ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σημαντικές απώλειες στη Wall Street - "Ελεύθερη πτώση" 11% για το Twitter
Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε ο τεχνολογικός Nasdaq
Σε τροχιά απωλειών επέστρεψε με την έναρξη της νέας εβδομάδας η Wall Street, με τον τεχνολογικό κλάδο να υφίσταται τις ισχυρότερες πιέσεις, καθώς τα νέα μέτρα περιορισμού της πανδημίας που επέβαλε το Σαββατοκύριακο η Κίνα επανέφερε σε πρώτο πλάνο τους φόβους για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι επενδυτές, εν τω μεταξύ, ετοιμάζονται για την έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου, καθώς θέλουν να δουν πόσο έχει επηρεάσει η συνεχιζόμενη επέλαση του πληθωρισμού την επιχειρηματική δραστηριότητα, την ώρα που η Federal Reserve φαίνεται ότι θα συνεχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της δυσχαιρένοντας έτι περαιτέρω τις οικονομικές συνθήκες για το επιχειρείν.
Τους φόβους για επιβράδυνση ακόμη και ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας επανέφεραν σήμερα το προσκήνιο, οι νέοι αυστηροί υγειονομικοί περιορισμοί που επέβαλε το Πεκίνο σε αρκετές πόλεις, μετά τον εντοπισμό στη χώρα της εξαιρετικά μεταδοτικής υποπαλλαγής BA.5 της Όμικρον.
Με δεδομένο ότι η Κίνα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 1/4 της παγκόσμιας παραγωγής, κάθε πιθανή διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας εκφράζονται φόβοι ότι θα επιδεινώσει περαιτέρω τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, οδηγώντας πιθανότατα σε περαιτέρω εκτίναξη των τιμών αγαθών και προϊόντων, την ώρα που ο πληθωρισμός, ο οποίος δεν λέει να υποχωρήσει από τα υψηλά 40 ετών που κινείται, πλήττει ήδη την επιχειρηματική δραστηριότητα σε πολλές χώρες.
Εξέλιξη που ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve θα επιμείνει στην επιθετική πολιτική της προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον υψηλό πληθωρισμό, διακινδυνεύοντας μια "ανώμαλη” προσγείωση της οικονομίας, με τις πιθανότητες ύφεσης να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο μέρα με την ημέρα.
Στο πλαίσιο αυτό, οι επενδυτές αναμένουν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμού που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, καθώς και τις πρώτες ανακοινώσεις για τα εταιρικά αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου που ξεκινούν την Πέμπτη, προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο έχουν επηρεάσει την εταιρική κερδοφορία οι πληθωριστικές πιέσεις.
"Πρόκειται για μια πολύ σημαντική σεζόν (δεν είναι όλες τόσο σημαντικές), καθώς η κατάρρευση των μετοχών μέχρι στιγμής το 2022 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συμπίεση του περιθωρίου και όχι στην πραγματική αδυναμία επίτευξης κερδών”, εξηγούν αναλυτές της Deutsche Bank.
Έως την Παρασκευή, οι εταιρείες του δείκτη S&P 500 αναμενόταν να παρουσιάσουν ετήσια αύξηση κερδών 5,7% για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της IBES από τη Refinitiv, καταγράφοντας δηλαδή τη μικρότερη επέκταση από το τέταρτο τρίμηνο του 2020, εν μέσω πανδημίας. Ωστόσο, οι προσδοκίες έχουν διαστρεβλωθεί λόγω των εκτιμήσεων για ετήσια αύξηση 239,1% στον τομέα της ενέργειας. Εξαιρουμένης της ενέργειας, τα κέρδη αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 3%, σύμφωνα με τα στοιχεία. Στο σύνολο του έτους, η εταιρική κερδοφορία αναμένεται να εμφανίσει άνοδο 9,4%, αλλά μόλις 3,8% χωρίς την ενέργεια.
Δείκτες - στατιστικά
Έτσι, στην πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, οι δείκτες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με απώλειες και μάλιστα κοντά στα χαμηλά ημέρας, με τις μετοχές τεχνολογίας να ηγούνται της πτώσης.
Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, αν και προσπάθησε να αντιδράσει ενδοσυνεδριακά, δεν έδειξε να έχει δυνάμεις και τερμάτισε τελικά σχεδόν 165 μονάδες ή 0,52% χαμηλότερα, κλείνοντας στις 31.173,84 μονάδες, ενώ σημαντικές απώλειες κατέγραψε και ο ευρύτερος S&P 500, ο οποίος μετά το σημερινό -1,17% βρίσκεται στις 3.853,95 μονάδες.
Τις μεγαλύτερες πιέσεις, ωστόσο, δέχθηκε ο τεχνολογικός Nasdaq, ο οποίος μετά το "άλμα” τις προηγούμενης εβδομάδας, επανήλθε σε έντονα πτωτική τροχιά, σημειώνοντας τη Δευτέρα απώλειες 262,71 μονάδων ή 2,26%, στις 11.372,60 μονάδες.
Από τις μετοχές του δείκτη των blue chips, μόλις εννέα ολοκλήρωσαν την ημέρα στο "πράσινο", με τον τίτλο της Merck να σημειώνει τα υψηλότερα κέρδη με 1,64%, και τις Visa (0,73%) και Procter & Gamble (0,70%) να ακολουθούν, ενώ οι υπόλοιπες 21 σημείωσαν απώλειες, με τις Nike (-2,61%), Walt Disney (-2,32%) και Caterpillar (-2,28%) να αποτελούν τα μεγαλύτερα "βαρίδια".
Στα των επιχειρήσεων, "βουτιά” άνω του 11% σημείωσε η μετοχή του Twitter, που ολοκλήρωσε την ημέρα στα 32,67 δολάρια, στον απόηχο της απόφασης του Έλον Μασκ να αποσύρει την πρότασή του για εξαγορά του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, με την εταιρεία να επισημαίνει ότι θα επιδιώξει νομικά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.