ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
To σχέδιο της ΔΕΗ για την αύξηση παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη
Πώς θα αυξηθεί έως και 16,5 εκατομμύρια τόνους η εξορυκτική δραστηριότητα ως την άνοιξη του 2023
SHARE:
Στροφή στα ορυκτά καύσιμα ως πυλώνα ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας και ενεργειακής επάρκειας κάνει η κυβέρνηση, αναζητώντας στήριγμα στον λιγνίτη για να αντιμετωπίσει με γρήγορες διαδικασίες τις δυσκολίες υποκατάστασης του ρωσικού αερίου από εναλλακτικές πηγές.
Η νέα στρατηγική που παρουσίασε από την Κοζάνη ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αντανακλά και τις δυσκολίες του κυβερνητικού σχεδίου να αυξήσει τις εισαγωγές φορτίων LNG, αφενός γιατί σε ένα ακραίο συμβάν διακοπής της ροής αερίου από τους αγωγούς θα καταστεί πανάκριβο και δυσεύρετο καύσιμο και αφετέρου γιατί οι υφιστάμενες υποδομές της Ρεβυθούσας περιορίζουν τις δυνατότητες αεριοποίησης μεγαλύτερων ποσοτήτων.
Ο λιγνίτης που, όπως παραδέχτηκε και ο πρωθυπουργός, είναι πρόσκαιρα φθηνότερος από το φυσικό αέριο λόγω της εκτίναξης των τιμών μετά και τη ρωσική εισβολή, ενδέχεται να παρατείνει τη λειτουργία των σύγχρονων λιγνιτικών μονάδων (Αγιος Δημήτριος 5, Μελίτη στη Φλώρινα) που προγραμματίζεται να κλείσουν το 2023 δίνοντας φιλί ζωής και στην Πτολεμαΐδα 5.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής κατά 50% την επόμενη διετία, κάτι που, όπως δήλωσε, αποτελεί προσωρινό μέτρο το οποίο λαμβάνεται για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Το μέτρο αυτό προβλέπεται να επαναξιολογηθεί με βάση τις συνθήκες της αγοράς και τη διαθεσιμότητα του καυσίμου.
Η ακριβή μονάδα της ΔΕΗ (Πτολεμαΐδα 5) που προβλέπεται να κοστίσει πάνω από 1,4 δισ. ευρώ και επρόκειτο να λειτουργήσει ως λιγνιτική μέχρι το 2025 θα συνεχίσει πιθανώς με το ίδιο καύσιμο έως το 2028.
Η εγκατεστημένη ισχύς της μονάδας είναι 610 MW με δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140 MWth για την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας. Πρόκειται για το τελευταίο λιγνιτικό εργοστάσιο στην Ελλάδα, για το οποίο υπάρχει πρόβλεψη με το τέλος ζωής του λιγνίτη να μετατραπεί σε φυσικό αέριο ή άλλο καύσιμο με πρόσθετες επενδύσεις.
Η νέα μονάδα πρόκειται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία στο τέλος καλοκαιριού ώστε να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2022.
O προγραμματισμός της ΔΕΗ
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΔΕΗ, η παραγωγή από λιγνίτη θα διπλασιαστεί με στόχο την αύξηση των αποθεμάτων. Ωστόσο πρόκειται για μια στρατηγική προετοιμασίας της εταιρείας, η οποία δεν αναμένεται να διαφοροποιήσει στην παρούσα φάση τη συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα, ο οποίος θα παραμείνει με χαμηλό ποσοστό στο σύστημα (με μία έως δύο μονάδες ημερησίως). Ο λόγος είναι ότι η ΔΕΗ «χτίζει» αποθέματα για το καλοκαίρι, οπότε οι καύσωνες και έκτακτα γεγονότα απαιτούν να δουλεύει στο φουλ η λιγνιτική παραγωγή. Αν επομένως δεν προκύψουν έκτακτες συνθήκες, η εταιρεία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί με φειδώ το καύσιμο και στο ενεργειακό μείγμα θα πρωτοστατεί το φυσικό αέριο και -όποιες ημέρες το ευνοούν οι καιρικές συνθήκες- οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Οπως μάλιστα έλεγαν πρόσφατα στελέχη της ΔΕΗ, αν θέλαμε αυτή την περίοδο να δούλευαν όλες οι λιγνιτικές μονάδες, η εταιρεία θα εξόρυσσε 1 εκατομμύριο τόνους λιγνίτη και θα χρειαζόταν για να καίει στις μονάδες της 1,5 εκατομμύριο τόνους, κάτι που υποδηλώνει και τους μεγάλους περιορισμούς που υπάρχουν στο καύσιμο.
Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr