Σχέδιο μείωσης φόρων με στόχο την προσέγγιση της μεσαίας τάξης

Newsroom
Newsroom

Έχοντας ως βάση και πρόσθετα έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής το οικονομικό επιτελείο στρέφεται στο να κλείσει το "κενό" που θεωρεί ότι υπάρχει με τη μεσαία τάξη

Το επόμενο βήμα για τη μείωση της φορολογίας προετοιμάζει η Κυβέρνηση μέσα στην επόμενη διετία, θέτοντας ως στόχο να ανακτήσει και αν είναι δυνατό να αυξήσει την επιρροή της στη λεγόμενη "μεσαία τάξη" η οποία έδειξε να της γυρίζει την πλάτη κυρίως στις τελευταίες ευρωεκλογές.

Μετά την πρώτη νίκη της ΝΔ το 2019 είχαμε βασικές "οριζόντιες" ελαφρύνσεις όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4,4% (5,4% αν υπολογίσουμε τη μείωση κατά 1% το 2025) και η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αρχικά για τον ιδιωτικό τομέα από το 2021 ως μέτρο κατά των συνεπειών της πανδημίας και στη συνέχεια στο δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους από το 2023.

Ωστόσο, τα μέτρα αυτά ήρθαν για να ελαφρύνουν πλούσιους, φτωχούς, μισθωτούς και μη μισθωτούς. Στα περισσότερο στοχευμένα μέτρα είχαμε για τις επιχειρήσεις τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 26% στο 22% και τη μείωση της προκαταβολής φόρου.

Μετά τη δεύτερη νίκη της ΝΔ είχαμε την εφαρμογή της τεκμαρτής φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων και των ελευθέρων επαγγελματιών (που ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων), μαζί με την πλήρη ενεργοποίηση του My Data και των ηλεκτρονικών συναλλαγών ώστε να περιοριστεί η φοροδιαφυγή.

Απώτερος στόχος ήταν να υπάρξει μια αίσθηση δικαιοσύνης στην κατανομή των φορολογικών βαρών μεταξύ μισθωτών -που είναι τα μόνιμα υποζύγια των προϋπολογισμών- και μη μισθωτών. Τούτο ιδιαίτερα τη στιγμή που για τους τελευταίους υπάρχει η αίσθηση ότι ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της φοροδιαφυγής.

Οι οικονομικά ασθενέστεροι έχουν ήδη μια ελάφρυνση με τη μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας στο 9% μέχρι και τα 10.000, την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, των αναπηρικών επιδομάτων και των επιδομάτων στέγασης, ενώ για τους συνταξιούχους καθιερώθηκε μόνιμη ετήσια αύξηση μετά από πολλά χρόνια. Επίσης, τα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια βοηθήθηκαν και με έκτακτα επιδόματα στα χρόνια των κρίσεων. Πλέον για το 2025 δρομολογείται η αναθεώρηση των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ.

H "ώρα" της μεσαίας τάξης

Τώρα πλέον το οικονομικό επιτελείο έχοντας ως βάση και πρόσθετα έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής τα οποία υπολογίζονται ότι θα φτάσουν τα 2,5 δισ. ευρώ στρέφεται στο να κλείσει το "κενό" που θεωρεί ότι υπάρχει με τη μεσαία τάξη η οποία έμενε μόνιμα εκτός περιμέτρου ειδικών επιδομάτων και ενισχύσεων τα οποία υπαγόρευσαν οι τελευταίες κρίσεις στην οικονομία.

H κλίμακα της φορολογίας εισοδήματος εκτός από την προσθήκη του χαμηλού συντελεστή του 9% για εισοδήματα μέχρι τα 10.000 ευρώ, ο φόρος κλιμακώνεται στο 22% από τα 10001 μέχρι και τα 20.000 ευρώ, στο 28% από τα 20001 μέχρι και τα 30.000 ευρώ, στο 36% από τα 30.001 μέχρι και τα 40.000 ευρώ και στο 44% για τα ποσά πάνω από τα 40.000. Η κλίμακα αυτή δημιουργεί αδικίες οι οποίες θα πρέπει να διορθωθούν. Αυτό θα γίνει με τις αλλαγές που θα γίνουν ώστε το Κυβερνών κόμμα να ανακτήσει στην 3η κατά σειρά διεκδίκηση της εξουσίας ένα μέρος ψηφοφόρων που χάθηκε κυρίως κατά τις ευρωεκλογές.

Παρά τους περιορισμούς των νέων δημοσιονομικών κανόνων η καλή πορεία των εσόδων δίνει την ευκαιρία να έχουν ελαφρύνσεις και αυτοί οι οποίοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαν μόνο τις οριζόντιες ελαφρύνσεις που είχαν όλοι αλλά δεν ελαφρύνθηκαν από την φορολογία εισοδήματος που πληρώνουν έτσι κι αλλιώς.

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ