ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ίδια με πέρσι η παραγωγή κρασιού - To υψηλό κόστος δε φέρνει κέρδη

Πρόβλεψη τρύγου ανά χώρα από την ΕΕ

No profile pic

Η φετινή παραγωγή κρασιού στην ΕΕ προβλέπεται να κυμανθεί στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, ωστόσο παραμένουν κάτω σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

Όπως προβλέπουν οι οργανώσεις των Ευρωπαίων αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών Copa και Cogeca, οι τρεις μεγάλες χώρες παραγωγής της ΕΕ, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, αναμένεται να παράγουν συνολικά 130,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα, εμφανίζοντας μια μικρή αύξηση (+1,1%) σε σχέση με τα 128,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα που είχαν παράγει κατά το 2021/2022.

Η φετινή παραγωγή οινοστάφυλων επηρεάστηκε από τις ξηρασίες και τις υψηλές θερμοκρασίες που κυριάρχησαν σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Αυτό οδήγησε σε μειωμένες αποδόσεις.

Το θετικό όμως είναι ότι δεν υπήρξαν προβλήματα φυτοπροστασίας και η ποιότητα είναι σε υψηλά επίπεδα, κάτι που αναμένεται να φέρει μια χρονιά με εξαιρετική παραγωγή κρασιών.

Ο κ. Luca Rigotti, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του Οίνου στις Copa-Cogeca, δήλωσε: «η παραγωγή του 2022 έχει «σωθεί» σε μεγάλο βαθμό χάρη στΙς προσπάθειες των Ευρωπαίων αμπελουργών.

Ωστόσο, παραμένουν τα προβλήματα αύξησης του κόστους την φετινή χρονιά για ολόκληρο τον κλάδο που είναι: άνοδος στο κόστος μεταφορικών, γυάλινης φιάλης, χαρτονιού, φυτοπροστατευτικών προϊόντων και ενέργειας έχει κυριολεκτικά απογειώσει το κόστος παραγωγής κρασιού. Από την άλλη το υψηλό κόστος καλλιέργειας δεν αφήνει περιθώρια κέρδους στους αμπελουργούς».

Πρόβλεψη τρύγου ανά χώρα από την ΕΕ:

Στην Ιταλία αναμένεται σταθερή παραγωγή κρασιού, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας, παρά τις ξηρασίες και υψηλές θερμοκρασίες που έπληξαν τους αμπελώνες στην χώρα.

Πάντως η έλλειψη βροχοπτώσεων μείωσε τον αριθμό των φυτοϋγειονομικών παρεμβάσεων στα οινοστάφυλα.

Στη Γαλλία, μετά από μια πολύ μειωμένη σοδειά του 2021 λόγω των ανοιξιάτικων παγετώνων, έχουμε μια ανάκαμψη της παραγωγής. Θα παραχθούν περίπου 44 εκατομμύρια εκατόλιτρα κρασιού το 2022, που σημαίνει μια αύξηση κατά 16,2% σε σχέση με το 2021.   

Στην Ισπανία οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ξηρασίες έπληξαν τους αμπελώνες. Η έλλειψη βροχής έχει μειώσει σε μεγάλο ποσοστό το νερό άρδευσης στους ταμιευτήρες της χώρας. Αναμένεται μια μείωση της παραγωγής κρασιού κατά -10,5% αν και προβλέπεται να είναι πολύ καλής ποιότητας.

Στην Πορτογαλία, η φετινή παραγωγή προβλέπεται να φτάσει τα 6,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα, μειωμένη κατά 9% σε σύγκριση με το 2021/2022, η οποία οφείλεται στην λειψυδρία και τους καύσωνες που επηρέασαν την ωρίμανση των οινοστάφυλων.

Μειωμένη, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, αναμένεται να είναι η ελληνική παραγωγή κρασιού που οφείλεται στις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις που είχαμε κατά τη διάρκεια του τρύγου.

Πηγή:agrotypos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση