ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς και σε ποια ηλικία πρέπει να μιλήσετε στα παιδιά σας για τα χρήματα

Οι γονείς συχνά δεν θέλουν να ανησυχούν τα παιδιά τους και θέλουν να είναι ξέγνοιαστα

Πώς και σε ποια ηλικία πρέπει να μιλήσετε στα παιδιά σας για τα χρήματα

Το να γνωρίζετε πώς και πότε να αρχίσετε να διδάσκετε στα παιδιά για τα χρήματα και να αναγνωρίζετε ποιες δεξιότητες χρειάζονται μπορεί να είναι δύσκολο.

Οι γονείς συχνά δεν θέλουν να ανησυχούν τα παιδιά τους και θέλουν να είναι ξέγνοιαστα – αλλά το να γνωρίζουν από οικονομία μπορεί να είναι το κλειδί για να τους εξασφαλίσει ένα ευτυχισμένο, άνετο μέλλον. 

«Το να μπορείς να είσαι υπεύθυνος με τα χρήματά σου, είναι απαραίτητο για να είσαι επιτυχημένος στη ζωή, επειδή οι χρηματικές δεξιότητες επηρεάζουν σημαντικά ορόσημα, όπως ο γάμος, η εύρεση εργασίας ή η αγορά σπιτιού», είπε στο CNBC η Susan Hirshman, διευθύντρια διαχείρισης περιουσίας στο Schwab Wealth Advisory.

Πότε να μιλήσετε για τα χρήματα στα παιδιά

Είναι ξεκάθαρο πόσο σημαντική είναι η συζήτηση με τα παιδιά για τα χρήματα. Πότε όμως είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσετε να το κάνετε; Οι ειδικοί έχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά αυτή μπορεί να είναι πολύ νωρίτερα από ό,τι νομίζετε.
Ο Seth Wunder, επικεφαλής επενδύσεων στην Acorns είπε ότι τα έξι είναι η ηλικία όπου τα παιδιά αρχίζουν να κατανοούν κάποιες έννοιες για τα χρήματα.

«Αυτή είναι η ηλικία που τα παιδιά αρχίζουν να καταλαβαίνουν τα μαθηματικά στο σχολείο και είναι σε θέση να κατανοήσουν τις συνέπειες του «αν τα έχω ξοδέψει, δεν τα έχω πια» και να δίνουν χρήματα για πράγματα που πραγματικά θέλουν», σημείωσε.

Όταν τα παιδιά είναι επτά, πολλές από τις οικονομικές τους συνήθειες έχουν ήδη διαμορφωθεί, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι τα παιδιά γνωρίζουν και έχουν περιέργεια για τα χρήματα πολύ νωρίτερα από ό,τι θα περίμεναν πολλοί γονείς.

Η Hirshman προτείνει να ξεκινήσετε ακόμη νωρίτερα, μεταξύ τριών και πέντε. «Τότε είναι που έχουν την ικανότητα να κάνουν επιλογές με βάση τη λογική», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το να ξεκινήσουν απλά και να προχωρήσουν με τη μεταβίβαση των χρηματικών αξιών των γονιών είναι το ιδανικό.

Ο Eric Landolt, επικεφαλής της οικογενειακής συμβουλευτικής στην UBS Global Wealth Management βρίσκεται ανάμεσα στα δύο, λέγοντας ότι ήδη από την ηλικία των πέντε ετών είναι μια καλή στιγμή για να ξεκινήσετε, καθώς τα παιδιά είναι πιο δεκτικά στα μηνύματα σχετικά με τις οικογενειακές αξίες που μεταφέρονται από τους γονείς ή τους παππούδες τότε. Συνιστά να διδάσκουν σε παιδιά πέντε έως οκτώ ετών «πολύ, πολύ βασικά πράγματα», όπως ότι τα χρήματα έχουν αξία και πώς οι επιλογές που γίνονται με αυτά έχουν αντίκτυπο.

Για τα παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών, τα θέματα μπορούν να εξελιχθούν, πιστεύει ο Landolt. «Μπορείτε να μιλήσετε για τους διαφορετικούς τύπους ή χρήσεις των χρημάτων». Για παράδειγμα μπορεί να γίνει ένας διάλογος για την αποταμίευση και τις δαπάνες, ή τη κτήση ενός σπιτιού έναντι κάποιας άλλης επένδυσης.

Καθώς τα παιδιά γίνονται έφηβοι, μεταξύ 12 και 15 ετών, μπορούν να τους ανατεθούν περισσότερες ευθύνες, όπως η διαχείριση ενός μικρού προϋπολογισμού, εξήγησε ο Landolt. Αυτό περιλαμβάνει έννοιες όπως η δαπάνη, η αποταμίευση και η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι αποφάσεις για τη δαπάνη χρημάτων μπορούν να επηρεάσουν πόσα χρήματα θα απομείνουν αργότερα, αλλά σε μεγαλύτερο βάθος, είπε. Θα μπορούσατε επίσης να ξεκινήσετε να συζητάτε οικονομικές αποφάσεις με όλη την οικογένεια, όπως η υποστήριξη φιλανθρωπικών έργων ή φιλανθρωπικών οργανώσεων και να λαμβάνετε υπόψη τις απόψεις των παιδιών για αυτές, είπε ο Landolt.

Τέλος, οι νέοι ηλικίας 16 έως 18 ετών μπορούν να μάθουν για το πώς λειτουργεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι τράπεζες. 

Τρία πράγματα που πρέπει να θυμάστε 

Κάθε φορά που αποφασίζετε να ξεκινήσετε να συζητάτε για τα χρήματα με τα παιδιά σας, υπάρχουν μερικά πράγματα που οι ειδικοί συνιστούν να έχετε υπόψη σας.

Τρία από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε είναι να είστε συνεπείς, να εστιάζετε σε πράξεις και να κάνετε συνεχείς συζητήσεις, πιστεύει η Hirschman.

«Μπορείτε να τους αφήσετε να κάνουν μικρά λάθη, ώστε να μάθουν από αυτά», είπε.

Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι δίνοντάς τους ένα επίδομα, επεσήμανε. Ο Wunder συμφωνεί με αυτήν την πρόταση, εξηγώντας ότι μπορεί να διδάξει στα παιδιά υπεύθυνο προϋπολογισμό, δαπάνες και αποταμίευση.

Το να διασφαλίσετε ότι οι συνομιλίες είναι κατάλληλες για την ηλικία είναι επίσης βασικό.

«Το πώς θίγεις το θέμα με ένα παιδί έξι ετών θα είναι διαφορετικό από έναν έφηβο, αλλά πάντα θα υπάρχει το κοινό ότι θα διδαχθούν τα παιδιά τη διαφορά μεταξύ ανάγκης και επιθυμίας», εξήγησε ο Wunder.

Τέλος οι γονείς που δίνουν το καλό παράδειγμα μπορούν επίσης να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη συμπεριφορά των παιδιών τους, πιστεύει η Hirshman. 


Πηγή: moneyreview.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση