ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλειστηριασμοί - Λ. Κατσέλη: Προτείνει την επαναφορά του Νόμου για τους ευάλωτους δανειολήπτες

Όσα είπε η καθηγήτρια ΕΚΠΑ, που διαμόρφωσε τον περιβόητο νόμο προστασίας δανειοληπτών

Πλειστηριασμοί - Λ. Κατσέλη: Προτείνει την επαναφορά του Νόμου για τους ευάλωτους δανειολήπτες

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών διοργανώνει σήμερα στις 6.30 το απόγευμα στα γραφεία του, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών (Φιλοποίμενος 24), με κεντρική ομιλήτρια την ομότιμη καθηγήτρια ΕΚΠΑ και πρώην υπουργό Οικονομικών Λούκα Κατσέλη, που διαμόρφωσε και τον περιβόητο νόμο προστασίας δανειοληπτών πρώτης κατοικίας, ο οποίος πήρε το όνομά της.

Με αφορμή την παρουσία της σήμερα Παρασκευή 17/02/2023 στην Πάτρα, η κυρία Κατσέλη παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στην «Πελοπόννησο» στην οποία περιγράφει ένα δυσμενές τοπίο για τους οφειλέτες με «κόκκινα» δάνεια, επικρίνοντας την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Παράλληλα, η κ. Κατσέλη σχολιάζει τη νομοθετική ρύθμιση που φέρει το όνομά της και αποτέλεσε για δέκα χρόνια καταφύγιο για χιλιάδες δανειολήπτες, προτείνοντας την επαναφορά του «Νόμου Κατσέλη», έστω με κάποιες τροποποιήσεις, για να προφυλαχθούν οι ευάλωτοι δανειολήπτες.

Το θέµα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασµών, βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα και στο πεδίο οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης. Ποιο είναι το σχόλιό σας, για την τελευταία απόφαση του Αρείου Πάγου, servicers να διενεργούν πλειστηριασµούς;

Η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, με την οποία ανατρέπεται προηγούμενη απόφαση (822/2022) του Τμήματος, επιτρέπει σε Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων (servicers) να διενεργούν πλειστηριασμούς, παρότι έκαναν χρήση των διατάξεων του Ν. 3156/2003 οι οποίες το απαγόρευαν, αντί των διατάξεων του Ν. 4354/15 που επέτρεπαν μεν τους πλειστηριασμούς, κάτω όμως από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η πρωτοφανής σπουδή (8 ημέρες), με την οποία η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου εξέδωσε την απόφασή της, αλλά και η προαναγγελία της επικείμενης απόφασης από τον υπουργό Οικονομικων και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, κλονίζει ακόμα περισσότερο την ήδη κλονισμένη εμπιστοσύνη του πολίτη στην ανεξαρτησία και στον τρόπο λειτουργίας της δικαιοσύνης.

Η απόφαση της Ολοµέλειας του ΑΠ θα έχει αρνητικές θεσµικές, οικονοµικές και κοινωνικές επιπτώσεις;

Θα εκτελεστούν χιλιάδες πλειστηριασμοί τα επόμενα 2 έτη (σύμφωνα με εκτιμήσεις υπολογίζονται σε 120.000-140.000) σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και αβέβαιη χρονική περίοδο, όπου τα περισσότερα νοικοκυριά πλήττονται από την ακρίβεια, τις αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια, τα υψηλότερα επιτόκια κ.λπ.
Το ελληνικό Δημόσιο θα χάσει έσοδα της τάξης των 59 δισ. ευρώ περίπου από φόρους και τέλη που θα έπρεπε να πληρωθούν, καθώς οι εταιρείες απαλλάσσονται εξ αυτών, λόγω της εφαρμογής του Ν. 31656/2003 ο οποίος προβλέπει 14 φοροαπαλλαγές… Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους οι εταιρείες προτίμησαν να κάνουν χρήση των διατάξεων του νόμου αυτού έναντι του Ν. 4354/2015.

 

Διαβάστε περισσότερα στο pelop.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση