ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς και πότε θα πέσουν οι τιμές των τροφίμων
Η ενέργεια γίνεται φθηνότερη, όχι όμως και τα τρόφιμα- Ο ενεργειακός αναλυτής Ρικ ντε Ολιβέιρα εξηγεί γιατί
Από την κρίση του κόστους ενέργειας η Ευρώπη πέρασε στην κρίση του κόστους ζωής. Η τελευταία έχει πολλές παραμέτρους και αποτυπώνεται στα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού, αλλά αυτή που προβληματίζει περισσότερο τις πολιτικές ηγεσίες και πλήττει περισσότερο τα νοικοκυριά είναι η κρίση στις τιμές των τροφίμων.
Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι τιμές των τροφίμων βρέθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2022 και αναμένεται να παραμείνουν υψηλές και το 2023. Φαίνεται ότι η διατροφική κρίση θα συνεχίσει να πλήττει τα νοικοκυριά της Ευρώπης ακόμα και αν εξομαλυνθεί η ενεργειακή κρίση.
To Φεβρουάριο, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδό εδώ και σχεδόν 18 μήνες. Ωστόσο, οι τιμές στα τρόφιμα συνεχίζουν την ανοδική πορεία.
Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 18.4% κατά μέσο όρο, σε σε σύγκριση με πέρυσι. «Πρωταθλήτρια» στην ακρίβεια τροφίμων αναδείχθηκε η Ουγγαρία και ακολούθησαν Λιθουανία και Σλοβακία.
Ιανουάριος 2023/ Αυξήσεις τροφίμων (σε ετήσια βάση)
Ουγγαρία: 48,2%
Λιθουανία: 32%
Σλοβακία: 28,6%
Ε.Ε (μέσος όρος): 18,4%
Ελλάδα: 15,6%
Κύπρος : 10,3%
Ελβετία : 5,8%
Οι χαμηλότερες ανατιμήσεις καταγράφηκαν σε Ελβετία και Κύπρο, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με αυξήσεις 15,6% στα τρόφιμα.
Ο αντίκτυπος της κρίσης του κόστους ζωής είναι η πιο σοβαρή απειλή για την παγκόσμια κοινότητα σύμφωνα με Έκθεση Κινδύνων 2023 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Μειώσεις τιμών στα τρόφιμα σε έξι μήνες
Ο ενεργειακός αναλυτής της διεθνούς εταιρείας εμπορευμάτων TELF AG, Rick De Oliveira, εξηγεί στο euronews αν και πότε θα δούμε να μειώνονται οι τιμές των τροφίμων.
Ρικ ντε Ολιβέιρα: «Έχετε απόλυτο δίκιο. Οι τιμές της ενέργειας, επηρεάζουν την τιμή των τροφίμων. Αλλά και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν την τιμή των τροφίμων. Για παράδειγμα, η διαθεσιμότητα και το κόστος των λιπασμάτων, το κόστος των logistics. Επίσης ο καιρός παίζει τεράστιο ρόλο στο κόστος των τροφίμων.
Όταν αναφερόμαστε στις τιμές της ενέργειας σε σχέση με το κόστος των τροφίμων, υπάρχει μια χρονική υστέρηση που πρέπει να έχουμε υπόψη μας. Οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας που έχουμε αυτή τη στιγμή, πρέπει να μεταφραστούν σε χαμηλότερο κόστος παραγωγής τροφίμων προκειμένου να δούμε τη διαφορά στην τιμή. Για παράδειγμα, οι τιμές που βλέπουμε σήμερα στα σούπερ μάρκετ αντικατοπτρίζουν τις τιμές της ενέργειας που ίσχυαν πριν από έξι μήνες, όταν είχαν παραχθεί τα συγκεκριμένα τρόφιμα. Πιστεύω ότι θα δούμε μείωση στις τιμές των τροφίμων σε περίπου έξι μήνες περίπου, εφόσον οι τιμές της ενέργειας σταθεροποιηθούν.»