ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράλι ακρίβειας στα τρόφιμα - Δυο χρόνια αυξήσεων

Eίναι χαρακτηριστικό ότι συμπληρώνεται δύο χρόνια ακρίβειας και ελάχιστα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο

Ράλι ακρίβειας στα τρόφιμα - Δυο χρόνια αυξήσεων

Σε δύο μήνες και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2024, η ακρίβεια θα συμπληρώσει δύο χρόνια που σφυροκοπά ασταμάτητα σε όλο αυτό το διάστημα στην ελληνική κοινωνία και συρρικνώνει άγρια τα εισοδήματα των πολιτών και ειδικά των ευάλωτων.

Και ενώ ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή δείχνει να συμπιέζεται, σχεδόν αποκλειστικά λόγω της μείωσης των τιμών στην ενέργειας, ο αντίστοιχος δείκτης των τροφίμων δεν λέει να υποχωρήσει.

Παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και εντείνει τους φόβους και τις ανησυχίες των καταναλωτών, ενόψει μάλιστα και των εορτών των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Μίας περιόδου όπου παραδοσιακά αυξάνει σημαντικά η ζήτηση και δυστυχώς παραδοσιακά αυξάνονται και οι τιμές, ειδικά στα τρόφιμα.

Κορυφώνεται η ακρίβεια στις γιορτές 

Μάλιστα αν δει κανείς τα στοιχεία από τον δείκτη της διατροφής θα διαπιστώσει το υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται πέρυσι τον Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα είχε διαμορφωθεί στο 15,5% ύψος που δεν έχει ξεπεραστεί – ευτυχώς – από τότε.

Η κυβέρνηση με το εορταστικό καλάθι, την εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά και επιβολή προστίμων για τους παραβάτες με την ταυτόχρονη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους, επιχειρεί να φρενάρει τις όποιες ανατιμήσεις σχεδιάζουν βιομηχανία και εμπόριο. Δύσκολο το έργο, αν αναλογιστεί κανείς το παρελθόν και την στάση της αγοράς στο σύνολό της απέναντι στους καταναλωτές.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δεν δίνουν και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Και αυτό διότι ο δείκτης της διατροφής υποχώρησε μεν στο 9%, αλλά αυτό ελάχιστα ικανοποιεί τους καταναλωτές, αφού ουσιαστικά το ποσοστό αυτό έρχεται να λειτουργήσει σωρευτικά. Τι  σημαίνει αυτό; Με βάση τα επίσημα στοιχεία και με δεδομένο ότι πέρυσι τον ίδιο μήνα – Νοέμβριος τους 2022 – ο δείκτης εμφανιζόταν αυξημένος κατά 15%, τότε η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα, εφέτος σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021 είναι της τάξεως του 24%.

Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός, αλλά ...

Πάντως ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο κατέβασε ταχύτητα σημειώνοντας άνοδο κατά 3%, έναντι 3,4% τον Οκτώβριο. Πάντως με βάση τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, εκτός από την διατροφή παρουσιάζονται σημαντικές αυξήσεις, στον κλάδο υγείας, στην εκπαίδευση, στον τουρισμό αλλά και σε ένδυση - υπόδηση.

Στα τρόφιμα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται σε Έλαια και λίπη (31,4%), Φρούτα (12%) και Λαχανικά (10,8%). Αλλά και στα κρέατα η άνοδος ήταν 8,1% και στα ψάρια 9,5%.

Μία μάλλον απρόσμενη εστία αυξήσεων εντοπίζεται στον κλάδο των μεταλλικών νερών, αναψυκτικών και των χυμών φρούτων: η άνοδος τιμών τον Νοέμβριο είναι στο 13,3%.

Αντίβαρο στις μεγάλες αυτές αυξήσεις αποτελεί η τιμή του φυσικού αερίου, του οποίου η μείωση τιμής σε σχέση με το 2022 ανέρχεται σε 53,2%. Στον ηλεκτρισμό υπάρχει οριακή άνοδος τιμής 0,7% και στο πετρέλαιο θέρμανσης η τιμή είναι κατά 6% υψηλότερη από το 2022.

Τέλος να σημειωθεί ότι ο Εναρμονισμένος δείκτης του μηνός Νοεμβρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 2,9% (έναντι αύξησης 3% που ανέφεραν τα πρώτα στοιχεία).

Πηγή:imerisia.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση