ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πτώση άνω του 40% τον Ιούνιο στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων
Καταλυτικά αρνητικό ρόλο έχει διαδραματίσει τον τελευταίο καιρό η Κίνα, που δείχνει αποφασισμένη να θέσει υπό απόλυτο έλεγχο –αν όχι να απαγορεύσει και να εξαφανίσει πλήρως– τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων. Στην Κίνα εκτελούνταν μέχρι προσφάτως περίπου το 50% με 60% των λεγόμενων «εξορύξεων» bitcoin.
SHARE:
Η ασυνήθης ευφορία που γνώρισαν τους τελευταίους μήνες τα κρυπτονομίσματα, τα χρηματιστήριά τους και οι ενθουσιώδεις επενδυτές και υποστηρικτές τους, φαίνεται πως διέρχεται μια καμπή. Μετά τη σημαντική πτώση που έχουν σημειώσει τους τελευταίους δύο μήνες οι τιμές των κρυπτονομισμάτων, αλλά και την παραμονή τους σε χαμηλά επίπεδα επί εβδομάδες, φαίνεται να υποχωρεί το ενδιαφέρον των επενδυτών. Την ίδια στιγμή ενισχύονται οι υποψίες για τις απάτες που διευκολύνουν τα κρυπτονομίσματα και ειδικότερα οι υποψίες για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, που είναι και η μόνιμη κατηγορία που χρησιμοποιούν οι πολέμιοι των κρυπτονομισμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας δεδομένων του κλάδου CryptoCompare, ο όγκος των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων σημείωσε τον Ιούνιο ραγδαία μείωση –πάνω από 40%– στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του είδους, όπως τα Coinbase, Kraken, Binance και Bitstamp. Στις 22 Ιουνίου ο όγκος των συναλλαγών περιορίστηκε στα 138,2 δισ. δολάρια, καταγράφοντας πτώση κατά 42,3% σε σύγκριση με τα υψηλά επίπεδα του Μαΐου.
Όπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ του CNBC, είχε προηγηθεί τον Ιούνιο η υποχώρηση των τιμών των κρυπτονομισμάτων, με το μεγαλύτερο όλων, το bitcoin, να σημειώνει χαμηλό μηνός στις 28.908 δολ., καταγράφοντας μηνιαία πτώση 6%, αλλά ραγδαία πτώση από τα 65.000 δολάρια στα οποία είχε εκτοξευθεί τον Μάρτιο. Γενικότερα τα κρυπτονομίσματα φαίνεται να έχουν χάσει τη λάμψη τους μέσα στο καλοκαίρι, καθώς παρατείνεται επί δύο μήνες αυτή η περίοδος διόρθωσης των τιμών τους, που ακολούθησε έπειτα από μια σειρά επεισοδίων αρνητικής δημοσιότητας για τον κλάδο. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Reuters, καταλυτικά αρνητικό ρόλο έχει διαδραματίσει τον τελευταίο καιρό η Κίνα, που δείχνει αποφασισμένη να θέσει υπό απόλυτο έλεγχο –αν όχι να απαγορεύσει και να εξαφανίσει πλήρως– τις συναλλαγές στην αδιαφανή επένδυση των κρυπτονομισμάτων. Στα τέλη Ιουνίου η Κίνα απαγόρευσε τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα, καθώς ετοιμάζεται να παρουσιάσει το δικό της κρατικά ελεγχόμενο ψηφιακό νόμισμα. Διεκόπησαν, έτσι, απότομα οι σχετικές συναλλαγές σε πολλές επαρχίες της αχανούς ασιατικής χώρας . Σημειωτέον ότι στην Κίνα εκτελούνταν μέχρι προσφάτως περίπου το 50% με 60% των λεγόμενων «εξορύξεων» bitcoin, όπως χαρακτηρίζεται στο γλωσσικό ιδίωμα του κλάδου η σύνθετη διαδικασία δημιουργίας ενός bitcoin σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Παράλληλα το Πεκίνο απαγόρευσε τις «εξορύξεις» κρυπτονομισμάτων, οδηγώντας έτσι πολλά από τα λεγόμενα «ορυχεία» του κλάδου σε άλλες χώρες. Εχει, άλλωστε, προηγηθεί και το «πάγωμα» των συναλλαγών στο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων Binance, εναντίον του οποίου κινούνται διά της νομικής οδού περίπου 700 επενδυτές που έχουν χάσει χιλιάδες δολάρια όταν το Binance «πάγωσε» τις συναλλαγές.
Την ίδια στιγμή, πάντως, επενδυτές και εμπειρογνώμονες του κόσμου των κρυπτονομισμάτων επιμένουν πως βλέπουν μακροπρόθεσμες δυνατότητες στον κλάδο και ειδικότερα για το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, το bitcoin. Μιλώντας στο CNBC, ο Τέντι Βάλεϊ, διευθύνων σύμβουλος της Pervalle Global, τόνισε πως «η επιθετικότητα της Κίνας στον κλάδο έχει εμπνεύσει πολύ φόβο τον οποίο αντανακλούν οι αντιδράσεις της αγοράς». Ο ίδιος προσθέτει πως «όλο το οικοσύστημα των ψηφιακών αξιών δέχθηκε ένα ηχηρό ράπισμα στο πρόσωπο» και τονίζει πως συνήθως όταν καταγράφονται μαζικές πωλήσεις είναι επειδή έχει επικρατήσει φόβος μεταξύ των επενδυτών.
Στο μεταξύ, νέα επεισόδια αναπαράγουν την αρνητική δημοσιότητα για τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, ομάδα ντετέκτιβ της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου, που διεξήγαγε έρευνες για ξέπλυμα χρήματος, έχει κατάσχει τις τελευταίες ημέρες bitcoins αξίας περίπου 249 εκατ. δολαρίων. Προέβη μάλιστα σε συλλήψεις, με μια γυναίκα 39 ετών να θεωρείται ύποπτη ξεπλύματος χρήματος η οποία ανακρίνεται για τα bitcoins που εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν.
Εχει προηγηθεί μέσα στον Ιούνιο άλλη επιχείρηση των βρετανικών αστυνομικών αρχών, που προχώρησαν σε κατάσχεση bitcoins αξίας 158 εκατ. δολαρίων. Οι δύο κατασχέσεις ακολούθησαν πληροφορίες που είχαν οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας για μεταβιβάσεις ύποπτων περιουσιακών στοιχείων. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα εκ μέρους της μητροπολιτικής αστυνομίας, ο Γκράχαμ Μακ Νάλτι, ανώτατο στέλεχός της, τόνισε πως «τα μετρητά εξακολουθούν να βασιλεύουν στον κόσμο του εγκλήματος, αλλά καθώς αναπτύσσονται οι ψηφιακές πλατφόρμες παρατηρούμε ότι το οργανωμένο έγκλημα χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο κρυπτονομίσματα για να ξεπλύνει το βρώμικο χρήμα».