ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πόσο θα πληρώσουμε τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή; - Ανησυχία για βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης
Πού θα φτάσουν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων στην Ελλάδα τον Οκτώβριο
Η άμεση εμπλοκή του Ιράν, βασικού μέλους του ΟΠΕΚ, στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής, αλλά και η πιθανότητα να υπάρξουν σοβαρές διαταραχές στην προσφορά πετρελαίου, οδηγεί ήδη σε αύξηση της διεθνούς τιμής του μαύρου χρυσού και "ξυπνά" τους εφιάλτες της περιόδου 2021-2022.
Οι προβλέψεις για το που θα κινηθεί η τιμή των ενεργειακών προϊόντων ενόψει μάλιστα της χειμερινής περιόδου, καθίστανται εξαιρετικά δύσκολες καθώς η εξίσωση γίνεται πλέον πολυπαραγοντική:
Θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη το "Λα Νίνια" φέρνοντας έναν πιο άγριο χειμώνα συγκριτικά με τους 2-3 προηγούμενους που ήταν ήπιοι και βοήθησαν την Γηραιά Ήπειρο να ξεπεράσει με μικρότερες απώλειες την μειωμένη τροφοδοσία του ρωσικού αερίου;
Θα κλιμακωθεί η κατάσταση στην Μέση Ανατολή; Θα επιβεβαιωθούν όσοι "βλέπουν" επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις ή ακόμη και τον κίνδυνο να κλείσουν τα στενά του Ορμούζ; Θα παίξουν -όπως συμβαίνει και τώρα- ρόλο οι προβλέψεις παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης οι οποίες συγκρατούν τη διεθνή τιμή του πετρελαίου τουλάχιστον μέχρι τώρα.
Μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο, η διεθνής τιμή του μπρεντ έχει ανατιμηθεί κατά περίπου 5% με αποτέλεσμα να ξεπερνά σήμερα τα 75 δολάρια το βαρέλι. Είναι μια τιμή περίπου κατά 16% χαμηλότερη συγκριτικά με πέρυσι, όμως η ανησυχία συνίσταται στο τι πρόκειται να γίνει από εδώ και στο εξής. Τα τελευταία 24ωρα, καταγράφεται μάλιστα και σημαντική "σιωπηρή" άνοδος στην χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου η οποία από τα 33 ευρώ ανά μεγαβατώρα έχει σκαρφαλώσει αισίως πάνω από τα 39 ευρώ. Γιατί και το φυσικό αέριο;
Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα, λόγω των ανησυχιών για την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ εντείνει τις επιθέσεις στο Λίβανο και την Υεμένη. Η αυξημένη συχνότητα των επιθέσεων κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και των δυνάμεων Χούτι στην Υεμένη, έχει εντείνει τους φόβους ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο, εμπλέκοντας όχι μόνο το Ιράν αλλά και τις ΗΠΑ.
Επιπλέον, η αργή ανάκαμψη της νορβηγικής προσφοράς και οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου παρέχουν επίσης στήριξη στην αγορά. Παρ' όλα αυτά, τα ευρωπαϊκά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου παραμένουν ισχυρά στο 94,2% της πλήρωσης, μετριάζοντας το ενδεχόμενο σημαντικών πρόσθετων αυξήσεων των τιμών. Κάτι βεβαίως που θα εξαρτηθεί και από τις καιρικές συνθήκες.
Προς το παρόν, επί ελληνικού εδάφους, οι καταναλωτές γνωρίζουν ότι για τον Οκτώβριο δεν θα δουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς τα πράσινα τιμολόγια υποχώρησαν ελαφρά ή έμειναν αμετάβλητα ενώ ταυτόχρονα καταργήθηκαν για αυτό τον μήνα οι κρατικές επιδοτήσεις. Όσον αφορά στα καύσιμα κίνησης, αναμένονται κάποιες ανατιμήσεις μέσα στην εβδομάδα ειδικά αν συνεχιστεί η άνοδος στην διεθνή τιμή του πετρελαίου.
Όσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης η διάθεση του οποίου ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου, όλα θα εξαρτηθούν από το τι θα γίνει μέσα στα επόμενα 24ωρα στην Μέση Ανατολή.