ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Standard & Poor's: Σήμερα το «ραντεβού» αξιολόγησης
Τα σενάρια για την επενδυτική βαθμίδα - Οι πιθανότητες για μια άμεση επιστροφή στο investment grade και οι αμφιβολίες
Στον «αστερισμό» της αποψινής αξιολόγησης από την Standard & Poor’s βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία απέχει μόλις λίγα… μέτρα πριν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την επίτευξη του «εθνικού στόχου».
Ωστόσο, όπως όλα τα στοιχεία προμηνύουν, θα πρέπει να περιμένουμε ορισμένους μήνες ακόμη, προτού η χώρα επιστρέψει εκεί που βρισκόταν πριν από 13 χρόνια, όταν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είχαν την πιστοποίηση του «investment grade».
Κι αυτό, διότι θεωρείται αρκετά δύσκολο οι οίκοι αξιολόγησης να προχωρήσουν σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας έως ότου ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο και σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση. Άρα, οι όποιες εξελίξεις, κατά πάσα πιθανότητα, μετατίθενται για μετά το καλοκαίρι.
Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση της JP Morgan, η οποία σε πρόσφατο report, διαμηνύει ότι είναι απίθανη μια αναβάθμιση του ελληνικού χρέους σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας μέχρι να υπάρξει σαφήνεια για τη νέα κυβέρνηση.
Ο αποψινός χρησμός του S&P
Απόψε, o Standard & Poor’s, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα δημοσιεύσει το καθιερωμένο report για την ελληνική οικονομία. Αυτήν την στιγμή, η αξιολόγηση του αμερικανικού οίκου βρίσκεται στο «BB+», δηλαδή μόλις ένα «σκαλί» κάτω του investment grade.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει και η JP Morgan, «οι πιθανότητες για οποιαδήποτε ενέργεια είναι χαμηλές». Το πιο πιθανό σενάριο προβλέπει ότι είτε η αξιολόγηση θα παραμένει αμετάβλητη, είτε θα υπάρξει μια αναθεώρηση του outlook σε θετικό από σταθερό προηγουμένως.
Οι ευκαιρίες για την επενδυτική βαθμίδα
Η επόμενη ευκαιρία για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έρχεται στις 9 Ιουνίου, δηλαδή λίγο μετά τις κάλπες της 21ης Μαΐου και λίγο πριν τις δεύτερες (αν χρειαστούν) κάλπες της 2ας Ιουλίου. Τότε είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση του Fitch, ο οποίος επίσης διατηρεί την Ελλάδα σε απόσταση – αναπνοής από το investment grade.
Στις 8 Σεπτεμβρίου ακολουθεί ο χρησμός του καναδικού DBRS, ο οποίος θεωρείται ο μικρότερος από τους «σημαντικούς» οίκους αξιολόγησης. Στις 15 Σεπτεμβρίου, δε, είναι η σειρά του Moody’s, ο οποίος ωστόσο, διατηρεί την Ελλάδα σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τους υπόλοιπους οίκους και επομένως, απαιτούνται περισσότερες από μία αναβαθμίσεις για την επιστροφή στην επενδυτική κατηγορία.
Τέλος, στις 20 Οκτωβρίου και στην 1η Δεκεμβρίου έπονται οι Standard & Poor’s και Fitch, αντίστοιχα, οι οποίοι θα ρίξουν την αυλαία των φετινών αξιολογήσεων, με την ευχή όλων μέχρι το τέλος του 2023 η πιστοποίηση του investment grade να έχει επιστρέψει στα ελληνικά κρατικά ομόλογα.