ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προχωρά ο διαγωνισμός για τη Μονάδα Απορριμμάτων Χερσονήσου
Η τρίτη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων νέας γενιάς είναι ιδιαίτερα σημαντική εφόσον θα καλύψει γεωγραφικά και το εναπομείναν ανατολικό τμήμα του νησιού
SHARE:
Προχωρά η διαγωνιστική διαδικασία για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Χερσονήσου στην Κρήτη, η οποία βρίσκεται πλέον στο α’ στάδιο της Β΄Φάσης, κατά το οποίο ο φορέας υλοποίησης -ο ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδος Α.Ε ΟΤΑ- πρόκειται πολύ σύντομα να αποστείλει πρόσκληση προς τους 4 συμμετέχοντες στον διαγωνισμό για να καταθέσουν τις τεχνικές τους προτάσεις, επί των οποίων θα διεξαχθεί μετέπειτα ο ανταγωνιστικός διάλογος.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο προκηρύχθηκε στις αρχές Μαρτίου 2019 στα πλαίσια ενός διαγωνισμού που καλύπτει το σύνολο των εργασιών κατασκευής, συντήρησης, τεχνικής διαχείρισης, δοκιμαστικής λειτουργίας της νέας Μονάδας, μηχανικής διαλογής σύμμεικτων αστικών αποβλήτων (Α.Σ.Α.) και κομποστοποίησης του οργανικού κλάσματος.
Κατά την προηγούμενη φάση του διαγωνισμού «πέρασαν» και οι 4 εταιρείες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον αλλά ακολούθησαν προδικαστικές προσφυγές κατά τις οποίες ωστόσο δεν αποκλείστηκε κανείς από τους συμμετέχοντες.
Ο ανταγωνιστικός διάλογος που θα ακολουθήσει μετέπειτα πρόκειται να οριστικοποιήσει το αντικείμενο του έργου, αφήνοντας για το τέλος το κρίσιμο βήμα των οικονομικών προσφορών που θα κρίνει τον ανάδοχο του σημαντικού περιβαλλοντικού έργου, ύψους 57,3 εκατ. ευρώ.
Η τρίτη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων νέας γενιάς που θα αποκτήσει η Κρήτη (μετά τις μονάδες των Χανίων και του Αμαρίου) είναι ιδιαίτερα σημαντική εφόσον θα καλύψει γεωγραφικά και το εναπομείναν ανατολικό τμήμα του νησιού.
Σύμφωνα με την προκήρυξη, ο ανάδοχος θα αναλάβει επίσης τη λειτουργία και τη συντήρηση της Μονάδας καθώς και του Χ.Υ.Τ.Α./-Υ., για 3 έτη, με δικαίωμα προαίρεσης, για επιπλέον 3 έτη, από την Αναθέτουσα Αρχή του διαγωνισμού που είναι ο Φο.Δ.Σ.Α. Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε. Ο.Τ.Α., για την επεξεργασία 217.200 τόνων εισερχόμενων απορριμμάτων ετησίως. Το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο και το κόστος του ανέρχεται σε 46,22 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 57,31 εκατ. ευρώ).
Το έργο της Χερσονήσου
Η συνολική δυναμικότητα των αποβλήτων που θα επεξεργάζεται η Μονάδα της Χερσονήσου, θα ανέρχεται σε 72.400 τόνους/ετησίως. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο ΠΕ.Σ.Δ.Α.Κ., η μονάδα μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης οργανικού κλάσματος Χερσονήσου θα καλύψει ουσιαστικά τις ανάγκες της Ανατολικής Κρήτης και θα δέχεται:
– 10.000 τόνους/έτος ανακυκλώσιμα υλικά, από τον Δ. Χερσονήσου,
– 26.900 τόνους προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα, από τους Δήμους: Ηρακλείου, Βιάννου, Μίνωα Πεδιάδας, Χερσονήσου, Αγ. Νικολάου και Οροπεδίου Λασιθίου,
– 35.500 τόνους σύμμεικτων Α.Σ.Α., από τους Δήμους: Βιάννου, Μίνωα Πεδιάδας, Χερσονήσου, Αγ. Νικολάου και Οροπεδίου Λασιθίου.
Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει, κατ΄ ελάχιστον, τις ακόλουθες μονάδες/χώρους:
– Μονάδα/χώρος υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων Α.Σ.Α., που υπολείπονται μετά από εφαρμογή δράσεων διαλογής στην πηγή,
– Μονάδα/χώρος υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων προδιαλεγμένων οργανικών,
– Μονάδα/χώρος υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης προδιαλεγμένων στην πηγή ανακυκλώσιμων υλικών,
– Μονάδα/χώρος μηχανικής επεξεργασίας των σύμμεικτων Α.Σ.Α., προς διαχωρισμό οργανικού/βαρέως και μη οργανικού/ελαφρού κλάσματος, με στόχο την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και τον διαχωρισμό του οργανικού κλάσματος προς κομποστοποίηση,
– Μονάδα/χώρος μηχανικής επεξεργασίας του προδιαλεγμένου κλάσματος ανακυκλώσιμων υλικών, προς ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών,
– Μονάδα κομποστοποίησης του οργανικού κλάσματος των Α.Σ.Α. και των προδιαλεγμένων οργανικών προς παραγωγή CLO και Compost, αντίστοιχα,
– Μονάδα εξευγενισμού-ραφιναρίας του κομποστοποιημένου υλικού, ώστε να παραχθεί κόμποστ συγκεκριμένων προδιαγραφών,
– Μονάδα ωρίμασης του κομποστοποιημένου υλικού (CLO και compost),
– Χώρο προσωρινής αποθήκευσης παραγόμενων προϊόντων,
– Μονάδες περιβαλλοντικής προστασίας, για την επεξεργασία των παραγομένων αερίων ρύπων.
Τα υπολείμματα της επεξεργασίας από τη μονάδα θα συλλέγονται, μεταφέρονται και οδηγούνται στον Χ.Υ.Τ.Α./-Υ Χερσονήσου προς ταφή. Η ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου, συμπεριλαμβανόμενης της εξάμηνης δοκιμαστικής λειτουργίας, είναι 24 μήνες.