ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψηφιακή Δεκαετία 2030: Προθεσμία έως τον Οκτώβριο για την κατάρτιση οδικού χάρτη
Στο πλαίσιο των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Τις επενδύσεις, ιδιωτικές και δημόσιες, καθώς και τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν στην πορεία προς την Ψηφιακή Δεκαετία 2030 θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο οδικός χάρτης που η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες μέλη της ΕΕ χρειάζεται να ολοκληρώσουν έως τις 9 Οκτωβρίου.
Η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα πρέπει να εγκρίνει τον εθνικό οδικό χάρτη, ώστε η χώρα μας να πετύχει τους στόχους της Ψηφιακής Δεκαετίας, με κυρίαρχο την καθολική κάλυψη με δίκτυα οπτικών ινών όλων των ευρωπαίων πολιτών, ικανά για ταχύτητα σύνδεσης 1 Gbps.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες τους Βασικούς Δείκτες Απόδοσης (KPIs) για να καταστεί δυνατή η μέτρηση της προόδου στην επίτευξη των στόχων της Ψηφιακής Δεκαετίας και εξέδωσε οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη θα πρέπει να διαρθρώσουν τους εθνικούς οδικούς χάρτες τους για να επιτύχουν τους ψηφιακούς στόχους.
Βάσει των οδηγιών της ΕΕ κάθε εθνικός χάρτης πορείας θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
Α) Τις κύριες προγραμματισμένες, εγκεκριμένες και εφαρμοζόμενες, πολιτικές, μέτρα και δράσεις που συμβάλλουν στους στόχους για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Β) Τις προβλεπόμενες εθνικές πορείες οι οποίες συμβάλλουν στην επίτευξη των ψηφιακών στόχων οι οποίοι είναι μετρήσιμοι, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Ειδικότερα, τα κράτη μέλη παρέχουν στους οικείους εθνικούς χάρτες πορείας την εκτίμηση των επενδύσεων και των πόρων που απαιτούνται για τη επίτευξη των ψηφιακών στόχων, καθώς και τη γενική περιγραφή των πηγών των εν λόγω επενδύσεων, τόσο των ιδιωτικών όσο και των δημόσιων, περιλαμβανομένης, κατά περίπτωση, της σχεδιαζόμενης χρήσης προγραμμάτων και μέσων της Ένωσης.
Γ) Το χρονοδιάγραμμα και τον αναμενόμενο αντίκτυπο των προγραμματισμένων, εγκεκριμένων και εφαρμοζόμενων πολιτικών, μέτρων και δράσεων προς την Ψηφιακή Δεκαετία 2030.
Η Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρόοδο που σημειώθηκε στην πρώτη έκθεση για την κατάσταση της Ψηφιακής Δεκαετίας, η οποία θα δημοσιευθεί μετά το καλοκαίρι. Επιπλέον, τα κράτη μέλη θα πρέπει να χρησιμοποιούν τους δείκτες για να καθορίσουν τις εθνικές τους τροχιές για την επιδίωξη των στόχων σε εθνικό επίπεδο.
Υπενθυμίζεται ότι η πρωτοβουλία για την Ψηφιακή Δεκαετία δρομολογήθηκε από την πρόεδρο φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2020, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ μπορεί να διαμορφώσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της σύμφωνα με τις αξίες και τα στρατηγικά της συμφέροντα.
Στόχος είναι να επιταχυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ένωσης και να διασφαλιστεί ότι συνάδει με τις αξίες της ΕΕ, μέσω της ενίσχυσης της ηγετικής ψηφιακής θέσης, με παράλληλη προώθηση ανθρωποκεντρικών, βασισμένων στα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριληπτικών, διάφανων, ανοικτών, προσβάσιμων σε όλους και βιώσιμων ψηφιακών πολιτικών και ενδυνάμωση των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Η ετήσια «Έκθεση για την κατάσταση της Ψηφιακής Δεκαετίας», η οποία θα εγκρίνεται από την Επιτροπή, θα περιλαμβάνει τον δείκτη DESI, θα αξιολογεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί ως προς την επίτευξη των γενικών και των ψηφιακών στόχων σε επίπεδο ΕΕ, ενώ θα αξιολογεί επίσης τις υποκείμενες τάσεις σε εθνικό επίπεδο και θα προτείνει πολιτικές, μέτρα και δράσεις.
Επιπλέον, θα δημιουργηθεί ένα διαρθρωμένο πλαίσιο συνεργασίας για τη συζήτηση της προόδου συλλογικά, σε επίπεδο ΕΕ και την αντιμετώπιση τομέων στους οποίους η πρόοδος είναι ανεπαρκής, μεταξύ άλλων, μέσω κοινών δεσμεύσεων μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών, καθώς και μέσω διακρατικών έργων.
Σύμφωνα με την Μαργκρέτε Βεστάγκερ – εκτελεστική αντιπρόεδρο για μια Ευρώπη κατάλληλη για την ψηφιακή εποχή – «με την ψηφιακή δεκαετία του 2030, έχουμε χαράξει την πορεία προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης μαζί με τα κράτη μέλη. Η παρακολούθηση της προόδου είναι απαραίτητη για να μας κρατήσει σε καλό δρόμο και για να επιτύχουμε συλλογικά το προβλεπόμενο ψηφιακό μέλλον».