠΕ ο λιγνίτης θα παραμείνει βασικό στοιχείο του ενεργειακού μίγματος για λόγους σταθερότητας, για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, σε επίπεδο συμβατό όμως με την ευρωπαϊκή πολιτική για τους ρύπους.
Για το φυσικό αέριο τόνισε ότι προχωρούν τρεις παράλληλες διαδικασίες. Η πρώτη αφορά στο άνοιγμα της αγοράς όπου μέχρι τώρα έπαιζε καθοριστικό ρολο η ΔΕΠΑ. Ηδη έχει αελευθερωθεί η χρονδρική και από 1/1/2018 όλοι οι καταναλωτές θα έχουν δικαίωμα επιλογής προμηθευτή. Δεύτερον, προχωρούν οι διαδικασίες επέκτασης του δικτύου στην Ελλάδα και οι τρεις εταιρείες διανομής έχουν σχεδιάσει πρόγραμμα επέκτασης σε 50 νέες περιοχές μέχρι το 2023. Προχωρά παράλληλα και η κατασκευή του αγωγού TAP, ενώ η Ελλάδα συμμετέχει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του αγωγού East Med. Τρίτον, η Ελλάδα αξιοποιεί τη στρατητική της θέση στα Βαλκάνια ως σημείο εισόδου με έργα όπως ο αγωγός IGB, η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας και ο πλωτός σταθμός της Αλεξανδρούπολης.
Τέλος ο κ. Σταθάκης χαιρέτισε την εκκίνηση του εκπαιδευτικού προγράμματος Young Energy Europe στο οποίο συμμετέχει μεταξύ άλλων χωρών και η Ελλάδα και το οποίο έχει ως αντικείμενο τον προσδιορισμό νέων τεχνολογιών και δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας, πράσινης ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος. Αποτελεί ένα ακόμη βήμα σύσφιξης της στενής συνεργασίας της Ελλάδας με τη Γερμανία το οποίο και χαιρετίζω, τόνισε ο υπουργός.