ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πράσινο φως για 53 «επενδύσεις clawback» σε φάρμακα 519 εκ. ευρώ
Εφτασε η ώρα του λεγόμενου «επενδυτικού clawback», δηλαδή του μέτρου που αποφασίστηκε ώστε να συμψηφίσουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις τις οφειλές τους προς το Δημόσιο πραγματοποιώντας επενδύσεις, με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης
Εφτασε η ώρα του λεγόμενου «επενδυτικού clawback», δηλαδή του μέτρου που αποφασίστηκε ώστε να συμψηφίσουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις τις οφειλές τους προς το Δημόσιο πραγματοποιώντας επενδύσεις, με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Tην Πέμπτη ανακοινώθηκε η έγκριση 53 επενδύσεων ύψους 519,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 246,8 εκατ. ευρώ και η ιδιωτική συμμετοχή των δικαιούχων σε 272,5 εκατ. ευρώ.
Η δράση απευθυνόταν σε φαρμακευτικές επιχειρήσεις που υποχρεούνταν να καταβάλουν ποσό αυτόματης επιστροφής (clawback) της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης. Το ποσό αυτό προκύπτει από την υπέρβαση του ορίου του προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Τα τελευταία χρόνια το clawback ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και αποτελεί μόνιμο πρόβλημα για τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Την εγκριτική απόφαση υπέγραψε ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Ερευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αθ. Κυριαζής. Συνολικά υποβλήθηκαν 65 αιτήματα ενίσχυσης από 40 δυνητικούς δικαιούχους.
Η μεγαλύτερη επένδυση, ύψους 78 εκατ. ευρώ (με ιδιωτική συμμετοχή 46 εκατ. ευρώ), αφορά την κατασκευή από την εταιρεία DEMO βιομηχανικού συγκροτήματος παραγωγής φαρμάκων και δραστικών ουσιών κατηγοριών πενικιλλινούχων και κυτταροστατικών. Επίσης, χρηματοδοτούνται επενδύσεις 36,3 εκατ. ευρώ της ίδιας εταιρείας (DEMO) για την επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων υψηλής προστιθέμενης αξίας, 31,5 δισ. ευρώ της ELPEN A.E. για την ανάπτυξη per os φαρμακευτικών μορφών και διεργασιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, 28,6 εκατ. ευρώ της ΡΑΦΑΡΜ για την έρευνα και ανάπτυξη φαρμακευτικών μορφών υψηλής προστιθέμενης αξίας, 21,1 εκατ. ευρώ της ELPEN για την ανάπτυξη εισπνεόμενων φαρμακευτικών μορφών, 26,5 εκατ. ευρώ της DEMO για την κατασκευή ερευνητικού κέντρου βιοτεχνολογίας, 25,3 εκατ. ευρώ της Pfizer για την έρευνα και ανάπτυξη 13 νέων τεχνολογιών, 19,4 εκατ. ευρώ της WIN Medica για την έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων υψηλής προστιθέμενης αξίας και 19 εκατ. ευρώ της ίδιας εταιρείας (WIN) για την κατασκευή νέας βιομηχανικής μονάδας κατασκευής φαρμάκων υψηλής δραστικότητας.
Οι επενδύσεις πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2023.
Με αφορμή την απόφαση έγκρισης των επενδύσεων, ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι το επενδυτικό clawback «αποκτά νέα πνοή και δημιουργεί επενδύσεις της τάξης άνω του μισού δισ. ευρώ». Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επισήμανε ότι οι επενδύσεις «διασφαλίζουν την καλύτερη παρεχόμενη υπηρεσία στον Ελληνα ασθενή», ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης είπε ότι «θα δημιουργηθεί πλήθος νέων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης».