ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλήγμα στην αγορά πολυτελών κατοικιών από την εκτόξευση των επιτοκίων

Υψηλότερα από το 2019, σημαντικά χαμηλότερα από το 2022

No profile pic

Πλήγμα στην αγορά πολυτελών ακινήτων έχει επιφέρει η εκτόξευση των επιτοκίων. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι πωλήσεις κατοικιών πάνω από το όριο των 10 εκατομμυρίων δολαρίων μειώθηκαν κατά 13% το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. Για τα στοιχεία αυτά το οικονομικό πρακτορείο επικαλείται έκθεση της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Knight Frank, η οποία παρακολουθεί τις αγορές σε 12 χώρες παγκοσμίως.

Οι συνολικές πωλήσεις τους 12 μήνες έως τον Ιούνιο μειώθηκαν σε κάτι λιγότερο από 30 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με 40,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021. Παρά το πλήγμα, πάντως, η αξία των πωλήσεων παραμένει πολύ υψηλότερα από το ποσό των 18,6 δισ. δολαρίων που είχε καταγραφεί το 2019, πριν την πανδημία.

Η πανδημία και η εκτόξευση της ζήτησης

Το ξέσπασμα της πανδημίας οδήγησε σε έκρηξη της ζήτησης υπερπολυτελών ακινήτων καθώς οι βαθύπλουτοι του πλανήτη αναζητούσαν μεγαλύτερα κτήματα και δεύτερες κατοικίες με ανέσεις που να μοιάζουν με θέρετρα. Ωστόσο, οι πωλήσεις άρχισαν να μειώνονται με τα υψηλότερα επιτόκια σε όλο τον κόσμο να επηρεάζουν ακόμη και το κορυφαίο κομμάτι της αγοράς ακινήτων.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, καθώς ξένα κεφάλαια συνεχίζουν να συρρέουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ντουμπάι κατατάχθηκε ως η κορυφαία πόλη σε όγκο πωλήσεων υπερπολυτελών κατοικιών κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Συγκεκριμένα, η αξία των πωλήσεων άγγιξε τα 1,6 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με 797 εκατομμύρια δολάρια που καταγράφηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Ακολούθησαν η Νέα Υόρκη με πωλήσεις αξίας 1,1 δισ. δολαρίων και το Λονδίνο με 1 δισ. δολάρια.

Έλλειψη προσφοράς

Το επόμενο έτος πάντως οι περισσότερες αγορές ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με έλλειψη προσφοράς που θα επιβαρύνει τις πωλήσεις, σύμφωνα με τον Liam Bailey, επικεφαλής παγκόσμιας έρευνας της Knight Frank.

«Η έλλειψη εκκίνησης νέων κατασκευών μεταξύ 2020 και 2022 σημαίνει ένα ισχνό 2024 για νέες παραδόσεις, γεγονός που υποδηλώνει αυξανόμενο ανταγωνισμό για το διαθέσιμο απόθεμα, το οποίο θα πρέπει να λειτουργήσει για να θέσει ένα έδαφος κάτω στην τιμολόγηση», είπε. «Ο μεγαλύτερος περιορισμός στην πλειονότητα των αγορών βραχυπρόθεσμα είναι η προσφορά».

Πηγή:ot.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση