Νέα στρατηγική εξόδου της χώρας από την ψηφιακή ένδειά της καταρτίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Η στρατηγική, η οποία θα παρουσιαστεί σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Μαΐου 2017 στην Αθήνα, στοχεύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, ο οποίος, σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΕΒ, θα επιτρέψει τη χώρα αφενός να επιβιώσει, αφετέρου να αναπτυχθεί και να μετουσιωθεί σε μια σύγχρονη κοινωνία.
Μιλώντας χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρος Φέσσας, χαρακτήρισε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας ως εθνική προτεραιότητα του Συνδέσμου. «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός», είπε, «αποτελεί όρο επιβίωσης και ευκαιρία ανάπτυξης για τις σύγχρονες οικονομίες». Πρόσθεσε ότι οι χώρες με πλεονάσματα στην υιοθέτηση και εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών είναι οι πρωταγωνιστές τού σήμερα και του αύριο.
Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΣΕΒ προτείνει 60 δράσεις σε υποδομές, δεξιότητες, σε 11 κλάδους της οικονομίας και στο κράτος, μια ολοκληρωμένη ψηφιακή στρατηγική που συμπληρώνει τη στρατηγική της κυβέρνησης. Εάν υιοθετηθούν, είπε ο κ. Φέσσας, «μπορούν να αυξήσουν, μέχρι το 2021, τον εθνικό μας πλούτο επιπλέον κατά 4% (7,6 δισ. ευρώ περίπου), να δημιουργήσουμε άμεσα τουλάχιστον 50.000 νέες, μόνιμες, καλές θέσεις απασχόλησης, και να βελτιώσουμε δραστικά την ελκυστικότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα μας προσελκύοντας νέες επενδύσεις».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΤΕ και πρόεδρο της Επιτροπής Ψηφιακής Οικονομίας του ΣΕΒ, κ. Μιχάλη Τσαμάζ, η νέα στρατηγική έπρεπε να καταγράψει την υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα. «Για να χαράξουμε την πορεία μας προς τα εμπρός», είπε χαρακτηριστικά, «έπρεπε πρώτα να δούμε πού βρίσκεται η χώρα σήμερα και τι πρέπει να κάνουν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις για να μη χάσουμε το τρένο της ψηφιακής εποχής. Αυτό κάναμε με τη μελέτη που εκπονήσαμε». Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, είναι πλέον σαφές ότι η χώρα χρειάζεται ένα ψηφιακό άλμα και ότι μέσα στην επόμενη τετραετία χρειάζονται ρεαλιστικά βήματα και συγκεκριμένη στρατηγική για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αυτό το άλμα.
Τα στελέχη του ΣΕΒ δεν αποκάλυψαν όλες τις πτυχές της στρατηγικής. Προφανώς, θέλουν αρκετά στοιχεία να παρουσιαστούν στη διάρκεια του συνεδρίου με τίτλο «Η Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Χάρτη» που ξεκινά αύριο. Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η νέα στρατηγική του ΣΕΒ θα απαιτήσει περί τα 2 δισ. ευρώ, επιπλέον των προγραμματισμένων επενδύσεων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
Στο συνέδριο επίσημος ομιλητής είναι ο κ. Αντρους Ανσίπ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος επίτροπος για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά. Στους ομιλητές συγκαταλέγονται κορυφαία στελέχη της επιχειρηματικής σκηνής, όπως ο επικεφαλής της Τιτάν Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurobank, Ν. Καραμούζης, το μέλος του Δ.Σ. της Βιοχάλκο Μιχ. Στασινόπουλος κ.ά. Τα βασικά σημεία της μελέτης θα παρουσιάσει ο επικεφαλής της Accenture στην Ελλάδα, Κυρ. Σαμπατακάκης.