ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πως αντιδρά η αγορά φυσικού αερίου, μετά τη διακοπή μέσω Ουκρανίας
Προς το παρόν δεν επιβεβαιώνονται οι φόβοι για νέο ράλι τιμών και ενεργειακή κρίση
Αλλαγές στην αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά τη διακοπή διάθεσης από τη Ρωσική αγορά στην Ουκρανία.
Η τιμή του συμβολαίου TTF αυξήθηκε σε υψηλό 14 μηνών -κοντά στα 51 ευρώ/MWh- τις προηγούμενες ημέρες, με το που ανακοινώθηκε το τέλος των ρωσικών προμηθειών μέσω της Ουκρανίας, μετά από πολλές δεκαετίες.
Πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για νέα ενεργειακή κρίση, όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική: Οι χαμένες ποσότητες ανέρχονται μόλις σε 5% των ευρωπαϊκών αναγκών και μπορούν να αναπληρωθούν μέσω του LNG, καθώς η Ευρώπη διαθέτει πλέον πληθώρα τερματικών που υποδέχονται τα εν λόγω φορτία δια της θαλάσσης.
Την ίδια στιγμή, η ζήτηση στην ΕΕ έχει υποχωρήσει έντονα τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα των πράσινων πολιτικών και των προσπαθειών απεξάρτησης από το συγκεκριμένο καύσιμο. Ενδεικτικό είναι ότι φέτος το χειμώνα οι εισαγωγές LNG είναι αρκετά χαμηλότερες από τους δύο προηγούμενους. Αν είχε σημάνει συναγερμός λόγω της Ουκρανίας, θα περίμενε κανείς να δει πολλά περισσότερα φορτία να καταφθάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές.
Επιπλέον, η εικόνα στις αποθήκες αερίου της Γηραιάς Ηπείρου δεν προκαλεί προς το παρόν ανησυχία: Η στάθμη ήταν πάνω από 70% στα τέλη του έτους και οι ημερήσιες αντλήσεις βρίσκονται σε φυσιολογικό επίπεδο εποχιακά, παρόλο που αυξήθηκαν συγκριτικά με τα δύο προηγούμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τον αναλυτή Σεμπ Κένεντι, οι έμποροι αντλούν τους τελευταίους μήνες παραπάνω ποσότητες από τις αποθήκες διότι θέλουν να “κάψουν” ακριβό αέριο για να κάνουν χώρο για φθηνότερο αέριο αργότερα μέσα στο 2025, όταν και θα χρειαστεί να αναπληρωθούν οι αποθήκες. Πιθανώς αυτή η επιλογή τους εκφράζει την πεποίθηση ότι θα επικρατήσουν χαμηλότερες τιμές στο εξής.
Η αγορά γνωρίζει όλα τα παραπάνω και ίσως για αυτό το λόγο η τιμή του TTF υποχώρησε αμέσως μετά τις ανακοινώσεις για την Ουκρανία. Κατά τις πρωινές ώρες σήμερα (2.1.2025) βρέθηκε λίγο επάνω από τα 49 ευρώ/MWh.
Σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη είναι πλήρως εφοδιασμένη και δεν φαίνεται να υπάρχει ανησυχία για νέα κρίση. Μοναδικό, αν και κρίσιμο, ερώτημα είναι οι τιμές που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές στο εξής.