ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Politico για Ελλάδα: Οι τουρίστες επέστρεψαν αλλά οι εργαζόμενοι είναι σε έλλειψη
Στο ρεπορτάζ αποτυπώνονται οι δυσκολίες των ξενοδόχων και ιδιοκτητών μπαρ και εστιατορίων να βρουν υπαλλήλους
SHARE:
Αναλυτικό αφιέρωμα που αφορά στην έλλειψη εποχικών εργαζομένων στον τομέα του ελληνικού τουρισμού δημοσίευσε το αμερικανικό, διεθνούς ακτινοβολίας Politico.
Στο ρεπορτάζ αποτυπώνονται οι δυσκολίες των ξενοδόχων και ιδιοκτητών μπαρ και εστιατορίων να βρουν υπαλλήλους ώστε να στηρίξουν την εκ νέου αυξημένη ταξιδιωτική ζήτηση, την τρέχουσα καλοκαιρινή σεζόν.
Όπως αναφέρεται σχετικά, από τις 250.000 θέσεις που πρέπει να καλυφθούν στον τουριστικό κλάδο, τουλάχιστον 50.000 παραμένουν κενές, παρότι η Ελλάδα τον Απρίλιο είχε το υψηλότερο ποσοστό νέων ανέργων στην Ευρώπη στο 36,8% και το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας συνολικά στο 12,7%.
Ως ένα εκ των προβλημάτων που συνέβαλαν στις ελλείψεις ήταν η πανδημία, λόγω της οποίας ένα μεγάλο μέρος των ξένων εργαζομένων έφυγαν από τη χώρα και δεν έχουν επιστρέψει.
Την ίδια στιγμή ωστόσο, οι Έλληνες στρέφονται σε άλλους τομείς εκτός του τουρισμού, δεδομένου ότι οι εποχικές συμβάσεις γίνονται συντομότερες, επιδεινώνοντας τα συναφή προβλήματα όπως τα μεγάλα ωράρια και τις χαμηλές συγκριτικά αποδοχές.
Γι’ αυτό και πολλοί επιλέγουν άλλες χώρες που προσφέρουν υψηλότερους μισθούς, όπως η Κύπρος και η Ισπανία, επισημαίνεται.
«Ουσιαστικά με υποχρέωσαν να παραιτηθώ, δεδομένου ότι μου ζήτησαν να δουλεύω τέσσερις ώρες το πρωί και τέσσερις το απόγευμα, που σήμαινε ότι θα έπρεπε να πηγαινοέρχομαι 40 χιλιόμετρα δύο φορές την ημέρα», δήλωσε 45χρονη εργαζόμενη, η οποία δούλευε στον τουριστικό κλάδο από το 1999 και τα τελευταία χρόνια σε ξενοδοχείο στην περιοχή της Κυλλήνης.
Υπογράμμισε ότι με την τιμή της βενζίνης να βρίσκεται κοντά στα 2,50 ευρώ το λίτρο, ο μισθός της θα αντιστάθμιζε το κόστος μόνον οριακά.
«Τώρα, όταν οι φοιτητές έρχονται για την πρώτη τους δουλειά, τους βάζουν να δουλεύουν 12-14 ώρες, παίρνουν τα φιλοδωρήματά τους, τους δίνουν σάπιο φαγητό και τους υποχρεώνουν να εργάζονται σε τραγικές συνθήκες, τι κίνητρο έχουν να δουλέψουν;», δήλωσε η ίδια στο Politico.
Το περιοδικό επισημαίνει πως μία από τις λύσεις της Ελλάδας ήταν να εκδώσει χιλιάδες άδειες εργασίας για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία.
Κι ενώ τα στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Politico, η κίνηση αυτή δεν ήταν αρκετή για να καλύψει τις ελλείψεις.