ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Σπίτι μου": Διεύρυνση κριτηρίων για την επιλογή κατοικίας ζητούν στελέχη της Κτηματαγοράς
Σχετικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και αυτές ήταν στο μνημόνιο ένα στήριγμα της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κτηματαγοράς, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς ακινήτων
Η κτηματαγορά θα βρει το δρόμο της είπε στην ΕΡΤ ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηματομεσιτών Γιάννης Ρεβύθης.
"Και καμιά φορά εμείς που μιλάμε για ανάπτυξη στην ελληνική κτηματαγορά κατηγορούμαστε γιατί νομίζουν κάποιοι όταν λέμε ότι θα έρθουν ξένοι επενδυτές να αγοράσουν ακίνητα και να επενδύσουν στην ελληνική κτηματαγορά, νομίζουν ότι θα πάρουν τα ακίνητα και θα τα πάνε στο εξωτερικό. Τους λέω για μια ακόμα φορά ότι οι ξένες επενδύσεις και αυτό που γίνεται παγκοσμίως είναι κάτι σημαντικό για την οικονομία. Και επειδή μιλάμε για την ελληνική κτηματαγορά και για την ελληνική κτηματαγορά, διότι και μειώνει την ανεργία και φέρνει συνάλλαγμα και φέρνει δουλειές και το 85% των προϊόντων που καταναλώνει η κατασκευή είναι ελληνικά και από Έλληνες επαγγελματίες. Η golden visa την εποχή του μνημονίου, ή άδεια παραμονής όπως την ξέρουμε οι περισσότεροι στα ελληνικά, κράτησε την οικοδομή διότι χιλιάδες μη Ευρωπαίοι κάτοικοι αγόρασαν μία κατοικία για την άδεια αυτή παραμονής. Και ως σύλλογος μεσιτών και ως ομοσπονδία στηρίξαμε αυτό το εγχείρημα. Και βέβαια με τα πρόσφατα γεγονότα, όπως ξέρουμε πολύ καλά αυτό θα αλλάξει και θα έχουμε στις λαϊκές γειτονιές και σε όλη την περιφέρεια 250.000 για την απόκτηση τέτοιας άδειας παραμονής και 500.000 ευρώ για τα ακριβά νότια βόρεια προάστια και το κέντρο της Αθήνας. Αυτό είναι ένα μέτρο το οποίο θα φέρει πάλι ξένους επενδυτές στη χώρα μας".
«Διεύρυνση κριτηρίων στα προγράμματα στέγης για νέους»
Βέβαια πολύ καλό μέτρο ήταν αυτό για τη στέγη των νέων, το οποίο θα πρέπει να επεκταθεί σε περισσότερες άδειες και να διευρυνθούν τα κριτήρια τα οποία είναι πολύ στενά.
Σχετικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και αυτές ήταν στο μνημόνιο ένα στήριγμα της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κτηματαγοράς.
Οι θεσμικοί παράγοντες της αγοράς, οι σύλλογοι που ασχολούνται με αυτές τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, οι κτηματομεσίτες θέλουν να μιλήσουν με τον αρμόδιο υπουργό για να μη βάζουμε και εκεί δικλείδες. Πρέπει να αφήνουμε ελεύθερη την αγορά αλλά χωρίς υψηλούς περιορισμούς αλλά και με περιορισμούς, χωρίς να θίγεται καμία κοινωνική μερίδα.
"Σίγουρα οι βραχίονες μίσθωσης δεν κάνουν κακό στα ξενοδοχεία, φέρνουν περισσότερο τουρισμό. Οι πληρότητες των ξενοδοχείων στην Αθήνα σήμερα, παρότι υπάρχουν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, ξεπερνούν το 75% με 80% και στα νότια προάστια είναι πάνω από 90% Δυστυχώς στα νησιά έχουμε μια μικρή κάμψη. Πιστεύω τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα έρθουν στα κανονικά επίπεδα της χώρας".