ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρωτιά της Ελλάδας στην κατανομή πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης
H Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην κατανομή και τις εκταμιεύσεις κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), σύμφωνα με ανάλυση της Deloitte
H Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην κατανομή και τις εκταμιεύσεις κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), σύμφωνα με ανάλυση της Deloitte.
Συγκεκριμένα:
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση όσον αφορά την κατανομή κεφαλαίων ως ποσοστό του ΑΕΠ (16,7%), ακολουθούμενη από τη Ρουμανία (12,2%) και την Κροατία (11%).
Σε απόλυτα νούμερα, η Ελλάδα εξασφάλισε την πέμπτη μεγαλύτερη χρηματοδότηση (περίπου 30,5 δισ. ευρώ) πίσω από την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Σημειώνεται ότι μεταξύ των 26 κρατών-μελών με εγκεκριμένο πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μόλις επτά έχουν αιτηθεί δάνεια, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσό, ως ποσοστό του ΑΕΠ, αντιστοιχεί στην Ελλάδα (7%) και την Ιταλία (6,9%).
Ως προς τις εκταμιεύσεις, μόλις οκτώ χώρες έχουν εκταμιεύσει την πρώτη δόση (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα με 3,56 δισ. ευρώ), ενώ μόνο πέντε, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, έχουν αιτηθεί τη δεύτερη.
Η μοναδική χώρα που έχει εκταμιεύσει τη 2η δόση είναι η Ισπανία. Στο πλαίσιο αυτό, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως, συμπεριλαμβανομένων των εκταμιεύσεων και των κεφαλαίων υπό αξιολόγηση για λήψη επόμενης δόσης, η Ελλάδα έχει λάβει το μεγαλύτερο ποσό ως ποσοστό του ΑΕΠ (11,1 δισ. ευρώ, ή 6,07%), ακολουθούμενη από την Κροατία (3,88%), την Ιταλία (3,77%) και τη Ρουμανία (2,66%).
Ως προς την απορρόφηση η Ισπανία βρίσκεται στην πρώτη θέση, ακολουθούμενη από την Ελλάδα. Ειδικότερα, μεταξύ των 22 κρατών-μελών στα οποία έχουν εκταμιευθεί κεφάλαια του ταμείου ή πρόκειται να εκταμιευθούν, η Ισπανία έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο ποσοστό επί των αναλογούντων συνολικών κεφαλαίων (44,65%), ακολουθούμενη από την Ελλάδα (36,36%), την Κροατία (35,23%) και την Ιταλία (34,93%). Παράλληλα, η Ελλάδα καταδεικνύει τη μεγαλύτερη μέση σχετική ταχύτητα (11,87x) απορρόφησης ως ποσοστό του ΑΕΠ, ακολουθούμενη από την Κροατία (7,59x), την Ιταλία (7,38x), τη Ρουμανία (5,21x) και την Ισπανία (5,04x).
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από το επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά για να πετύχουμε τις απορροφήσεις όλων των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης χρειάζεται μια ασφυκτική παρακολούθηση από τη διοίκηση και το πολιτικό προσωπικό, με τολμηρές πολιτικές», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης.