ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψηφιακή θυρίδα για όλους από την Εφορία
Νέα εφαρμογή που θα καταχωρείται το αναλυτικό προφίλ των φορολογουμένων προωθεί η ΑΑΔΕ
Τη δημιουργία αναλυτικού φορολογικού προφίλ για κάθε Έλληνα φορολογούμενο προωθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), όπως αποκαλύπτει το στρατηγικό σχέδιο για το 2025-2029 το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση με φορείς της αγοράς.
Όπως γράφει η εφημερίδα Realnews στον φορολογικό φάκελο που θα δημιουργηθεί, θα ενσωματωθούν οι πληροφορίες που αφορούν έναν φορολογούμενο και σήμερα βρίσκονται σε διαφορετικές ηλεκτρονικές εφαρμογές, από τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων, τα δάνειά τους έως τις ρυθμίσεις οφειλών στις οποίες ενδεχομένως έχουν προχωρήσει ή ακόμα και αν έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν από την φορολογική διαδικασία.
Παράλληλα το φορολογικό προφίλ θα αξιοποιηθεί από τον φοροελεγκτικό μηχανισμό ως εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αφού με βάση την εικόνα θα έχει δεδομένα για την εν γένει συμπεριφορά των φορολογουμένων. Μάλιστα η εφορία θα μπορεί να προχωρεί σε πρόβλεψη εσόδων και οφειλών συνολικά και ανα φορολογούμενο ή ανά ΔΟΥ, ανά γεωγραφική περιοχή, ανά επάγγελμα, ή οπιαδήποτε άλλη διάσταση βάσει των ιστορικών στοιχείων συμπεριφοράς των φορολογουμένων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας σε πρώτη φάση στο φορολογικό προφίλ θα ενταχθούν τα στοιχεία που συνδέονται με την ακίνητη περιουσία. Ο ελεγκτικός μηχανισμός και οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα γνωρίζουν όλα τα ακίνητα που διαθέτει ο φορολογούμενος και την χρήση τους. Σταδιακά στο προφίλ θα ενσωματωνονται και άλλες πληροφορίες ώστε να δημιουργηθεί ο πλήρης φάκελος.
Σύμφωνα με στελέχη της ΑΑΔΕ για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων μή συμμόρφωσης θα αξιοποιηθούν δεδομένα του προφίλ φορολογουμένων και υποθέσεων που τους αφορούν, μέθοδοι αποτίμησης κινδύνου και ανάυσης συμπεριφορών, εκτεταμένες διασταυρώσεις, διαδικασίες ανταλλαγής δεδομένων με τρίτους φορείς καθώς και με άλλες χώρες. Τα δεδομένα θα αντλούνται από τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί αλλά και από εξωτερικές πηγές (παγκόσμιος ιστός, κοινωνικά δίκτυα. ανοικτά δεδομένα κλπ) για την αποδοτικότερη επικαιροποίηση ανάλυσης κινδύνων.