ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σεντένο: Η Ελλάδα δεν θα μείνει πίσω λόγω κορωνοϊού
Εκκληση Σταϊκούρα για εκταμιεύσεις από τα ευρωπαϊκά πακέτα
SHARE:
Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει πίσω λόγω κορωνοϊού εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, υποστηρίζοντας ότι αυτή τη φορά η χώρα δεν βρίσκεται στην ίδια θέση που βρισκόταν το 2010, όταν ζήτησε χρηματοδοτική βοήθεια.
Μιλώντας σε συνέδριο του Economist με τηλεδιάσκεψη, ο Μάριο Σεντένο σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει τα ίδια δομικά προβλήματα, η οικονομία της είναι σταθερή, χωρίς μακροοικονομικές ανισορροπίες. «Το σοκ μπορεί να την καθυστερήσει, αλλά δεν θα τη ρίξει», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, καθιστώντας σαφές ότι επιδειχθεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και μέσω των νέων «εργαλείων» χρηματοδότησης, για τα οποία τόνισε, όμως, ότι θα υπάρχουν κανόνες.
Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα αντέδρασε γρήγορα, ερωτηματικό ο τουρισμός
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν ξεδίπλωσε το σχέδιο της Επιτροπής για το ενισχυμένο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, από το οποίο μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Πολωνία και η Ελλάδα. Η χώρα μας μπορεί να πάρει συνολικά 32 δις σε επιχορηγήσεις και δάνεια, με στόχο την ανάκαμψη, καθώς όπως παρατήρησε ο Β. Ντομπρόβσκις, αν και η Ελλάδα αντέδρασε πολύ γρήγορα στην πανδημία και στήριξε με ρευστότητα τις επιχειρήσεις, είναι πολύ εκτεθειμένη λόγω εξάρτησης από τον Τουρισμό.
Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν ρωτήθηκε ειδικά για το σχέδιο φοροελαφρύνσεων, που θέλει να ενεργοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση αλλά απέφυγε επιμελώς να απαντήσει ευθέως εάν είναι θετικός σε μια τέτοια προοπτική. «Είναι πολύ νωρίς να συζητάμε τέτοιες λεπτομέρειες», σημείωσε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες την δεσμεύουν στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας, μέσω του ΠΔΠ. Οι πληροφορίες από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο αναφέρουν ότι το σχέδιο ανάκαμψης που θα υποβάλει η Ελλάδα τον Οκτώβριο- όπως και οι υπόλοιπες- θα πρέπει να «κουμπώνει» με τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα με το πλαίσιο Ενισχυμένης Εποπτείας.
Υπάρχουν κανόνες, αλλά όχι τύπου Τρόικας
Με φόντο τις διαβουλεύσεις που γίνονται για το Ταμείο Ανάκαμψης και τις ενστάσεις των Βόρειων, ο Μάριο Σεντένο υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει δωρεάν χρήμα, δεν υπάρχει λεφτόδεντρο», θέλοντας έτσι να τονίσει ότι θα υπάρξουν κανόνες. Συμπλήρωσε, όμως, ότι αυτοί οι κανόνες δεν θα είναι τύπου Τρόικας. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις επιχειρώντας να «μαζέψει» τις συζητήσεις περί «πάγου» διαρκείας στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, υπενθύμισε ότι ναι μεν έχει ενεργοποιηθεί η ρήτρα «διαφυγής», αλλά κάποια στιγμή οι κανόνες θα επανέλθουν.
Το σχέδιο της Ελλάδας
Ο υπουργός Οικονομικών πήρε το… μπαλάκι μετά από σχετική ερώτηση και φρόντισε να στείλει μήνυμα ότι η Ελλάδα θα επαναφέρει θέμα πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια. Όπως παρατηρούν ευρωπαϊκές πηγές, οι δεσμεύσεις της Ελλάδας για 3,5% ως το 2023 δεν έχουν αλλάξει. Ο Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί το Φθινόπωρο το σχέδιο για πρόωρη εξόφληση ακριβών δανείων του ΔΝΤ, που «πάγωσε» λόγω της πανδημίας. «Δεν υπάρχει καμία δέσμευση γι’ αυτό ούτε προς το Ταμείο ούτε προς την Ευρώπη», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών σημειώνοντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα αξιοποιούνται τώρα για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας, ξεδιπλώνοντας το σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας κράτησε για μια ακόμα φορά αποστάσεις από το «εργαλείο» χρηματοδότησης του ESM, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες που θέλουν το υπουργείο Οικονομικών να κρατά στάση αναμονής για τις λεπτομέρειες αυτών των πιστωτικών γραμμών, οι οποίες θα φωτιστούν όταν άλλες χώρες θα ζητήσουν χρήμα. Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε, όμως, όλες τις πλευρές να επιταχύνουν τις αποφάσεις τους, για να φτάσουν γρήγορα τα κονδύλια από το ΠΔΠ στις χώρες. «Να αφήσουμε πίσω τις διαφορές μας. Να δούμε χρήμα το συντομότερο» σημείωσε.