Σπάνε τα ρεκόρ τα ελληνικά σταφύλια στο εξωτερικό

Ρεκόρ 10ετίας σημείωσαν το 2017 οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιου σταφυλιού

Ρεκόρ 10ετίας στις εξαγωγές επιτραπέζιου σταφυλιού πέτυχε το 2017 η Ελλάδα, με τις ποσότητες που έφυγαν εκτός ελληνικών συνόρων να διαμορφώνονται στο τέλος Νοεμβρίου σε 93.626 τόνους, κοντά στα ιστορικά επίπεδα των 98.000 τόνων του 2006 και αυξημένες συγκριτικά με την τελευταία δεκαετία, όταν κυμαίνονταν μεταξύ των 70.000 και 85.000 τόνων ετησίως.

Αυτό ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών «Incofruit Hellas», Γιώργος Πολυχρονάκης, υπογραμμίζοντας ότι η συνολική αξία των εξαγωγών επιτραπέζιου σταφυλιού το 2017, με στοιχεία ως το τέλος Νοεμβρίου, διαμορφώνεται στα 130,6 εκατ. ευρώ και υπενθυμίζοντας ότι το 2016 εκτός συνόρων "ταξίδεψαν" 78.711 τόνοι, στα 112,9 εκατ. ευρώ. Κύριες χώρες προορισμού του επιτραπέζιου σταφυλιού της χώρας, παραμένουν η Γερμανία, όπου και το 2017 ταξίδεψαν 36.963 τόνοι από 22.747 τόνους το 2016 και το Ηνωμένο Βασίλειο, με 15.259 τόνους από 13.724 πρόπερσι.

Ο κ. Πολυχρονάκης επισήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα, έχοντας κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο μεταξύ των χωρών παραγωγής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ύστερα από την Ιταλία και την Ισπανία, παράγει μαζί με τα προαναφερόμενα κράτη το 90% της παραγωγής στην ΕΕ.

Ποικιλιακή αναδιάρθρωση για να παραμείνει η Ελλάδα βασικός παίκτης

Την ανάγκη χάραξης νέας στρατηγικής για ποικιλιακή αναδιάρθρωση των καλλιεργειών επιτραπέζιων σταφυλιών στη χώρα μας, που θα διατηρεί ως βασική την υφιστάμενη, αυτή της σουλτανίνας, υπογράμμισε ο κ. Πολυχρονάκης, επισημαίνοντας ότι στόχος πρέπει να είναι να διατίθεται ελληνικό προϊόν στο διάστημα Μαΐου-Δεκεμβρίου, ικανοποιώντας και τις απαιτήσεις των καταναλωτών, που ψηφίζουν όλο και πιο έντονα άσπερμα, μεγαλόρωγα, τραγανά, "με γεύση και εμφάνιση ασφαλών και υγιεινών".

Μάλιστα, κατά τον ίδιο, θα πρέπει να επιδιωχθεί σε βάθος χρόνου η αλλαγή της αναλογίας καλλιεργούμενων λευκών και έγχρωμων ποικιλιών από 85 προς 15 σήμερα σε 50/50. Η προσαρμογή αυτή, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, θα δώσει επέκταση στην περίοδο συγκομιδής, αλλά και διαθεσιμότητα μέχρι και τον Δεκέμβριο, λόγω της δυνατότητας αποθήκευσής τους, χωρίς μεγαλύτερες καλλιεργητικές απαιτήσεις, με χαμηλό κόστος και ικανοποιητικό εισόδημα και με την εφαρμογή όλων των ορθών καλλιεργητικών πρακτικών.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Πολυχρονάκης, σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας (Κιλκίς και Πιερίας), αλλά και της Πελοποννήσου, έχει ήδη ξεκινήσει η καλλιέργεια της ποικιλίας Crimson σε έκταση 7.000 στρεμμάτων, ενώ "για να στεφθεί με επιτυχία το εγχείρημα και η χώρα μας να παραμείνει βασικός παίκτης στο παγκόσμιο χάρτη, θα πρέπει η καλλιέργεια προϊόντος χωρίς κουκούτσι, όπως είναι οι ποικιλίες Thompson, Superior και Crimson, να ξεπεράσει τα 170.000 στρέμματα".

Η ΕΕ δεύτερος παγκοσμίως παραγωγός και καταναλωτής επιτραπέζιων σταφυλιών

Η ΕΕ, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, αποτελεί τον δεύτερο σε παγκόσμιο επίπεδο παραγωγό και καταναλωτή επιτραπέζιων σταφυλιών και αν και οι εξαγωγές της σημειώνουν χαμηλές πτήσεις, η ΕΕ παραμένει στην παγκόσμια αγορά κυρίως εισαγωγέας των επιτραπέζιων σταφυλιών.

Για το 2017, οι οι εισαγωγές στην ΕΕ επιτραπέζιων σταφυλιών, εκτιμώνται αυξημένες, στους 650.000 τόνους. Η παραγωγή της ΕΕ το 2017 εκτιμάται στα 1,5 εκατ.τόνους με αυτήν της Ελλάδος στο ύψος των 315.000 τόνων.

Στην Ελλάδα, οι περιοχές παραγωγής είναι αυτές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, ενώ όπως τόνισε ο κ. Πολυχρονάκης τα τελευταία χρόνια καταγράφεται έντονη μεταστροφή των προτιμήσεων των καταναλωτών σε προϊόν χωρίς κουκούτσι, όπως οι ποικιλίες Thompson, Superior και Crimson.

Γιατί μειώνεται η ανταγωνιστικότητα σε επίπεδο ΕΕ;

Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, η παρατηρούμενη μείωση της ανταγωνιστικότητας στα παραγόμενα στην Ευρώπη επιτραπέζια σταφύλια, έναντι των εισαγομένων, οφείλεται κυρίως στο μικρό κλήρο. Επιπλέον, όπως εξήγησε, στην Ελλάδα υπάρχουν μικρά διπλής χρήσεως αγροκτήματα όπου τα σταφύλια συγκαλλιεργούνται με ελιές. Στην Ισπανία και την Ελλάδα, οι τιμές των αγροκτημάτων αυξάνονται υπέρμετρα, λόγω ανάπτυξης των τουριστικών υποδομών και της εγγύτητας με μεγάλα αστικά κέντρα που επεκτείνονται σε βάρος των αγρών.

Κατά τον ίδιο, στη μείωση της ανταγωνιστικότητας συνέβαλαν επίσης τα εξής: υπέρμετρο κόστος επεξεργασίας, συσκευασίας και μεταφοράς, υψηλό κόστος πιστοποίησης και στις ανώμαλες συνθήκες διαμόρφωσης των τιμών παραγωγού, "βάσει φημών μη συμβατών προς τις εκάστοτε κρατούσες συνθήκες στη διεθνή αγορά".

Το επιτραπέζιο σταφύλι παγκοσμίως

Στην ΕΕ παράγονται πολλές ποικιλίες σταφυλιών που προορίζονται για οινοποίηση, ένα μεγάλο μέρος τους για νωπή κατανάλωση και ένα μικρότερο για παραγωγή σταφίδας. Οι ποικιλίες για παραγωγή κρασιού έχουν χαρακτηριστικά διαφορετικά από τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται για τις σταφίδες ή την επιτραπέζια κατανάλωση.

Η παγκόσμια παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών το 2017 εκτιμάται ελαφρώς αυξημένη, σε 22,7 εκατομμύρια τόνους, γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη οφείλεται στην συνεχή αύξηση της παραγωγής στην Κίνα και την Ινδία, που αντισταθμίζει τις απώλειες που παρουσιάζονται σε ΕΕ και Τουρκία.

Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, η Κίνα είναι παγκοσμίως η μεγαλύτερη παραγωγός και καταναλώτρια χώρα επιτραπέζιων σταφυλιών. Ωστόσο, ο ρόλος της στο διεθνές εμπόριο είναι μικρότερος, αφού όπως διευκρίνισε, οι εισαγωγές και εξαγωγές της είναι σχετικά χαμηλές. Η παραγωγή της Κίνας διαμορφώθηκε φέτος σε 11,2 εκατ. τόνους, με τις εισαγωγές της να προβλέπονται μειωμένες, αν και στον αντίποδα οι ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών, καταγράφονται υψηλοί.

Αναφερόμενος στο ρόλο της Τουρκίας, ως μεγάλης παγκόσμιας δύναμης στην παραγωγή και την κατανάλωση επιτραπέζιων σταφυλιών, ο κ. Πολυχρονάκης επισήμανε ότι η παραγωγή της κατά το 2017 καταγράφεται μειωμένη λόγω των καιρικών συνθηκών στην κύρια παραγωγική της περιοχή και αναμένεται να διαμορφωθεί στα 2,12 εκατ.τόνους.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ