ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πληθωρισμό 3,9% στην Ελλάδα τον Οκτώβριο εκτιμά η Eurostat
H αύξηση του δείκτη τιμών σε σχέση με τον Σεπτέμβριο αποδίδεται στις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στα τρόφιμα
Άνοδο του πληθωρισμού στην Ελλάδα δείχνουν οι εκτιμήσεις της Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή για τον μήνα Οκτώβριο, που ανακοινώθηκαν χθες, άνοδος που σχετίζεται κυρίως με τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων. Την ίδια ώρα, πάντως, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις ελπίδες ότι δεν θα απαιτηθεί να επανέλθει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην πρακτική της αύξησης των επιτοκίων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στην Ελλάδα στο 3,9%, ο όγδοος υψηλότερος μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2023 ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή είχε διαμορφωθεί στην Ελλάδα σε 2,4% και ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή σε 1,6%. Σε μηνιαία βάση η Eurostat εκτιμά ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε στην Ελλάδα κατά 0,2%. Τα στοιχεία, πάντως, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου πρόκειται να ανακοινωθούν την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου.
Σε επίπεδο Ευρωζώνης ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε 2,9% τον Οκτώβριο από 4,3% τον Σεπτέμβριο, με δύο μάλιστα κράτη-μέλη να εισέρχονται σε περιβάλλον αρνητικού πληθωρισμού, το Βέλγιο και την Ολλανδία, όπου ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 1,7% και 1% αντιστοίχως. Το τελευταίο είναι ενδεχομένως αποτέλεσμα της σύγκρισης με τον περυσινό Οκτώβριο, όπου οι τιμές στην ενέργεια είχαν εκτοξευθεί στα ύψη, με τον πληθωρισμό να φτάνει στην Ολλανδία το 16,8% και στο Βέλγιο το 13,1% (base effect). Η υποχώρηση βεβαίως των τιμών, αν και γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι αρχικά προβλεπόταν, υποκρύπτει και συνθήκες επιβράδυνσης, αν όχι ύφεσης, της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η μεγαλύτερη αύξηση τιμών τον Οκτώβριο του 2023 καταγράφηκε στην ομάδα «Διατροφή – αλκοολούχα ποτά – καπνός» και ήταν 7,5% έναντι ετήσιας αύξησης 8,8% τον Σεπτέμβριο. Στις «Υπηρεσίες» καταγράφηκε αύξηση τιμών 4,6% έναντι ετήσιας αύξησης 4,7% τον Σεπτέμβριο, ενώ στα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα η αύξηση ήταν 3,5% έναντι αύξησης 4,1% τον Σεπτέμβριο. Οι τιμές της ενέργειας σε επίπεδο Ευρωζώνης υποχώρησαν κατά 11,1% τον Οκτώβριο του 2023 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022 έναντι μείωσης 4,6% τον Σεπτέμβριο. Στην Ελλάδα ειδικότερα οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν τον Οκτώβριο κατά 6,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.