Πρώτη σε εξαγωγές η ελληνική φέτα στη Γερμανία

Στέλλα Αυγουστάκη
Στέλλα Αυγουστάκη

Οι βασικές κατηγορίες ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων προς την Γερμανία είναι τα φαρμακευτικά (με μερίδιο 14%), τα προϊόντα αλουμινίου (9,9%) και ηλεκτρικές μηχανές/συσκευές (8,2%)

Στα επίπεδα-ρεκόρ των €2,78 δισ. διαμορφώθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές στην Γερμανία πέρυσι, όπως αναφέρει το Γραφείο ΟΕΥ του Βερολίνου.

Ειδικότερα οι ελληνικές εξαγωγές προς την Γερμανία, που αποτελεί σημαντική αγορά για μεγάλο ποσοστό των ελληνικών εταιρειών τροφίμων σημειώνουν, αύξηση 15,8% από το 2020, συμβάλλοντας στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος για τη χώρα μας, στα επίπεδα των €2,78 δισ., όταν προ πανδημίας, το 2019, ήταν €1 δισ. υψηλότερο (στα -€3,87 δισ.)

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Γερμανία αποτέλεσε για την Ελλάδα τον 1ο εμπορικό εταίρο με μερίδιο 21,1% επί του συνολικού όγκου εμπορίου και τον 2ο σε επίπεδο εξαγωγών με μερίδιο 10,1%, πίσω μόνο από την Ιταλία. Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές μας, η Γερμανία καταλαμβάνει την 1η θέση με μερίδιο 15%, ενώ το 2020 ήταν 12,4%.


Εικόνα που περιέχει πίνακας

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Οι βασικές κατηγορίες ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων προς την Γερμανία είναι τα φαρμακευτικά (με μερίδιο 14%), τα προϊόντα αλουμινίου (9,9%) και ηλεκτρικές μηχανές/συσκευές (8,2%), ενώ συνολικά, η μεγαλύτερη συνεισφορά είναι αυτή του κλάδου τροφίμων-ποτών, με βασικότερες υποκατηγορίες τις ακόλουθες:

Η αξία των κορυφαίων κατηγοριών τροφίμων

Γαλακτοκομικά: +7,1%
Παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών & φρούτων: (1,4%)
Φρούτα: (14%)
Ποτά, αλκοολούχα & ξύδι: 7,1%
Δημητριακά & είδη ζαχαροπλαστικής: 11,4%
Λαχανικά, βρώσιμα φυτά: 44,6%
Λίπη & έλαια (ζωικά & φυτικά): (13,3%)

Πρωτιά για την φέτα και το ελαιόλαδο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το Γραφείο ΟΕΥ του Βερολίνου, κορυφαίο ελληνικό τρόφιμο που πηγαίνει στην Γερμανία εξακολουθεί να είναι η φέτα, με την αξία εξαγωγών της να αγγίζει πέρυσι τα €144 εκατ. και ακολουθούν:

  • Το ελαιόλαδο (€46 εκατ.)
  • Οι ελιές (€45,3 εκατ.)
  • Οι φρέσκες φράουλες (€36,8 εκατ. από €20 εκατ. το 2020)
  • Τα παρασκευάσματα διατροφής (€35,58 εκατ.)
  • Τα μείγματα & ζυμάρια για την παρασκευή προϊόντων αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής και μπισκότων (€28,51 εκατ.)
  • Τα σπαράγγια (€26,5 εκατ.)
  • Το ούζο (€26,3 εκατ.)
  • Τα φρέσκα κεράσια (€25,7 εκατ.)
  • Τα σταφύλια (€22,64 εκατ.)


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ