ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προβληματίζει η αδυναμία των Κεντρικών Τραπεζών να ελέγξουν την ακρίβεια
Ανεπαρκής η αύξηση των επιτοκίων
Παραμένει ο προβληματισμός ο οποίος μάλιστα με το πέρασμα του καιρού εντείνεται για το τι μέλλει γενέσθαι με τον πληθωρισμό που τείνει να γίνει μία μάστιγα για την παγκόσμια οικονομία και οι κεντρικές τράπεζες απλά παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου με την συνταγή αποκλιμάκωσης της ακρίβειας, να είναι περασμένων 10ετιών η οποία φαίνεται ότι σήμερα δεν λειτουργεί, τουλάχιστον μέχρι ώρας.
Οι ανησυχίες εντείνονται ακόμη περισσότερο από την επιμονή που δείχνει ο δομικός πληθωρισμός, αφού ο συνολικός που περιλαμβάνει την ενέργεια και τις τιμές των οπωροκηπευτικών που έχουν εποχικό χαρακτήρα, έχει σημειώσει σημαντική αποκλιμάκωση.
Μεγάλη πτώση στις τιμές της ενέργειας
Αυτή οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο γεγονός ότι οι τιμές στην ενέργεια έχουν σημειώσει κατακόρυφη πτώση τον τελευταίο χρόνο και ναι μεν κινούνται σε υψηλότερα από επίπεδα από το καλοκαίρι του 2021, αλλά σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνονται με αυτές του περασμένου καλοκαιριού σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.
Και ενώ εκεί υπάρχει σημαντική αποκλιμάκωση, οι τιμές στα βασικά είδη διατροφή παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και το πλέον ανησυχητικό είναι ότι δεν δείχνουν καμία απολύτως ένδειξη αποκλιμάκωσης. Μάλιστα τον περασμένο μήνα Μάιο, υπήρξε και άνοδος σε σχέση με τον Απρίλιο κάτι που σήμανε γενικό συναγερμό σε ΕΚΤ και Fed.
Οι δύο κεντρικοί τραπεζίτες Πάουελ και Λαγκάρντ επιχειρήσαν να στείλουν μήνυμα αποφασιστικότητας προς πάσα κατεύθυνση δηλώνοντας ότι οι αυξήσεις επιτοκίων δεν θα σταματήσουν και δεν είναι ορατό το πότε αυτό θα συμβεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή της χρονιάς και οι δύο είχαν σηματοδοτήσει το φετινό καλοκαίρι ως το τέλος μίας μακράς περιόδου συνεχών αυξήσεων, που ανάλογο δεν είχαν δει ούτε Ευρώπη, αλλά ούτε και οι ΗΠΑ.
Αναλυτές όμως φαίνεται να ανησυχούν σφόδρα αφού η εν λόγω συνταγή δεν δείχνει να αποδίδει. Πρόβλημα με υψηλό πληθωρισμό αντιμετώπισαν οι χώρες Ευρώπης και των ΗΠΑ πολύ παλαιότερα.
Πρόβλημα ο πληθωρισμός στις δεκαετίες '70 και '80
Στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 ο πληθωρισμός ήταν υψηλός σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1990 οι ρυθμοί πληθωρισμού μειώθηκαν αισθητά χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλαν οι χώρες στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για την εισαγωγή του ευρώ και χάρη στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.
Κατά συνέπεια η τελευταία χορήγηση φαρμάκου με αυξήσεις επιτοκίων πραγματοποιήθηκε πριν από τουλάχιστον 40 με 50 χρόνια. Οι συνθήκες στην οικονομία τότε ήταν εντελώς διαφορετικές και οι πληθωριστικές πιέσεις υπήρξαν για διαφορετικούς λόγους από ότι σήμερα.
Σήμερα στην οικονομία υπάρχει μία τεράστια υπερβάλλουσα ρευστότητα η οποία είτε είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης, χωρίς να συνοδεύεται από σημαντικές παραγωγικές επενδύσεις, άρα μία λιμνάζουμε συγκέντρωση πλούτου, είτε λόγω της χορήγησης ισχυρών ενέσεων ρευστότητας από τις κυβερνήσεις, την περίοδο της πανδημίας, άκριτα και πολλές φορές χωρίς μέτρο.
Τα δύο αυτά γεγονότα προκαλούν την σημερινή εικόνα και ουδείς είναι σε θέση να προδικάσει το τέλος του νέου αυτού κύκλου πληθωρισμού.