ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Η αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων το 2023 μπορεί να γίνει αναπόφευκτη

Τί είπε σε συνέντευξή του στην πορτογαλική εφημερίδα Negocios

Ρέγκλινγκ: Η αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων το 2023 μπορεί να γίνει αναπόφευκτη

Η αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων και για το 2023 είναι πιθανή και μπορεί να γίνει και αναπόφευκτη, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε συνέντευξη που έδωσε στην πορτογαλική εφημερίδα Negocios, ο Ρέγκλινγκ είπε ότι oi υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν να συζητήσουν το θέμα αυτό ξανά σε δύο ή τρεις μήνες και στη συνέχεια η Κομισιόν θα υποβάλει πρόταση για να αποφασίσει το Eurogroup.

«Το θέμα αυτό θα συζητηθεί τους επόμενους μήνες. Είναι πιθανό και εξαρτάται, φυσικά, από το πόσο πολύπλοκη θα γίνει η κατάσταση (ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία) και τις συνέπειες στην ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τα δημοσιονομικά ελλείμματα των χωρών – μελών», σημείωσε, προσθέτοντας:

«Θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, Αν ο αντίκτυπος γίνει πιο σοβαρός από ό,τι είναι τώρα, θα γίνει πιθανόν αναπόφευκτο (να συνεχισθεί η ρήτρα διαφυγής από τους δημοσιονομικούς κανόνες). Τελικά, όμως, θα πρέπει να επανέλθουμε στην ομαλότητα των κανόνων».

Χρειάζεται προσοχή στο χρέος

Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM σημείωσε ότι για την ώρα το χρέος όλων των ευρωπαϊκών χωρών είναι βιώσιμο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι χώρες δεν πρέπει να είναι προσεκτικές.

«Ιδιαίτερα οι χώρες που έχουν λόγο χρέους προς ΑΕΠ υψηλότερο από το 100% είναι ευάλωτες, επειδή, για πολλούς λόγους, «δεν γνωρίζουμε πως η τρέχουσα κρίση θα επηρεάσει την ανάπτυξη, πόσο διάστημα θα είναι υψηλός ο πληθωρισμός ή πόσο θα πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια».

Αναφορικά με όσα ακούγονται για το ενδεχόμενο στασιμοπληθωρισμού στην Ευρώπη, ο Ρέγκλινγκ είπε ότι για την ώρα δεν υπάρχουν τέτοια σενάρια. «Αν ο πόλεμος κλιμακωθεί, αν υπάρξουν ισχυρότερες διαταραχές των εφοδιαστικών αλυσίδων, κυρίως στην ενέργεια, θα μπορούσε (η κατάσταση) να είναι χειρότερη», πρόσθεσε.

Όπως είπε, η Κομισιόν θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τις εαρινές προβλέψεις της, ενώ το ΔΝΤ έχει «κόψει» την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στην Ευρώπη στο 3% φέτος.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση