Ρεύμα: Πού οφείλεται η αύξηση των τιμών χονδρικής το Μάιο

Newsroom
Newsroom

Οι φόβοι για τα πράσινα τιμολόγια του Ιουνίου

Aύξηση παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες οι χονδρικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, συντηρώντας φόβους ότι τον Ιούνιο οι τιμές λιανικής μπορεί να είναι αυξημένες σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες και ειδικά από τότε που ξεκίνησε η εφαρμογή των χρωματιστών τιμολογίων ρεύματος.

Μπορεί βέβαια οι τιμές χονδρικής να μην έχουν επιστρέψει στις δύσκολες εκείνες ημέρες, όταν ξεπερνούσαν τα 200 ευρώ ανά MWh, ωστόσο ξεπερνούν τα 100 ευρώ, επίπεδα που έχει πολύ καιρό να τα δει το χρηματιστήριο ενέργειας – περίπου από τον περασμένο Νοέμβριο – αφού σε μέσους όρους κινούνταν όλο το τελευταίο διάστημα μεταξύ 50 και 60 ευρώ.

Ειδικότερα, στο διάστημα από τις 13 έως τις 17 Μαΐου, η μέση τιμή της αγοράς επόμενης ημέρας (Day Ahead Market) κυμάνθηκε από 92 έως πάνω από 102 ευρώ ανά MWh. Και σήμερα, Δευτέρα, η μέση τιμή DAM αυξήθηκε 16,13% στα 92,62 ευρώ, από 79,75 ευρώ χθες (είναι σύνηθες να αυξάνουν οι τιμές την Δευτέρα, καθώς το Σαββατοκύριακο η ζήτηση είναι μικρότερη), πολύ κοντά δηλαδή στα 100 ευρώ ανά MWh.

Η μέση τιμή

Μέχρι στιγμής κι ενώ απομένουν άλλες 10 ημέρες για να κλείσει ο μήνας και να διαμορφωθεί η μέση τιμή του Μαΐου (η οποία εν πολλοίς θα διαμορφώσει και την λιανική τιμή των πράσινων τιμολογίων του Ιουνίουτ) η μέση τιμή του Μαΐου διαμορφώνεαι μέχρι σήμερα στα 75,96 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή στα επίπεδα του περασμένου Φεβρουαρίου (όταν ήταν 74 ευρώ ανά μεγαβατώρα) και αρκετά πάνω από τα επίπεδα του Απριλίου, όταν έκλεισε στα 58,97 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αυτό σημαίνει μια αύξηση 28,8% συγκριτικά με τον Απρίλιο, ωστόσο οι τιμές στο επόμενο 10ήμερο μπορεί να αλλάξουν την εικόνα. Αν δεν αναστραφεί αυτή η εικόνα, τότε η πορεία της χονδρικής μπορεί να επηρεάσει αργά ή γρήγορα τους λογαριασμούς ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσειςιδίως όσο μπαίνουμε στο καλοκαίρι και θα αυξηθεί η ζήτηση λόγω κλιματιστικών. 

Αξίζει να σημειωθεί πως από την 1η έως τις 17 Μαΐου 2024, η μέση τιμή της αγοράς επόμενης ημέρας ήταν 75,67 ευρώ/MWh, ενώ τον Απρίλιο, το αντίστοιχο διάστημα, η μέση τιμή ήταν 53,66 ευρώ/MWh.

Αλλάζει το ενεργειακό μείγμα

Η άνοδος αυτή οφείλεται στην αλλαγή της σύνθεσης του ενεργειακού μείγματος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που αποτελούν τον καθοριστικό παράγοντα στη διαμόρφωση των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, δείχνουν να υποχωρούν τελευταία.

Οι τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, όπως τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, έχουν πολύ χαμηλό κόστος, αφού ο ήλιος και ο άνεμος είναι δωρεάν.

Έτσι, όσο περισσότερες ΑΠΕ χρησιμοποιούνται, τόσο χαμηλότερες είναι οι τιμές ρεύματος. Αν δούμε τα στοιχεία, θα γίνει αντιληπτό γιατί συμβαίνει η αλλαγή της πορείας των χονδρικών τιμών.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο, από την 1η έως τις 17 του μήνα, οι ΑΠΕ κάλυψαν πάνω από το 50% του ενεργειακού μείγματος (50,56%), ενώ το φυσικό αέριο περιορίστηκε στο 26,16%. Ανντίθετα, τον Μάιο, το ποσοστό των ΑΠΕ μειώθηκε στο 45,13%, ενώ το ακριβότερο φυσικό αέριο αυξήθηκε στο 33,88%.

Οι καιρικές συνθήκες τον Μάϊο, με χαμηλής έντασης ανέμους και αυξημένη αφρικανική σκόνη που περιόρισε την ηλιοφάνεια, συνέβαλαν στην αύξηση των τιμών ρεύματος.

Οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες για το επόμενο διάστημα. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι οι τιμές ρεύματος θα αυξηθούν περαιτέρω τους θερινούς μήνες, με τις αυξήσεις αυτές να περνούν πιθανότατα και στους τελικούς λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Οι προβλέψεις

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι τον Ιούνιο η μέση τιμή του Μαΐου θα είναι υψηλότερη από αυτήν του Απριλίου. Οι πάροχοι τιμολογούν με βάση τον προηγούμενο μήνα, οπότε αναμένεται αύξηση στις τιμές ρεύματος τον Ιούνιο.

Ο βασικός λόγος είναι ότι παρά την ηλιοφάνεια σε μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αναμένονται περισσότεροι άνεμοι, που θα αυξήσουν την παραγωγή από ΑΠΕ, η υψηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω υψηλών θερμοκρασιών μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών.

Στο υποθετικό σενάριο, αλλά αρκετά πιθανό, ότι οι θερμοκρασίες ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, θα χρειαστεί αυξημένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση μονάδων φυσικού αερίου για την κάλυψη της ζήτησης.

Πηγή: imerisia.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ